Световната надпревара за ядрени оръжия е рекордно висока

Нахлуването на Русия в Украйна демонстрира силата на притежаването на ядрени оръжия
26 авг 2024 20:36, Гергана Попова
28
Световната надпревара за ядрени оръжия е рекордно висока
Снимка: БГНЕС/ EPA

Напрежението между Съединените щати , Русия и Китай, както и конфликтът в Близкия изток, оказват безпрецедентен натиск върху Договора за неразпространение на ядрено оръжие, подписан през 1968 г. и насочен към ограничаване на развитието на световния ядрен арсенал. Глобалната надпревара за ядрени оръжия достигна рекордни размери. Това заяви Рафаел Гроси генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, в интервю за Financial Times.

"Не мисля, че през 90-те години на миналия век бихте чули важни държави да казват "е, защо и ние нямаме ядрени оръжия?", каза още той. "Тези държави водят публична дискусия за това, което не беше така преди. Казват го публично. Те го казват на пресата. Държавните ръководители споменаха възможността за преосмисляне на цялото това нещо.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна демонстрира силата на притежаването на ядрени оръжия, но Гроси каза, че има няколко други фактора, допринасящи за подновения интерес към разработването на атомни оръжия сред някои страни.

"Има всички тези напрежения, тази възможност съюзите да бъдат отслабени и държавите да трябва да се справят сами. Това е мястото, където факторът ядрено оръжие и привличането се връщат по много неочакван начин“, добави още Гроси, като отказа да назове конкретни държави.

Нарастващите рискове от увеличено разпространение произтичат от "среда, в която има по-интензивна геополитическа конкуренция между велики сили", каза Никълъс Милър, асистент в Дартмутския колеж, който изучава разпространението на ядрени оръжия. Той обясни, че в такива моменти великите сили са склонни да отслабват фокуса си върху разпространението на ядрени оръжия, "защото са заети да се конкурират със своите съперници".

Той определи Иран като най-големия потенциален риск.

"Имаше много изявления от ирански официални лица през последната година, в които те говорят за придобиване или евентуално придобиване на [ядрени оръжия]", коментира той.  

Откакто бившият президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно се отказа от ядреното споразумение от 2015 г., което Техеран подписа със световните сили, ислямската република агресивно разширява ядрената си програма и обогатява уран до 60 процента чистота, което е близо до оръжейния клас, повече от три години.

МААЕ, която продължава да има инспектори в републиката, казва, че няма доказателства, че Иран се стреми да развие или да премине към оръжейна програма. Новият президент на Иран Масуд Пезешкиан заяви, че иска да подобри отношенията със Запада и да договори споразумение за прекратяване на ядреното безпокойство. Но ако Техеран създаде оръжия, това може да предизвика надпревара във въоръжаването в Близкия изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Русия
Курск, Запорожие: Научиха ли Русия и Украйна урока си след взрива в Чернобил?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 седмици
Нито Земята,нито Природата имат нужда от хората - хората имат нужда от Земята и Природата
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези брътвежи ги оставете за умствено изостаналите си поданици. Ой, как съжалявате че Русия е ядрена сила. С какво удоволствие в противен случай щяхте да нахлуете там и да осъществите мокрите си сънища!
22
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 22 както виждаш, руските граждани питат Путин. А немските граждани смеят ли да питат Шолц?
21
4
 
2
 
! Отговори
Абе преди 2 седмици
След като планетата се затопля стремително,не ли е редно бързо да бъде охладена?А по-бързо от ядрена война нема!
20
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Всъщност голямата изненада ще е Китай.Досега САЩ и Р усия имаха по около 5000 ядрени заряда ограничени с договор.Китай имаше около 500 и не участва в никакви договори за ограничаване на ядрените оръжия.Предвид огромния индустриален потенциал на Китай,възможно е зарядите вече да са хиляди и да имат адекватни носители.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На тоя агент от ЦРУ !руското посолство ли му плаща да отврати хората или е с психо проблеми?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Няма нахлуване -___- Няма, няма, ама съседите като имат атомни бомби и ние искаме да си сложим настрана някоя-друга атомна! За кураж!
17
3
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 седмици
А клавиатурата с долар ли е или на йени?
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
на линукс съм бате, не си го чувал, нали?
15
5
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 седмици
Пропуснах да кажа, че все пак имам едно китайско дuлдo.
14
6
 
5
 
! Отговори
Абе преди 2 седмици
1. Дреме ми за укри и рашки. Еднакви са. Е за едните плащаме. *** все тая.2. От като чета щуротевините на агент Мъдлър ЦРУ почвам да ставам русофил.3. На тоя агент от ЦРУ руското посолство ли му плаща да отврати хората от укро каузата или просто е с психо проблеми?
13
9
 
4
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 седмици
А Уиндоуса от които пишеш чий е?
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тиквениците от снимката ще се скрият в бункерите и ще чакат по-добри времена, докато другите измират.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до агент Мъдлър ЦРУ: какво съвпадение, аз реших да изхвърля всичко краварско и ... стой. Всичко ми е китайско или европейско!
10
8
 
6
 
! Отговори
дедо Груйо преди 2 седмици
Не е края на света, а края на Русия. Жалките раши ще плащат десетки години тези тъпoтии.
9
7
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 седмици
Днес реших да изхвърля всичко руско от вкъщи. Знаете ли какво стана? Не открих нищо руско. Даже не се сещам дали някога съм купувал нещо произведено в Русия.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
аз залагам на 3та световна война, само не знам кой ще ми изплати печалбата, ако спечеля.
7
3
 
3
 
! Отговори
Войводата преди 2 седмици
1. Тъй като нито аз, нито моите врагове и приятели няма да разкрият кай съм аз ще ви кажа нещо интересно.2. Писах преди време на лидера на Северна Корея и беше искрено убедих го да си партнира с Русия и Китай и че това не е срамно и го помолих да направи Северна Корея щастливо място3. В една от последните си речи нареди на подчинените си да направят Северна Корея рай за народа. Откакто се бия с САЩ започнах да уважавам Северна Корея. Те са невероятни
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
иде края на света, грешници, покайте се !
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
хахаха, кои борси бре, индексите потъват долара поевтинява, инфлацията гони 30%. Хората купуват имоти и злато като обезумели!