Въшки и краста се разпространяват безконтролно в Газа

Кожните заболявани станаха нещо нормално
30 юли 2024 13:29, Стела Стоянова
53
Въшки и краста се разпространяват безконтролно в Газа
Снимка БТА

Постоянен поток от нещастни деца и разтревожени родители се вливат в дерматологичния кабинет в болница Насър в централната част на Газа.

Малко дете със синя панделка в косата ридае, докато майка й показва как червените и бели петна, покриващи лицето й, са се разпространили по врата и гърдите й.  Друга жена повдига дрехите на малкото си момче, за да разкрие обривите по гърба, бедрата и корема му. По китките му има отворени рани от чесане, предава Ройтерс, цитирана от Dariknews.bg.

Кожните заболявания се разпространяват безконтролно в Газа, предупредиха здравни служители.  Причината, казват те, са ужасяващите условия в пренаселените палаткови лагери, в които се живеят стотици хиляди палестинци, прогонени от домовете си.

В комбинация с летните горещини и колапса на канализация, из лагерите има басейни с открити канализационни води на фона на 10-те месеца бомбардировки и офанзиви на Израел.

Лекарите се борят с повече от 103 000 случая на въшки и краста и 65 000 случая на кожни обриви, според Световната здравна организация.  В населението на Газа от около 2,3 милиона души са регистрирани повече от 1 милион случая на остри респираторни инфекции от началото на войната, заедно с повече от половин милион случаи на остра диария и повече от 100 000 случая на жълтеница, според Програмата за развитие на ООН.
 
Чистотата е невъзможна в паянтовите палатки, направени от окачени одеяла или найлонови чаршафи и буквално натъпкани една до друга.

„Няма шампоан, няма сапун“, каза Мунира ал-Нахал, живееща в палатка в дюните край южния град Хан Юнис.  „Водата е мръсна. Всичко е пясък, насекоми и боклук", споделя жената.

Палатката на семейството й е претъпкана с внуците й, много от които имат обриви. „Едно дете започва да се чеше и заразата бързо се разпространява сред останалите“, каза ал-Нахал.

Палестинците в лагера споделят пред агенцията, че е почти невъзможно да се получи чиста вода. Някои мият децата си в солена вода от близкото Средиземно море.

Хората са принудени да носят едни и същи дрехи ден след ден, докато успеят да ги изперат, след което веднага ги обличат отново. Мухите са навсякъде, а децата играят в пясък, затрупан с боклуци.

„Първо бяха петна по лицето й. След това се разпространи по стомаха и ръцете й, по цялото й чело. Боли, сърби, а няма лечение. Или, ако има, не можем да си го позволим“, каза Шайма Маршуд.
 
Разпределението на хуманитарни доставки, включително сапун, шампоан и лекарства, се е забавило, тъй като израелските военни операции и общото беззаконие в Газа правят движението на камиони с помощ твърде опасно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Газакраставъшки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горките хора ,а в Украйна фашистите си правят ЛГБТ партита всяка седмица.После Путин бил лош.Путин е светец,милосърден
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 15Болните от русофобия, са тези, Ю туб: УКРАИНСТВО. 12. Габсбурги, Пан-Европа и радикализация Украины ,... Ю туб: УКРАИНСТВО. 11. Отто фон Габсбург, австрофашизм и Украина. , ... Ето как се е фалшифицирала и продължава да се фалшифицира и сега, историята на централна и източна Европа и така е до днес, днес крадат и руска история, руски личности, учени, архитекти, царе и др. и заменят имената им с немски и т.н. , ... Ю туб: УКРАИНСТВО. 10. Немцы и Украина. От хлебного мира до плана Ос
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да се учудя и ако са умишлено заразени!
22
10
 
19
 
! Отговори
Ихтиманчанин преди 1 месец
каква точно отговорност носят палестинските дечурлига за действията на Хамас, че евреите ги избиват наред ?
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
защо палестинците чакат помощ от Европа, а не от регионалните мюсулмани?
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
защо хамаз не помага на палестинците, а само ги използва като щит, защо ОАЕ не помагат с одеяла без краста и въшки?
19
4
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 1 месец
По твойта логика дай да избием всички руски граждани понеже били руснаци. След това и да избием всички учили руска филология по света, понеже очевидно са русофили. И накрая да избием и нашите баби и дядовци, понеже няма начин да не са били русофили. Ти си един сбърканяк, точно като ония от откриването на олимпиадата.
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
срам за богатите араби, които не помагат
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми слагайте сълзлива снимка на някакво палестинче, а сложете снимки от отвличането на бели жени и деца от същите тия из*poди! Или когато пишете за поредните руски терористични актове в Украйна, слагайте снимки на погубени украински деца, от руските диваци
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да благодарят на хамаз
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 13 : А когато клаха деца на музикалният фестивал как ще го наречеш? Те сами си избраха Хамас
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нищо, израелците ще ги дезинфекцират бързо и ефективно.
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Геноцид пред очите на целия уж западен цивилизован , демократичен свят. Срам за ООН, НАТО , ЕС и САЩ! Вие сте съучастници
12
3
 
1
 
! Отговори
ИСРАЕЛ преди 1 месец
ВСИЧКИ ПОМОЩИ ПРЪСКАМЕ С КРАСТА ОТ ОДЕЯЛАТА ДО ХРАНИТЕ СТОКИ :D ТАЯ ТЕРИТОРИЯ Е ВЕЧЕ НАША
11
7
 
10
 
! Отговори
Това е преди 1 месец
Истинският Холокост!
10
4
 
2
 
! Отговори
ей въшкар 9 преди 1 месец
Като нямаш какво да кажеш, върви поне си измий гузу!
9
6
 
3
 
! Отговори
Сталин преди 1 месец
Аз как убивах като мене втори няма, най-много обичах да изтребвам друснаци.
8
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ВСЕ ЕДНО ЧЕТА СТАТИЯ ОТ САЩ КОГАТО СА МОРИЛИ ИНДИАНЦИТЕ С ОДЯЛА С ЧУМЪ/ В ИВИЦАТА ГАЗА РАЗДАВАТ ОДЕЯЛА С ВЪШКИ И КРАСТА :D
7
0
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 1 месец
Ти освен примоциите в калфлан за плюскане и пиячка друго знаеш ли?
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Контролирано не знам някъде да се разпространяват краста и въшkи.