Le wokisme: Движението, което уплаши Франция и върна крайното дясно на власт

Твърди се, че културата идва от САЩ, но тя е по-френска, отколкото си мислите
Обновена: 30 юни 2024 20:25 | 30 юни 2024 20:00, Нели Христова
29
 Le wokisme: Движението, което уплаши Франция и върна крайното дясно на власт
Снимка: БГНЕС

Малко преди "Националният фронт" на Франция да нанесе съкрушително изборно поражение на центристките сили на Еманюел Макрон на общоевропейските избори през юни, крайнодясната партия беше домакин на семинар по тема от жизненоважен интерес за нейните лидери: "опасността от будната култура".

Семинарът, представен от 28-годишния президент на National Rally, Джордан Бардела, включваше серия от десни интелектуалци, които се противопоставиха на това, което те нарекоха "внесена невроза", която "цели да подкопае нашата представа за пола" и "да ни накара да се чувстваме виновни" за историята на Франция като колониална сила.

Бардела не плуваше точно срещу течението. Във Франция всички от президента Макрон до съперниците на Националното рали отдясно се прицелиха в "будната" идеология, заклеймявайки я като американски културен внос наравно с Биг Маковете и дънките на "Левис". В този смисъл те технически не грешат: "Движението за събуждане" – мобилизирането на политически прогресивни идеи за пол, раса и имиграция – е явление, родено в Америка, което навлезе в мейнстрийма, след като полицай уби афроамерикански тийнейджър, Майкъл Браун във Фъргюсън, Мисури през 2014 г.

През изминалото десетилетие понятието "събуждане" се разшири отвъд полицейското насилие, за да обхване много по-широк спектър от прогресивни идеи.

"Виждам определени социални научни теории, изцяло внесени от Съединените щати, с техните проблеми, които уважавам и които съществуват, но които просто се добавят към нашите", каза Макрон през 2020 г.

Но тук е уловката. Le wokisme, който французите обичат да мразят, не е толкова чужд, колкото критиците искат да повярвате. Той всъщност проследява своята интелектуална генеалогия, поне отчасти, обратно към френските интелектуалци от 60-те години на миналия век, които анализират и "деконструират" езика и символиката на властта, давайки тласък на глобално кампусно движение.

Сега французите, водени от възраждаща се крайна десница, са твърдо решени да отменят не само днешната събудена идеология, но и целия корпус от лява мисъл, от която тя се появи чрез протестите в кампуса и антиколониалното движение. Цялото население на Франция е на път да се включи в дебата, докато се подготвят да гласуват на предсрочни избори в неделя, на които Бардела може да стане първият крайнодесен министър-председател на Франция след Втората световна война.

В борбата си срещу le wokisme френската популистка десница и нейните интелектуални съюзници разгръщат свои собствени съперничещи си идеи, произтичащи от доста параноичния възглед, че западната цивилизация е под обсада от мигранти и техните леви съюзници. Те превземат глобалната популистка десница, съблазнявайки всички - от унгарския популистки премиер Виктор Орбан до републиканската депутатка Марджъри Тейлър-Грийн и голям брой последователи на бившия президент на САЩ (и настоящ републикански кандидат)  Доналд Тръмп.

Спомнете си прословутата встъпителна реч на Тръмп от 2016 г., която беше озаглавена "Американска касапница" и беше описана от бившия американски Президентът Джордж У. Буш като "някакви странни неща"? Можете да благодарите на Франция и нейните десни интелектуалци за вдъхновението на апокалиптичната атмосфера на речта. Един от докладваните автори, бившият главен стратег на Тръмп в Белия дом Стив Банън, е известен фен на френските десни идеи, който цитира "le Camp des Saints" – халюцинаторен култов роман от 1973 г. на Жан Распай, който си представя Европа да бъде потопена от неграмотни мигранти — като една от неговите интелектуални пътеводни звезди.

"Този ​​френски милениаризъм, с неговите визии за мигранти, които заглушават la France profonde, е доста успешно изнесен и нетърпеливо възприет другаде, от Орбан до Доналд Тръмп", каза Данило Шолц, историк, който специализира в европейската интелектуална история.

Ако борбата срещу уокизма има толкова много поддръжници във Франция, това може да се дължи на факта, че идеологията се противопоставя на етоса на далтонистите на Петата република на Франция. За разлика от Съединените щати, където хората обикновено са помолени да се самоопределят като дадена етническа принадлежност, подобни въпроси са незаконни във Франция и се възприемат като форма на расизъм. Официалната съпротива срещу признаването на етническите и религиозните различия в обществото се задържа, въпреки че проучванията подчертават дискриминацията при работа срещу кандидатите от Северна Африка и мюсюлманите и полицейското насилие продължава, доказателство за това, което критиците твърдят, че расизмът е вграден в полицейските тактики и дори в самата френска държава.

