Либийски военни пребиха журналисти на ВВС

Симулират екзекуцията им, стреляйки покрай главата им
Обновена: 10 мар 2011 14:36 | 10 мар 2011 12:43, Елка Василева
49
Либийски военни пребиха журналисти на ВВС
Гоктай Коралтан. Снимка: Ройтерс

Верни на либийския лидер Муамар Кадафи военни задържаха и пребиха репортери на арабската секция на ВВС, отразяващи събитията в обхванатата от бойни действия Либия. 

Британският журналист Крис Коб-Смит, турският оператор Гоктай Коралтан и кореспондентът от палестински произход Ферас Килани били задържани за 21 часа и били преместени няколко пъти, преди да бъдат освободени и да се върнат във Великобритания със самолет.

Те са се опитали да влязат в град Зауия, макар че достъпът до града е ограничен от правителствената армия.

И тримата са били откарани в казарма в Триполи, където им сложили белезници и превръзки на очите и ги пребили.

По думите им хора от либийската тайна полиция и военни са им нанесли побой както с крака и юмруци, така и с прикладите на пушки.

"Наредиха ни до стената. Стоях последен, с лице към стената. Обърнах се и видях млад цивилен мъж с пушка в ръце. Той опираше дулото във врата на всеки от нас. Видях го и той ми се разкрещя", разказва Крис Боб-Смит, един от репортерите.

По думите му цивилният два пъти стрелял покрай главата му. „Куршумите изсвистяха направо в ухото ми. Войниците само се разсмяха“, казва журналистът.

В момента журналистите вече са напуснали Либия.

Още по темата

Те разказват, че са видели как военни изтезават задържани жители на Зауия.

"Не мога да го опиша, толкова ужасно беше това. На повечето (от останалите задържани) им бяха нахлузили чували на главата, а белезниците бяха стегнати толкова силно, че ръцете им бяха подути. Някои имаха счупени ребра. Страданията им бяха непоносими. Те крещяха", казва операторът Гоктай Коралтан.

"Четирима от тях бяха в ужасно състояние. По лицата и телата си имаха ясни следи от изтезанията. Единият каза, че са му счупени най-малко две ребра", казва още Коралтан. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
0
 
! Отговори
pachangel преди 13 години
Какви журналисти,това са шпиони и нека са доволни че не са ги убили.Ще излезе на светло кой въоръжава мирните протестиращи,кои школи са преминали обучението "протестиращите" и тогава като в Ирак ще се отчете като грешка която се компенсира с нефт.
48
2
 
0
 
! Отговори
detektiff преди 13 години
Vav Fasebook glasuvam polojitelno, v smisal haresva mi i to e prodiktuvano ot jelanieto da si otmastya na tezi tapanari, neee, po-skoro tapungeri /shtoto tapanaryat varshi otgovorna rabota bieiki tapana/ ot BBS, za naglostta im da opredelyat Bulgariya kato tsiganska strana.E za tova shte si imate problemi s Irlandiya dokato svyat svetuva. Vie i amerikantsite ne ste nito nai-umnite, nito nai-dobrite na tazi planeta. Ne ste nishto poveche ot gordi muhlyovtsi.Holms kaza:- Bravo na libiitsite.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То си е грях нефта да го оставят да тече в друга посока:))) ------------------- Точно така. Нефтът трябва да служи на прогресивното човечество.А на който не му харесва, да фаща пътя за Сибир.
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Maлко са ги били. Журналистие са едни мръсно, гадно племе, създадено за манипулация на хората, което трябва да бъде малтретирано и най добре забранено със закон.
45
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много са нагли журналистите в днешно време ,така им се пада за да станат известни правят само провокации
44
5
 
3
 
! Отговори
do 42 преди 13 години
Znachi dushata ti e basi jalkata :)
43
5
 
14
 
! Отговори
nikoi преди 13 години
малко са ги били тея евреиски *** и ***.горките либиици ако знаят какво ги чака никога нямаше да вьзстанат срещу кадифито.не че, го защитавам ама сега вече ще разберет какво значи глад и демонокрация.всичко ще им вземат алчните ненаситни евреи и ще им се *** маиката
42
7
 
11
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Супер, супер, бой по хамерриканизираните тикви. Тази статия ми изпълни душата.
41
6
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 13 години
Трабеало е да ги бият още, малко им е, най-услужливата и пропагандна медия.
40
6
 
12
 
! Отговори
AZ преди 13 години
Долни инсинуации...как вързан и бит толкова много човек ще установи че точно две ребра са му счупени????дайте го този факир...ща спасим много ренгенови лаборанти!
39
5
 
4
 
! Отговори
za 38 преди 13 години
***....
38
11
 
13
 
! Отговори
DN. преди 13 години
MALKO SA GI BILI ... BBS E IZVOR NA KLEVETI I MANIPULAZII , NAMA NIWTO OBWTO S OBEKTIVNATA JURNALISTIKA.
37
1
 
4
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 31 - Анонимен ---- Там беше Светослав Иванов, но побърза да се върне ----- Беше с групата, която се прибра с онзи самолет, дето изпрати Бойко Борисов с Кристалина Георгиева ---- Според мен *работата* не се получи - нали щяхме да извозваме бежанци на либийско-тунизийската граница, с не знам си колко полета на денонощие ---- Може би аз пропускам нещо
36
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А бе те тия *** и ги *** там,ама смеят ли да си кажат я.Кака ти Елена Йончева що *** *** яде еххххейййййй!!!Ама пак не се отказва -все на там я влече.Ми така е :-едно куче като се научи да яде....отказване няма.
35
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Събитията в Либия и в целия арабски свят доказват ,че тия мръхлячи живеят със средновековни представи за света ,и трябва насила да им се отнемат незаслужените богатства от бога,тъй като не ги управляват в полза на целия свят ,не само за себе си.Не може целия цивилизован свят да движи света на гърба си с технологии,с прогрес ,а тия *** карабини ползват откритията на света на готово и убиват ей така без жалост невинни хора ,като че ли колят кокошки.
34
4
 
10
 
! Отговори
2334 преди 13 години
Те са се опитали да влязат в град Зауия, макар че достъпът до града е ограничен от правителствената армия...Ами, ако ще да са от CNN или Al-Jazeera - пак ще ги пребият, дори може и да ги ликвидират!
33
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малко им е било! Иначе подготовката на мозъците на населението върви по план. Така че нападението на Либия от "най-демократичните" хора на планетата е въпрос на време, важното е първо да се промият мозъците на хората и тогава да почнат да сеят "демокрация". То си е грях нефта да го оставят да тече в друга посока:)))
32
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДАЛИ Е СТАНАЛО СЛУЧАЙНО ДА ПРЕБИЯТ ЖУРНАЛИСТ ТОЧНО ОТ ВВС.СЕГА КАТО ЗАХВЪРЧАТ ЕДНИ БОМБИ БЕНЗИНА ЩЕ НИ СТАНЕ 3 -3,50 ЛВ.АМА КВО ДА ПРАВЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ И ЕВРЕЙТЕ, ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ; ТЕ ИСКАТ САМО СПРАВЕДЛИВОСТ, А ТОВА ЧЕ СА СЕ ВДИГНАЛИ ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА НЕ Е ПО ТЯХНО ЖЕЛАНИЕ.МРЪСНИ ЯНКИ И ***
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Врвме е и български "топ" журналисти да отидат В Либия за да отразят събитията.Е сега е моментът. Ps.Особенно от BTV.
30
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само бои за мръсните англичани ... Англия винаги е работила против нас .... продължава и сега с политиката си и с филмите си да работи против нас.