Талибаните забраняват звука на гласовете на жените

Жените също са задължени да се покриват пред немюсюлманските мъже и жени
23 авг 2024 14:37, Гергана Попова
85
Талибаните забраняват звука на гласовете на жените
Снимка: БГНЕС/ EPA

Фактическото правителство на Афганистан прие закон за пропагандиране на добродетелта и предотвратяване на порока, който изисква използването на воал за покриване на лицата на жените и осъжда звука на женския глас на обществени места като престъпление срещу скромността, прилагайки по-стриктното тълкуване на ислямско право, съобщават световните агенции.

Законите бяха издадени в сряда, след като бяха одобрени от върховния лидер Хибатула Ахундзада, каза правителствен говорител, и обхващат аспекти от ежедневието като обществен транспорт, музика, бръснене и празненства, пише CNN.

Сред новите правила член 13 се отнася до жените: в него се казва, че е задължително жената да покрива тялото си по всяко време на обществени места и че покриването на лицето е от съществено значение, за да се избегне изкушението и изкушението на другите. Дрехите не трябва да са тънки, тесни или къси.

Жените също са задължени да се покриват пред немюсюлманските мъже и жени, за да избегнат поквара. Гласът на жената се счита за интимен и затова не трябва да се чува да пее, рецитира или чете на глас на публично място. На жените е забранено да поглеждат мъже, с които не са роднини по кръвна или семейна връзка и обратно.

„Прилагането на шериата и хиджаба е нашата червена линия. Не можем да преговаряме с никого по тези въпроси“, каза заместник-министърът на добродетелта и министър Мохамад Халид Ханафи.

Законите ще упълномощават министерството да бъде на първа линия в регулирането на личното поведение, налагане на наказания като предупреждения или арест, ако органите на реда твърдят, че афганистанците са нарушили законите.

Миналият месец в доклад на ООН се казва, че министерството допринася за атмосферата на страх и сплашване сред афганистанците чрез укази и методите, използвани за тяхното прилагане. Талибаните отхвърлиха доклада на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: ООНАфганистанталибани
Още от Близък Изток
ООН: Инструкциите за евакуация в Газа застрашават цивилните
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
3
 
! Отговори
Асен преди 2 седмици
Такива мракобесни режими връщат хората 1000 г. След маймуните! Жената е човешко същество, не средство за разплод! На мен лично ми харесва по улиците да гледам жени в къси поли, а не забулени. На който не му харесва прозападната ориентация на държавата ни,може да подаде молба да емигрира в Афганистан:) или в Северна Корея или Иран. Или в "руския рай", Путин много държал на "християнските ценности " :)))
79
1
 
2
 
! Отговори
Миглена преди 2 седмици
То и моя мъж нещо ми се прави на отворен, но взема ли децата ще яде попарата
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
A ako np'gнe нekoa, бpou лu ce?
77
3
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
на тия акъла им е в брадите..Макар че "явлението жена" е доста разтегливо и неопределимо категорично...Какво е написал още Соломон?..-"По-добре /да живееш / на ъгъла на покрива,отколкото във дворец със зла жена"..А Чико Перо /не го познавате/ с повод и без повод твърдеше,че в не знам коя си година Църквата поставила въпроса "Човешко същество ли е жената?"..Абе майтапи !
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
в кой век живеят тия?
75
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези не бяха ли от първите приятели на путин? Потърсете талибани и русия и ще видите колко са гъсти едните и другите терористи.
74
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-готината държава Респект!!!
73
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Партньорите на руснаците са това. И те са "традиционалисти" като Коцето.
72
4
 
12
 
! Отговори
ами преди 2 седмици
С любезното съдействие на сащ....20 г. така "демократизираха" тази страна,че резултата е налице....
71
1
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 2 седмици
Тъъпи, Миа Халифа е ливанка ХРИСТИЯНКА! ЧЕТИ ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ПРОСТОТИИ!
70
6
 
2
 
! Отговори
Голям майтап: преди 2 седмици
Ислям=хубаво.
69
6
 
9
 
! Отговори
Германец преди 2 седмици
"Трябва да черпим челен опит от тях. Все пак са първи приятели с Путин!!! Да здраствует!!!" -- Копейкин, вероятно.
68
0
 
2
 
! Отговори
Късно е, чадо преди 2 седмици
До Анонимен 61 - По-скоро те ще постъпят така с теб.
67
1
 
7
 
! Отговори
За благодатта преди 2 седмици
До Sigoturi Nakura - Да не мислиш, че е много приятно докато шеташ непрекъснато да ти мрънка някой, който лежи на дивана и като спукана грамофонна плоча все повтаря, че никъде не могат да го оценят, затова не вижда смисъл да ходи на работа, а ти пък - според него - не оценяваш какъв великолепен мъж ти е дала съдбата и не му угаждаш така, както той си мисли, че му се полага?
66
3
 
13
 
! Отговори
Талибанин преди 2 седмици
Ееее, изгониха гадните американци и Афганистан цъфна!!! Реформа след реформа! Направо стана Швейцария на Азия! От талибанин, по-умен няма да знаете, ще го учат гадните западняци как да си живее живота!
65
0
 
5
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 2 седмици
До eeee 60. Абе, за козата не съм сигурен, щото те много си обичат козичките........
64
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво на американците, оправиха Афганистан, на път са да оправят и Покрайна
63
1
 
18
 
! Отговори
vs преди 2 седмици
Диваци!!!
62
4
 
14
 
! Отговори
хм.. преди 2 седмици
Коце Копейката там може спокойно да си нахлузи бурката и да се пуска на брадатите без да се притеснява, че е латентен п.е.д.е Рас.
61
1
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
..Фърляй атома!