Месото в известна турска верига ресторанти се оказа... свинско

Разкритието предизвика скандал
Обновена: 13 окт 2024 18:28 | 13 окт 2024 18:15, Нели Христова
88
Месото в известна турска верига ресторанти се оказа... свинско
Снимка: Pixabay/anaterate

Обществено недоволство в цяла Турция предизвикаха резултатите от проверка на властите, според които в някои от ястията на известна верига ресторанти незаконно се съдържа свинско месо, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Наскоро Министерството на земеделието и горите на Турция включи веригата за месни ястия "Кьофтеджи Юсуф" в списъка на заведенията, в които се сервират подправени храни. В съобщение на министерството се твърди, че през февруари в проби от кюфтета и телешки дюнер в две от заведенията на веригата в квартал Йенишехир в град Бурса е било установено свинско месо.

Доскоро името на веригата се пазеше в тайна, но слуховете коя е тя вече разпалиха дискусии в социалните мрежи.

От веригата обаче разпространиха изявление, в което отричат обвиненията. "С 280 заведения в цяла Турция и 12 хиляди служители за нашата компания е невъзможно да подправя продукти, както се твърди", се казва в съобщението.

Компанията твърди, че по време на взимането на пробите са били извършени технически грешки, които са довели до резултати, които не отговарят на действителността. От „Кьофтеджи Юсуф“ твърдят, че властите не са оставили референтни проби в компанията, която има един единствен производствен център и продуктите, за които се твърди, че са установени в заведения на веригата, няма как да са произведени там.

Според изданието "Тюркие тудей", цитирано от БТА, от веригата заявиха, че продуктите ѝ са сертифицирани като "халал", т.е. отговарящи на ислямските религиозни норми.

Предлагането на свинско месо в Турция е слабо заради религиозната забрана за консумацията му от мюсюлманите и свързаната с нея кулинарна традиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от Балкани
Мицкоски сметна: В Албания има повече българи, отколкото в Македония
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
Сигурен съм, че им е харесало.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
Е па добро кюфтеджи без свинско не стаа
73
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 минути
Нямало мародерство, наследствен тормоз , екзекуции в болници, незаконни изземвания на собствености, а Главчев!
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
При нас ако направят проверка ще намерят соя вместо месо.
71
0
 
1
 
! Отговори
Лъжа е! преди 7 минути
Искат да вземат бизнеса на човека, затова хвърлиха тази огромна лъжа. В Турция свинското месо е в пъти по-скъпо от агнешкото и говеждото. Проучете добре и тогава пишете моля!
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Както се казва "халал да им е".
69
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 8 минути
Като кучета....https://m.youtube/watch?v=uGKfgxUWACc&pp=ygUMcC5pLmYuIGdvcmlt
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
АхахахахХАХАХхахХАХхахаХАХ
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Ходжата в Кърджали има сделка с кебабчията на пазара да му дава тайно сфински кьофтета и кибабчита това е обществена тайна
66
0
 
1
 
! Отговори
Джебел Кьофте преди 11 минути
Ахаха Кьофтеджи Юсуф ще е някой 'нашенец' усещам.
65
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 18 минути
На плацдарма проверка на запасните офицери след университет и идва старшията и почва да се заяжда за облекло, стойка, равнис, обаче с един новобранец много се заяжда и като му писне на тая луда глава: " Абе ей аз не съм нито срам облечен в пагон, нито позор с подарена диплома, какво е това отношение към мен!" Старшията отговаря: А ето къде бил първият ми офицер в тая група и тоя набор!Забележка: Старшията има чувство за хумор, Библията НЕ!
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
Имах един колега турчин, малей тоя как яде, свински уши, джолани, ребърца, ***... няма спиране.
63
0
 
3
 
! Отговори
99.99% мъртъв преди 23 минути
Сега ще има смъртни присъди.Ердоган утре ще разпише заповедта.
62
0
 
3
 
! Отговори
Следвай белят заек.. преди 23 минути
Логично като се замисли човек,как така неконсумиращи свинско месо редовно са консумирали такова без да се усетят толкова дълго време,че отгоре на всичко им харесва толкова,та станали и редовни клиенти?????? Ами отговорът е много *** и ясен.Всички клиенти редовно консумират свинско месо,и то редовно.Все едно да ми бехте дали да ям говеждо до преди десетина години,и аз да не се светна.Ами вкусовите ми рецептори веднага щяха да ме алармират,и то на секундата.Казват че и в Индия го подкарали така.
61
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 26 минути
Добре... След смъртта на баща ми Гейбън Логан Нюуел ми е настойник и наставник. Аз го попитах дали ще се съгласи защото ситуацията включва мародерска и организирана престъпна група с огромни размери!
60
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 29 минути
Сега ще разберете защо в някой среди и следи ме наричат Лисицата Ангелов , който доказа, че Стивън Хокинг греши и не трябва да се позволява на сакатия да определя бъдещето на здравия! А в други среди ме наричат Невестулката Ангелов!
59
0
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 29 минути
Сега ще разберете защо в някой стеди ме наричат Лисицата Ангелов , който доказа, че Стивън Хокинг греши и не трябва да се позволява на сакатия да определя бъдещето на здравия! А в други среди ме наричат Невестулката Ангелов!
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
Aшkoлcyн kьonooлap...
57
1
 
2
 
! Отговори
aZ-ът преди 30 минути
бил съм няколко пъти в Истанбул, страхотен град. На 100% съм убеден, че поне 4-5 са ми сервирали свинско месо. За мен лично ми е все тая, но карабините ми е интересно на кви точно се праят, като плющят свинско .
56
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 38 минути
Нищо ново под слънцето... Навремето имах в групата състудент от Сирия. Един път го питах какво най-много му харесва в България. Отговорът беше: "Шопска салата, мешана скара и ракия!". Аз (изненадан): Ама това е свинско и алкохол?! А той: Че ние най-редовно си ядем свинско, само не трябва да те види имама като го коляш иначе яде и той. Всички знаят ама никой не се прави на интересен... Все нещо трябва да се яде..