Мицкоски: Отдавна щяхме да сме в ЕС, ако не бяха проблемите с Гърция и България

Проблемите на РСМ с нас цапочнали още от независимостта й
23 окт 2024 18:16, Нели Христова
42
Мицкоски: Отдавна щяхме да сме в ЕС, ако не бяха проблемите с Гърция и България
Снимка: БГНЕС

Проблемите на Северна Македония с България и Гърция са започнали още от деня на обявяване на независимостта на югозападната ни съседка. Това подчерта министър-председателят й Християн Мицкоски, съобщава скопското електронно издание "Република“.

Исках и може би наивно се надявах моят мандат да бъде съсредоточен изключително върху реформи, проекти, мерки и изпълнение на програмата, върху икономиката, развитието и прилагането на реформи, но за съжаление Македония като държава не може да изкара и един мандат на премиер без исторически или национални теми или проблеми, увери Мицкоски.

"Ако се върнем назад, ще видим, че това е проклятието, което трябва да понесем, Гордиевият възел на македонския въпрос не може просто да бъде разсечен, той е надвиснал над страната ни от десетилетия и векове. Въпросът е жив не само защото ние го поддържаме жив, но и защото нашите съседи го поддържат жив заради собствените си или регионални интереси. Затова през цялата история са искали да разделят Македония, да я окупират един след друг, да да я обезобразят, нещо, което е актуално и днес. Но не трябва да се отказваме, колкото и трудно да е това предизвикателство. Целта на всяко следващо поколение е да направи поне една крачка напред в запазването на идентичността на македонците“, подчерта македонският премиер.

"Винаги е имало негативни политики. Историята се повтаря, но винаги като фарс. И ние трябва да вървим по своя път, трябва да осъзнаем, че да имаме по-добра държава зависи изключително от нас и от никой друг. Ако не се грижим за институциите, бюджета, околната среда, ще живеем по-зле. Ние самите трябва да се обърнем към себе си, и да се ценим повече, да вярваме в себе си, да не позволяваме на апатията да ни погълне и да не се водим от намеци, че всички са ни изпреварили и не сме достатъчно добри. Това не е вярно. Отдавна щяхме да сме в Европейския съюз, ако не бяха проблемите с Гърция и България. Да припомним, че проблемите и с двете започнаха веднага, още в деня на обявяването на независимостта на страната. И те продължават като част от стратегическата им политика, основана на възгледа им за историята и техните регионални интереси и цели, до ден днешен“, обясни Мицкоски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от Балкани
България предлага общи туристически пакети за Балканите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
Мааамта им неблагодарна, първи ги признахме, въоръжихме и подпомагахме. И се га така се отплащат.
34
0
 
3
 
! Отговори
Мара Бунева преди 48 минути
Проблемът е само един, и той се нарича ,,македонизъм".В различни варианти,но същността му е една:промяна на народностното самосъзнание на македонските българи и създаване на нова,небългарска национална идентичност.Ето какъв е проблемът.И понеже това национално инженерство има за изходен материал българи, те трябва първо да бъдат отродени.С насилие, лъжи, пропаганда и подмяна на колективната памет.Оттук са им проблемите на всичките сръбчовски.Че истината ще ги измете от властта...
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Проблемите започнаха от началото на този експеримент БЮРМ. Когато БЮРМ е възникнала в рамките на Югославия сигурно никой не се е интересувал. Когато Югославия се разпадна този експеримент някак си остана и за съществуването си той започна да присвоява историята на антична Гърция и древна България. Естествено, че Гърция и България нямаше как да оставят това да мине, ние сме древни държави с традиции и няма да търпим историята ни да се подлага на мултиперспектива от някаква си бивша югорепублика.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Смешно
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Където и да видиш македонец му изхакай едно яко кроше в брадичката. Все ще има за какво! Като оня виц на великия Весо Парцала дето разправя: " Двама приятели отишли за риба. И единия по едно време споделя на другия: Днес й ударих един шамар на моята на закуска и тръгнах. Оня го пита: Че защо й удари шамар? И той: Докрая на деня все ще има за какво.
30
0
 
9
 
! Отговори
bb преди 1 час
Да, ама не сте. Започвам да вярвам, че ще влезе Албания само. Не защото е по добра, а защото ще ви претопят!
29
0
 
12
 
! Отговори
?!? преди 1 час
Тоя мина от гняв, към самосъжалението после би трябвало да идва съзиданието. Ама при тия изкривени сръбсковидни кратунни не се знае нищо.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ама кой е общият знаменател тук?!
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Единият ми син е крайно непослушен и се налага да го поступвам. Мисля да го прекръстя на Мицкоски, защото когато ме попита "Тате, защо ме биеш?", да му отговоря с чиста съвест "Защото си северномакедонец моето момче."
26
0
 
7
 
! Отговори
Трябва да се чете: преди 1 час
"Отдавна.....,ако бяхме свикнали да се съобразяваме с изискванията към нас,а не да смятаме,че сме велики и другите ще ни приемат каквито и да сме тарикати и шмекери,каквото и да правим в разрез с условията за приемане,както и да клеветим приемащите ни че те са виновни че не отговаряме за начало на преговори."
25
1
 
21
 
! Отговори
Варненец преди 2 часа
Какъв проблем имаш с нас ве, маке скапаняшко? Това че Кирил и Методий ги имате за македонци или, че Македония произлиза от България, а не обратното? Ще ти откъсна наглата цайсата тиква, Мицкоски! Само да си ми насреща.
24
0
 
17
 
! Отговори
баси некадърника преди 2 часа
Търси си оправдания!Тоя е пълна нула като политик!След време няма да го има!И то по-скоро отколкото изглежда!
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Мицко, душо , всички ви пречат, а вие сте си идеални и ако не ви пречеха комшиите щяха да ви канонизират, да сте живи светци . Ето, нямате проблеми с Мексико, с Брега на Слоновата Кост, с Бангладеш и с други, които нито ви знаят нито искат да чуят за вас.
22
0
 
22
 
! Отговори
Айляк преди 2 часа
Сърбоманчето Мицко казва, че РСМ има проблеми с България и Гърция. А защо има проблеми? Защото РСМ не е държава - тя е област в тези две страни. Като прибавим и намесата на Сърбия пряко в политиката на РСМ...и ето защо мъкадонците още дълго време няма да видят ЕС. А Мице да си плещи каквото си ще.
21
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 2 часа
"На крива хурка - вуната й пречи". Та така и за провинция Македония.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Един недалечен ден ще ни благодарите, ще се кръстите и ще си казвате-Каква добрина ни сториха! Амин.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Мицко не след дълго май май ще те гонят....само глупости и провали
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ми всъщност нямаше да сте в ЕС, другите държави като Сърбия, Албания, Босна, Грузия, Молдова, Черна Гора, Турция нямат проблеми с Гърция и България и пак не са влезли.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Имате си двама ментора, слушате ги и действате както ви кажат.Ами единият ви ментор от десетилетия ви ползва като лост срещу Албания , другият ви ползва срещу ЕС, а вие сте като хубавица на повикване, както и когато ви свирнат - скачате. Искате да цоцате от три места - Сърбия, Русия, ЕС и играете между трите страни
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Гръкос и на мен не са ми симпатягикос, ама добре ви го набутакос от към северникос!