Това, което малцина във Франция са готови да признаят, са връзките между пробудената идеология, въплътена в американските колежи, и френската постколониална теория. "Има вътрешен аспект на САЩ, който е свързан с историята на робството и расовите отношения, и глобален аспект, който се фокусира върху наследството на западния колониализъм и как той обърка света", добави Шолц. "И двете по някакъв начин имат своите предшественици във френските постколониални и постструктуралистки движения от 60-те години на миналия век."

Докато Идеологията на събуждането е американски феномен сама по себе си, Шолц посочи, че нейните предци в постколониалните движения и движенията на джендър теорията – включително писатели като Джудит Бътлър и Едуард Саид – са учили при френски интелектуалци и са били силно повлияни от френските леви идеи за 1960-те години. Френски философи като Жак Дерида, Жан-Пол Сартр и Мишел Фуко станаха фаворити на кампуса в Съединените щати, подхранвайки протестите срещу войната във Виетнам.

Отвращението към събудената идеология е толкова широко разпространено във Франция, че "Националният фронт" оставя по-голямата част от работата по борбата с него на настоящите основни лидери на страната, които изглеждат повече от щастливи да се подчинят. Примерен случай: мозъчен тръст, наречен Laboratoire de la République, основан от бивш член на кабинета на Макрон.

"Тези движения се оказаха изключително влиятелни, но сега има нарастващо усещане, че пилетата се прибират у дома, за да нощуват", добави Шолц.

Франция отново е в политическия авангард. Но този път това е благодарение на натоварени с конспирация идеи като теорията за голямата замяна, която спечели огромен брой избиратели на Републиканската партия през последните години.

Теорията, която предвижда страна, изправена пред "инвазия" от орди от мигранти, сега е опора на речите на Тръмп и неговите лоялни привърженици, които твърдят, че американските демократи използват миграцията като оръжие в опит да привлекат повече гласоподаватели на Демократическата партия, да запазят властта и в крайна сметка завладяват бялото християнско население на страната.

Тези аргументи сега изглеждат толкова ендемични за десните, колкото яркочервена шапка MAGA. Но Great Replacement всъщност е също толкова френски, колкото le champagne. Терминът е измислен от френския писател Рено Камю в есе от 2010 г., озаглавено Le Grand Remplacement, което веднага предизвика възмущение, когато беше цитирано като вдъхновение от автора на клането на мюсюлмански поклонници през 2019 г. в Крайстчърч, Нова Зеландия, а по-късно и от извършител на расистка масова стрелба в Бъфало през 2022 г.

"Речите на Тръмп често са свободни асоциации, но има много по-мрачно скрито течение, което е информирано от Стив Банън, който е възхвалявал френски мислители и вероятно е бил повлиян от тях до известна степен", каза Шолц.

Достатъчно честно. Но какво да кажем за критиките срещу глобалистите, свободните търговци и "гражданите на нищото" – със сигурност това произтича директно от самоличността на американските изолационисти и заклетите привърженици на Brexit в Обединеното кралство? Може би, но малко политици са били толкова страстно и последователно против глобализацията като Марин Льо Пен, която умело пренасочи анти-Г-7 и анти-СТО реториката на левите групи от края на 90-те години на миналия век в десен таран срещу център и ляво.

Ето я през 2012 г., като твърди в списание Le Point, че глобализацията е "изключително насилствена" сила, която "дълбоко противоречи на човешката природа". И ето я отново, 12 години по-късно, току-що спечелила изборите за Европейски парламент във Франция: "Тази голяма победа на патриотичните движения се вписва в посоката на историята, която е свидетел на завръщане на нации и защити... Тя затваря тази глобалистка интерлюдия, която причини толкова много страдания по света."

Докато Франция се насочва към урните, остава да видим дали контрареволюцията на Бардела и Льо Пен ще победи. Проучванията показват, че нейният "Национален фронт" е на път да събере цели 36 процента от гласовете, което поставя партията на поразително разстояние от възможността да състави правителство.

Дали кабинетът на Бардела ще включва министър, отговарящ за коригирането на интелектуалните "грешки" от миналото?

