Новият ръководител на "Хамас" е лидерът на движението в Газа Яхия Синуар

"Хизбула": Убийствата на лидери не са постигнали целта си
7 авг 2024 07:20, Елка Василева
34
Новият ръководител на "Хамас" е лидерът на движението в Газа Яхия Синуар
Снимка: архив, БГНЕС

"Хамас" обяви, че лидерът на палестинското ислямистко движение в Газа Яхия Синуар е новият ръководител на цялата организация, след като досегашният ѝ водач Исмаил Хания бе убит миналата седмица в Техеран, предаде Франс прес.

"Движението за ислямска съпротива "Хамас" обявява номинацията на лидера Яхия Синуар начело на политическото бюро на движението", се казва в изявление на палестинската групировка.

Няколко минути след като бе обявено, че Синуар е новият политически лидер на "Хамас", от Ивицата Газа бяха изстреляни ракети срещу Израел. Отговорност за това пое военното крило на "Хамас".

Израелската армия и израелските власти обвиняват Синуар в това, че е един от "мозъците" зад безпрецедентната атака на "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври миналата година.

Яхия Синуар бе определен за лидер на "Хамас" само седмица след убийството на Хания. Иран и "Хамас" твърдят, че Израел стои зад убийството на Хания. Израел засега не е коментирал този въпрос.

Представител на "Хамас" заяви, че с определянето на Синуар за ръководител на "Хамас" се изпраща "силно послание" на Израел, десет месеца след началото на войната в Ивицата Газа.

Израел предприе военната си операция в Ивицата Газа след атаката от 7 октомври.

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" поздрави Яхия Синуар за избирането му за новия лидер на радикалното палестинско движение "Хамас", предаде Ройтерс.

"Хизбула", която също като "Хамас" е подкрепяна от Иран, заяви още, че този избор е "потвърдил, че убийствата на лидери и представители, извършени от врага (Израел - бел. ред) не са постигнали целта си", допълни агенцията.

Новият лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше и си остава човекът, от когото зависи сключването на примирие в Ивицата Газа, заяви от своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

"Преговорите за освобождаване на заложниците в Газа са във финалната си фаза, от решаващо значение е засегнатите страни да работят за приключване на сделката колкото се може по-бързо", заяви Блинкън след срещата си снощи заедно с американския министър на отбраната Лойд Остин с австралийските им колеги в град Анаполис, щата Мериленд. Блинкън и Остин разговаряха с външната министърка на Австралия Пени Уонг и с военния министър и вицепремиер на страната Ричарлд Марлс в комплекса на Военноморската академия на САЩ.

"Контактувахме директно с Израел и Иран по въпроса, че никой не бива да повишава напрежението в Близкия изток. Всеки в региона трябва да разбере, че следващи нападения само ще задълбочат конфликта, нестабилността и несигурността за всички", каза още първият американски дипломат, цитиран от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: САЩЯхи Синуар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
й преди 1 месец
......"...ислямска съпротива..."...Светът е крайно време да се разправи с тези болни мозъци,слушащи виенето на чакали по пет пъти на ден,и удрящи челата в земя до обезумяване.Крайно време е останалия свят да се отдръпне от тези посивели ислямисти,да ги остави сами на себе си.И повярвайте,без помощта от другия свят,тази невежа,мъ-р-зе-лива и животински жестока с-га-н ,сама ще се самоунищожи.И тук виждам подкрепа за тези античовеци.Дано сред вас няма нито един християнин,който да ви подкрепя.
27
0
 
4
 
! Отговори
1-3 преди 1 месец
Новият шеф на Хамас трябва да изпълзи от подземната канализация,за да поеме функциите си.
26
0
 
2
 
! Отговори
аноним преди 1 месец
Този си е жив пример за това,че няма не наказано добро.Докато е бил в затвора,се е излежавал,нахранен и сит от държавата,обслужван и подпомаган да учи и се изучи,а накрая и излекуван от смъртоносна болест-мозъчен тумор,пак от израелски лекари,и за сметка на държавата,и за капак той е един от инициаторите и подстрекателите за убийствата,палежите и вземане на заложници,които в момента,ако са останали-използва за жив щит.Е,и как да не е в списъка?
25
1
 
4
 
! Отговори
Мосад преди 1 месец
Некрологът вече е напечатан. Предстои разлепването му!
24
0
 
1
 
! Отговори
денс преди 1 месец
Познай кой ще е следващата мишена от снимката! След Синуар разбира се.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На този, ако наистина се намира в Газа, му остават броени дни живот. Направиха му мечешка услуга, че го избраха.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живите мъртви, сезон 12.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е,вече е мърттвец,ама още не го знае :) Я изкара 1 седмица-я не!Израелтяните са загрели вече :)
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може и да не изкара до неделя
19
2
 
1
 
! Отговори
до преди 1 месец
Чуков е на каишка на исляма.В списъка на Мосад е!
18
0
 
6
 
! Отговори
Значи преди 1 месец
Този е следващия.
17
0
 
13
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 месец
Направо да си нарисува една мишена на челото и да чака развръзката!
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аййде още девственици трябва да съберат, че скоро и тоя пристига, поредната брадата ***.
15
1
 
14
 
! Отговори
Великият преди 1 месец
арабист Чуков каза, че Иран ще удари Израел тази сутрин? К,во стана? Или да смятаме и часовата разлика? Иран пък щеше да накаже ,,сурово" Израел до 48 часа...Смешници!
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния жив труп! До края на годината ще е с 12 девственици! Хахахаха
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия като лидерите на ДПС.Смърт за държавата.Проклятието на Израел.Ако бяхме държава като Израел Ахмет Доган нямаше да си вее коня.А сега пак и кабинет реди с предателя Румен Гадев.
12
2
 
8
 
! Отговори
rstrsn преди 1 месец
много говори ама се оглежда в небето да го думнат . г.ну.сняри са тези големи.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дядо боже вече събира девственици и за тоя - не им насмогна на тия дето са тръгнали към него
10
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този който го убиха вече беше известен, че точно той искаше примирие. Сигурно убиват само тези които искат мир, защото най-вероятно Израел искат война, а не мир.
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Caмо не разбрах как точно Израел те пази от терористи?