Съветник на президента на РСМ е с БГ гражданство, но ни нарича... "окупатор"

Проф. Жидас Даскаловски е подновил паспорта си през 2022 г.
22 окт 2024 17:15, Инна Ангелова
61
Съветник на президента на РСМ е с БГ гражданство, но ни нарича... "окупатор"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жидас Даскаловски, съветник по външната политика на президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова е гражданин на България над 20 години. Той е и отявлен противник на вписването на българите в конституцията на РСМ.

Проф. Даскаловски получава българско гражданство на основание български произход през далечната вече 2003 г., подновил е паспорта си през 2022 г. В последното десетилетие македонският професор използва различни определения за България - от "по-голям брат" до "окупатор”, а преди подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество говори за български “нож в гърба” на Македония и заплахи за вето

Днес той защитава идеята на премиера Християн Мицкоски за т. нар. "конституционни промени с отложено действие", зачеркната от Европейския съюз.

“Няма нищо лошо в конституцията да има българи, черногорци, хървати, но нека да го направим така, че да не се излъжем, както направихме с Гърция, когато правителството на Зоран Заев подписа споразумение, което трябваше да отвори вратите, но не го направи. По тази логика, нека бъдем предпазливи, да направим вписването с т.нар забавено действие“, казва Даскаловски, който е университетски преподавател.

“За политиците от София, които повтарят, че имало език на омразата и че трябвало да спре, и за блудниците от СДСМ: признайте македонците, езика и името - и тук, и там, така няма да има повече напрежение. Уважението и братското поведение ще донесат братски отношения”, настоява Даскаловски през февруари 2023 г.

Няколко месеца по-късно критикува политиката на тогавашния премиер Димитър Ковачевски по отношение на България и Брюксел и казва, че липсват “осезаеми резултати в икономиката, подобряване на демокрацията и масова корупция”. Според него "българските блокади" ще продължат въпреки обещанията на правителството и чуждестранните дипломати".

"Въпреки че хитлеристка Германия и България ги освобождават от сръбското иго, жесток репресивен режим, македонците искат свобода и собствено управление, а когато не го получават, въстават срещу окупатора", заявява той преди две години.

Професорът твърди, че срещу самоопределящите се за македонци в България има институционализирана дискриминация.

"Решението на Конституционния съд от 29 февруари 2000 г. и Декларацията на българския парламент от 6 март 1990 г., с които официално се постулира, че в България няма конкретна македонска етническа група, както и парламентарната декларация от 9 ноември 2019 г., трябва да бъдат отменени. Тези решения служат като идеологическа и правна основа за дискриминация. Правителството трябва официално да декларира, че македонското малцинство повече няма да бъде отричано или дискриминирано и че неговите права ще бъдат защитавани", пише Даскаловски в своя профил във Фейсбук на 18 юли тази година. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от Русия
Александър Вучич няма да отиде срещата на БРИКС в Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
Те ако ги проверят всички , ще се окаже че целия управленски кабинет от президент до последния минисър са с българско гражданство
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
И там лъжат населението, както нас тука.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
Радев кво чака веднага да анулира пасапорта му, и да го обяви за нежелан в България.
54
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 39 минути
Макетата не са наясно с политкоректният еврожендърски език, не е имало окупация, а "присъствие на български войски", не е имало монархофашизъм, Хитлер е бил най-големия демократ, окупатори са тези от съветската армия!
53
5
 
2
 
! Отговори
ген. Луков Марш-ляк преди 49 минути
Cтигa глупocти и кажeтe нe на укро-натовската пpoпaгaнда!!! Следете телеграм каналите: Осташко! Важное; Colonelcassad; Рыбарь; Повернутые на Z войне; Военная хроника; Операция Z: Военкоры Русской Весны; СОЛОВЬEВ; WarGonzo; NЕ.САХАР; ОФИЦЕР; Два Майора; Архангел Спецназа; btr80; Союз Добровольцев Донбасса; Също така гледайте предаването "60 минут" и "Вести" в smotrim.ru по канала "Россия 1" и различни канали в smotret.tv
52
0
 
3
 
! Отговори
Шиши Ш0пара преди 50 минути
толкова сме гола-вода, че всички ни се смеят
51
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 52 минути
Тия от правителството им с българско гражданство и отричащи сега че са българи да се лишат от гражданството и да се подведат под съдебна отговорност за фалшиви декларации. После от всички македоновци с българско гражданство да се поиска потвърждаване на българското им самосъзнание или да им се отнеме гражданството като придобито чрез измама и да им се търси отговорност( това ще им попречи да идват в Бг и може би в ЕС ).
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 52 минути
Вето завинаги !
49
0
 
4
 
! Отговори
ДО 42 преди 54 минути
Не е така , както пишеш . Трябва да се познава Историята на СМР за да критикуваш България . Ще ти кажа как стоят Проблемите между СМР и ЕС .България е Държава която има Конституция - там е написано - Всички Граждани са Българи . СМР има Конституция в която пише - Всички Граждани са Македонци , Албанци , Сърби , Роми .Разбра ли разликата , ако не - да обяснявам още един път ?
48
0
 
11
 
! Отговори
Арменчето преди 59 минути
И защо не сте му отнели паспорта,и персона ...нон грата,неблагодарник
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Въпрос към форума. Някой може ли да римува Жидас без да му изтрият коментара?
46
6
 
8
 
! Отговори
До 42.. ЗАПОМНИ! преди 1 час
500 000 с български паспорт се самоопределят, като ПУТИНИСТИ и ЕВРАЗИЙЦИ....
45
1
 
11
 
! Отговори
Абе преди 1 час
До Да се знае и помни не е Гоце Делчев, а Георги Николов Делчев! Презимето му нарочно се пропуска от северджаните!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Жидас? Това очевидно е правописна грешка. Но на българския език ли или на северномакедонската литературна норма на българския език.
43
0
 
9
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 час
Днес разбрах че Братя Миладинови са станали Бркя Миладиновци в Сърбия и СМР .
42
4
 
8
 
! Отговори
Да се знае и помни преди 1 час
Политиката на България към Македония е тотален провал. Дадохме им 100 000 паспорта и по този начин се сдобихме с 99 000-но македонско малцинство. Това че имаш български паспорт не значи че няма да се самоопределиш като македонец, румънец, турчин.
41
1
 
4
 
! Отговори
Да се знае и помни преди 1 час
След Деветосептемврийския преврат от 1944 година България сменя политиката си по македонския въпрос и под натиска на ФНР Югославия и директно на СССР, БРП (к) предава костите на Гоце Делчев на Скопие по време на започналата Културна автономия на Пиринска Македония. Въпреки че първоначално премиерът Лазар Колишевски обявява Гоце Делчев за ...един българин без значение за освободителните борби,[19] костите са приети в Народна република Македония и са препогребани в каменен саркофаг в църквата Свети Спас, където са и днес
40
1
 
2
 
! Отговори
Да се знае и помни преди 1 час
В началото на май 1903 година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попада в обкръжение в село Баница, Сярско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. Битката край село Баница завършва със смъртта на Гоце Делчев и Димитър Гущанов, докато другите успяват да избягат.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Президента да му анулира пасоша незабавно.
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И той като копейките. Плюят против родината си ама ни една не отива в голташка пРосия