Случиха се много по-странни неща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от ЕС
У нас липсват 268 хил. работници, търсим непалци и бангладешци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
Чери00 преди 1 ден
Кръв пикаят макрончовците и военнолюбците начело с нашите, но хак им е!Силни били, много били, ама работата изйезе обратното!С две думи-американофилите и военнолюбците да си хващат пътя че скоро и лабут ще ядат!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Пегледах сутришните френски издания за победата на Лио Пен и поражението на партията на Макрон.Рекордна избирателна активност която не се е случвала от 1981 год.При победа на крайната десница според Кн 1 Макрон подготвял оставка.Това е започнало да се тиражира още от загубата при европейските избори.Дали ще се стигне до оставка ще стане ясно на втория тур .
25
0
 
4
 
! Отговори
Червонец преди 1 ден
Относно: глобализацията е "изключително насилствена" сила, която "дълбоко противоречи на човешката природа". - Глобализацията е обективен процес и никой не бива да се опитва да го спре, защото няма да може. Глобализацията, осъществявана по пиндостански правила, е "изключително насилствена" сила, която "дълбоко противоречи на човешката природа". Ние сме длъжни да затварим тази пиндостанска глобалистка интерлюдия, която причини толкова много страдания по целия свят.
24
0
 
3
 
! Отговори
Бах ти преди 1 ден
Гугълският превод!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Само не рабрах защо Макрон предизвика тези избори и си развали рахата. Не може да не е знаел какво ще стане. Всички политици работят с предварителни проучвания модели и т.н.
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
не са ги "Уплашили" , дали са им алтернатива на сегашната реалност.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"Беше хубаво да се спомене, че САЩ е внесла в Европа и интернета, и Майкрософт, и Апъл, и Гугъл, и Нвидия, и Интел, и АМД, и чатджипити" - Първо - щеше да ги има, защото 80% от работещите там, не са американци, а просто работят в модерната световна имеприя. Ако не беле ПСВ, щеше да е в Англия, ано ВСВ се бе развила по друг начин, щеше да е в Герюания. И второ - задръж си ги, защото 90% от продуктите са им мизерия.
20
0
 
5
 
! Отговори
Je partira pas преди 1 ден
"прибудената идеология" хахаха woke му кажете бе батки! Не петнете езика ни. Нека чуждото влияение си остане чуждица.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Откъде е преписан този текст така безсрамно??? В тази медия няма нито един, който е способен да напише такъв текст.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Време е за радикална дясна промяна в Европа, за як бой по либерализма, Зелената измама и всякакви права и свободи!
17
2
 
7
 
! Отговори
Маршал преди 1 ден
До Хахаха Да не говорим за Маршал и Айзенауер :) Че Де Гол без тях....чеше да лъска хитлеристкия чепик :)
16
3
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 1 ден
Няма пари много от департаменти те започнаха намаляване На помощите до евентуално спиране ще орежат и пенсиите до края на годината ще обявяват Фалит Въпрос на време
15
5
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 1 ден
То тука 2 седмици им промиваха мозъците на франсетата и днес дружно излезнаха да гласуват всички мерзавци уплашени да не си загубят помощите :)
14
8
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 1 ден
Е как пък отъждествяват САЩ с Макдоналдс и Левис. Беше хубаво да се спомене, че САЩ е внесла в Европа и интернета, и Майкрософт, и Апъл, и Гугъл, и Нвидия, и Интел, и АМД, и чатджипити, и още много технологии, които никога нямаше да ги има ако не беше САЩ.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Националният сбор" на Жордан Бардела получава 34 процента от гласовете и е на първо място, на второ е лявата коалиция "Нов народен фронт" с 28,1 на сто и на трето място е центристкият алианс на президента Макрон с 20,3 процента.
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Франция е фалира смъркащия Макарон изпразниВсички държавни каси няма пари и сега или Барделаили Меланшон ще операт пишкира държавата фалира само дето не са го обявили и Бруно лю Мери И Атал и цялата клика го знаят просто чакат резултата от изборите да се види кой ще обере пешкира от 3300 Милиарда задлъжнялост само 1300 са от макрон ще стане по зле от гърците
11
2
 
10
 
! Отговори
Всеки американец преди 1 ден
Да си знае краварника.
10
3
 
7
 
! Отговори
По-точно преди 1 ден
Еректирала идеология. Която е расистка в корен. Утвърждава величието на чернокожите.
9
2
 
28
 
! Отговори
европеец преди 1 ден
Скоро и в другите европейски страни ще спечелят крайните. Така ще е тази "демокрация" и "либерализъм" вече не се търпи. Всяко нещо е до време. Народите повече няма да търпят чужди нашественици. Време е да си вървят по родните места. В Европа всяка друга чужда култура е несъвместима с европейската. Казано е всяка жаба да си знае гьола.
8
1
 
32
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 ден
Никой не плюе срещу ЕС, а срещу многото "Троянски кончета" на наглосаксонците сред политическия неолиберален елит на Европа, които превърнаха Европа в "бежански лагер" и съсипват енергетиката и промишленоста й с фейк идеологии като тази на "Зелените фшисти"! Да не говорим за ЕП и Акушерката - явен агент на влияние на Щатите!