Месото в известна турска верига ресторанти се оказа... свинско

Разкритието предизвика скандал
Обновена: 13 окт 2024 18:28 | 13 окт 2024 18:15, Нели Христова
108
Месото в известна турска верига ресторанти се оказа... свинско
Снимка: Pixabay/anaterate

Обществено недоволство в цяла Турция предизвикаха резултатите от проверка на властите, според които в някои от ястията на известна верига ресторанти незаконно се съдържа свинско месо, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Наскоро Министерството на земеделието и горите на Турция включи веригата за месни ястия "Кьофтеджи Юсуф" в списъка на заведенията, в които се сервират подправени храни. В съобщение на министерството се твърди, че през февруари в проби от кюфтета и телешки дюнер в две от заведенията на веригата в квартал Йенишехир в град Бурса е било установено свинско месо.

Доскоро името на веригата се пазеше в тайна, но слуховете коя е тя вече разпалиха дискусии в социалните мрежи.

От веригата обаче разпространиха изявление, в което отричат обвиненията. "С 280 заведения в цяла Турция и 12 хиляди служители за нашата компания е невъзможно да подправя продукти, както се твърди", се казва в съобщението.

Компанията твърди, че по време на взимането на пробите са били извършени технически грешки, които са довели до резултати, които не отговарят на действителността. От „Кьофтеджи Юсуф“ твърдят, че властите не са оставили референтни проби в компанията, която има един единствен производствен център и продуктите, за които се твърди, че са установени в заведения на веригата, няма как да са произведени там.

Според изданието "Тюркие тудей", цитирано от БТА, от веригата заявиха, че продуктите ѝ са сертифицирани като "халал", т.е. отговарящи на ислямските религиозни норми.

Предлагането на свинско месо в Турция е слабо заради религиозната забрана за консумацията му от мюсюлманите и свързаната с нея кулинарна традиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от Балкани
Мицкоски сметна: В Албания има повече българи, отколкото в Македония
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Никой преди 3 часа
25 *** в Турция,на почивка/Разходка двудневна,ТОГАЗ ГОВОРИ ГЛЮПОСТИ!!!
34
7
 
3
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 3 часа
Пък аз редовно от години си ям родопски калмари!Много са ми вкусни!
33
1
 
11
 
! Отговори
Ох бе преди 3 часа
Сълзи ми потекоха от смях
32
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 часа
Ми имате ли тоалетна за клиентите? Ми не! А за вас? Ми не! Ами за кого имате! Абе то има една ама е с разрешение от мениджъра! Ами аз трябва да искам разрешение от мениджъра ви за да пикая ли? Сигурно трябва да го питам наляво или надясно да пикая? Ми аз защо да пазарувам във вашите магазини ? Никаква грижа за клиента, неспазване на хигиенни и здравни закони? *** само да ви наливам пари ли? Без никаква грижа за мен? Ето ви пример за липса на дизайнерска етика!
31
0
 
4
 
! Отговори
Йокин преди 3 часа
Ми Хасань,не е ли Чиляк?
30
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 часа
Друго нещо - при законодателство на COVID 19 всички търговски обекти трябва да разполагат с тоалетна и хигиенизатори...Корпорация Билла явно не познава закона, не спазва закона и няма нито една тоалетна в свойте вериги! А хигиенизатори и диспенсъри няма. Няма човек къде една вода да пусне, да си измие ръцете, да се погледне в огледало, да си напръска очите. Само искам да кажа , че при настоящето законодателство нямат право да оперират!
29
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 часа
Относно хидрокомпостирането - фосфорните и азотни торове унищожават алкохола в почвата. Мислите че в почвата няма ферментация, гниене и т.н. Направихме сложната сметка в зависимост от вида почви - 23- 37 пъти по-възстановяващо и насищащо с хумусни и агрикултурни и пермакултурни съединения . И не е толкова силно като гуано торовете , но е второ след него, а в ситуацията - много по-добро!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 25 а теб гръм да те трясне.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Свинското е деликатес в Турция, но се правят на шатави.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Когато добавят малко маззно свинско и каймите им стават супер.
25
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 часа
Много хора ме обвиняват в щяло и нещяло , което ми е много интересно откъде какво знаят точно какво правя! Аз комуникирам само с когото мениджмънта разреши, където разреши и както разреши ! В чужда работа не се бъркам, нямам фейсбук, комуникирам само делово, светско, научно обосновано и ако бъда пратен и уведомен! Но притеснителното ми е работни проекти откъде се знае за тях , които не са от публичните и след резултатите им се оказва идейте откраднати и комерс и псевдо реализирани!
24
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Няма по-гнусен народ от турския. Огън да огън цяла турция!!!
23
0
 
4
 
! Отговори
Anonimna преди 3 часа
Халал това ли означавало? Аз си мислех, че е нещо като безплатен подарък, а то някакво незнайно нещо :)
22
1
 
0
 
! Отговори
Вай Аллах преди 3 часа
Сура Ал-Бакара ая 172-173 ...............................................................................................О, вярващи, яжте от благата, които Ние ви дарихме, и бъдете признателни на Аллах, ако на Него служите! .............................................................................................................Той ви забрани мършата, кръвта, свинското месо и закланото за друг, а не за Аллах.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Хубава работа ама
20
12
 
6
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 3 часа
Всеизвестен факт е, че Хитлер е хранил кучетата си със съветско месо. След няколко часа се разболели и хвърлили топка. Оттогва насам, всички собственици на немски овчарки знаем, да не храним кучетата си с м1ризливи и токсични рушл1ци. : ))))
19
0
 
5
 
! Отговори
Нане преди 3 часа
домус при комшулара....пуно е с измамници и там...===]]]
18
9
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 3 часа
Живял съм 15 години сред български турци. Няма по-голямо лицемерно племе от тях. Нагъват свинско като за световно, но иначе казват че не ядат свинско. Същата работа и с истинските турци в Турция. Вкусно им е свинското, но иначе казват че не ядат свинско. Маааама ви турска лицемерна скапанаааа...
17
2
 
20
 
! Отговори
Фитока преди 3 часа
От мазното свинско на скара по-хубаво няма и от виното с него.
16
1
 
13
 
! Отговори
Типично преди 3 часа
За бг сайт подвеждащо заглавие. Месото не се е оказало свинско а са установени следи от...Но то пък иначе без гръмки заглавия кой ли ще чете