МО: Хората в армията остават наш основен приоритет

Министерството отговори на обвиненията в сексуален тормоз
23 окт 2024 20:32, Нели Христова
14
МО: Хората в армията остават наш основен приоритет
Снимка: БГНЕС

Във връзка с приетия от Министерски съвет доклад за "Равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2023г." и последвалите публикации, Министерството на отбраната пояснява, че посочените в доклада данни се отнасят за 2022 г. и 2023 г.

Всички данни са свързани със сигнали за насилие и тормоз от военнослужещи и цивилни служители при изпълнение на служебните задължение и в домашни условия, свързани с нерегламентирани етично-морални норми за поведение на военнослужещите, заявяват от МО.

Всички постъпили сигнали са документирани и разгледани от Инспектората на Министерството на отбраната и Служба “Военна полиция“, а някои и от Военна прокуратура.

Посочените в доклада, приет от Министерски съвет, на страница 75 –та данни се отнасят само до постъпили сигнали, а не са реални случаи на сексуален тормоз, сексуално психическо насилие и сексуално физическо насилие, (включително изнасилване и опит за такова). Както през 2022 г., така и постъпилите през 2023 г. сигнали не съдържат случаи на доказано престъпление (изнасилване). Няма заведени съдебни дела, което потвърждава тезата, че такива случаи реално няма, подчертават от МО.

Министерството на отбраната използва случая категорично да заяви, че хората в армията остават наш основен приоритет. Ще продължим да проявяваме нулева толерантност към проявите на насилие във всичките му форми в съответствие с Етичния кодекс за поведение за военнослужещите. Всички сигнали, които постъпват, ще продължат да бъдат надлежно проверявани и при съмнение за извършено престъпление ще бъдат предавани на органите на съдебната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Избори 2024
Петков: Не вярвам в честността на изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Само пенсионери в тази армия, все на хубави позиции....разкарайте ги!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Имаше статистика че армията е 4000 администрация, 8000 други. Публикувано е 2022г правете си сметка как даже при големите пожари лятото не можаха да изкарат повече от 30 човека войска да помага.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 11 - Не е съвсем така, не слагай всички под общ знаменател. Има и такива, има и свестни жени, които си гледат работата.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Всеки знае че в армията постъпват сексуално незадоволени жени, които си го търсят
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Beлuku цuтaтu - Не знам дали е на Кънчо, но и в авиационното училище беше популярен лаф.
5
0
 
6
 
! Отговори
Beлuku цuтaтu преди 1 час
"Eй тu, gpyrapю pegнuk! Oт neт мuнyтu тe rлegaм, чe oт noлoвuн чac нuщo нe npaвuш!" Kънчo Mapuнoв, cтapшuнa нa nъpвa rayбuчнa бaтapeя
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
200,000 армия преди 89г, сега е 12,000 всучки части, флота, и каквото се сетите. Плачевно, важното е че изпратихме и малкото техника която имахме на Усраййна.
3
1
 
6
 
! Отговори
ефрейтора преди 1 час
По цял ден в канцелариите си бъркат по дуп-ите и нищо не правят.Плюскат на корем и пият кафета от началото до края на работния ден.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А, на генерали сме богати, дет се вика редници толкова няма, ама генерали ..........дал господ!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Че то останаха ли хора в тая армия? Колкото чиновници в Мо, толкова и армията. И с приоритет са чиновниците.