Талибаните забраняват звука на гласовете на жените

Жените също са задължени да се покриват пред немюсюлманските мъже и жени
23 авг 2024 14:37, Гергана Попова
85
Талибаните забраняват звука на гласовете на жените
Снимка: БГНЕС/ EPA

Фактическото правителство на Афганистан прие закон за пропагандиране на добродетелта и предотвратяване на порока, който изисква използването на воал за покриване на лицата на жените и осъжда звука на женския глас на обществени места като престъпление срещу скромността, прилагайки по-стриктното тълкуване на ислямско право, съобщават световните агенции.

Законите бяха издадени в сряда, след като бяха одобрени от върховния лидер Хибатула Ахундзада, каза правителствен говорител, и обхващат аспекти от ежедневието като обществен транспорт, музика, бръснене и празненства, пише CNN.

Сред новите правила член 13 се отнася до жените: в него се казва, че е задължително жената да покрива тялото си по всяко време на обществени места и че покриването на лицето е от съществено значение, за да се избегне изкушението и изкушението на другите. Дрехите не трябва да са тънки, тесни или къси.

Жените също са задължени да се покриват пред немюсюлманските мъже и жени, за да избегнат поквара. Гласът на жената се счита за интимен и затова не трябва да се чува да пее, рецитира или чете на глас на публично място. На жените е забранено да поглеждат мъже, с които не са роднини по кръвна или семейна връзка и обратно.

„Прилагането на шериата и хиджаба е нашата червена линия. Не можем да преговаряме с никого по тези въпроси“, каза заместник-министърът на добродетелта и министър Мохамад Халид Ханафи.

Законите ще упълномощават министерството да бъде на първа линия в регулирането на личното поведение, налагане на наказания като предупреждения или арест, ако органите на реда твърдят, че афганистанците са нарушили законите.

Миналият месец в доклад на ООН се казва, че министерството допринася за атмосферата на страх и сплашване сред афганистанците чрез укази и методите, използвани за тяхното прилагане. Талибаните отхвърлиха доклада на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: ООНАфганистанталибани
Още от Близък Изток
ООН: Инструкциите за евакуация в Газа застрашават цивилните
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма как да се размножават, тези скакалци! Иначе отдавна да са избили всички жени!
39
1
 
7
 
! Отговори
Извод за мераклии преди 3 седмици
Спокойно можеш да пускаш ръка на чужди булки и то в присъствието на съпрузите им. Трябва само да издебнеш момента, когато нейният мъж не гледа към нея. Каквото и да й причиниш, тя няма право да се възмущава на глас или да вика за помощ. Ще знаете, този закон са го измъдрили баш мераклиите за чуждо!
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо направо не забранят на жените си да съществуват? Така няма да им се налага да следят, дали спазват правилата.
37
1
 
10
 
! Отговори
Козарска логика преди 3 седмици
Нали в онези райони на света на обществени места съпрузите не вървят един до друг? Жената върви 1-2 крачки след мъжа си. И ако някой я ощипе, пусне й ръка или се опита насила да я вкара в колата си, тя няма право да вика за помощ, защото е забранено да се чува гласът й.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато жената е извън дома си заедно със своя съпруг или брат и са на обществено място, нали той може за минута да се отбие да свърши нещо. Ако се наложи жената да го потърси, как да разбере кой мъж е нейният съпруг или брат, ако не го погледне? Нали е забранено и да го повика? Ама от изтрещели козари какво да очакваш? Как да предвидят в какви обстоятелства много лесно може да се окаже човек?
35
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 3 седмици
Много си наивен. Преди близо половин век английски учени бяха правили проучване в тази насока. Изводът беше, че най-лесно изневеряват жените от най-консервативните ислямски страни, стига да живеят в град с голям пазар. Като излезе от дома и влезе в *** (пазара), вече не можеш да я различиш от останалите жени, защото всички са забулени. Къде ходи и какво прави, тя си знае. После пак през пазара се връща у дома ни лук яла, ни лук мирисала.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 23 А оправдават ли жена, ако тя е претрепала неверния си мъж, след като го е заварила с разчекнатата му любовница? Или ако го спипа на калъп с любовника му?
33
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
И аз , само като чуя гласа на Копейката и се вдървявам !
32
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Истински велики цивилизации, като древните гърци и римляни не са разрешава ли на жените да излизат от къщата.
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това са демократични ценности. 20 години краварска демокрация
30
1
 
5
 
! Отговори
Справедливо преди 3 седмици
А как е ситуацията с равното заплащане между половете и квотите за властовите позиции в Афганистан?
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 10 Имало какво да научиш от неграмотни, оскотели фанатици? Ами заминавай при тях, тук няма нужда от такива като теб. Изостанал си с повече от 2000 години.
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи ако някое малко дете се изтръгне от ръката на майка си и хукне нанякъде, тя няма право да го извика, защото е забранено на обществено място да се чува женски глас?! Значи се счита за редно детето да бъде пожертвано, за да се спази някакво измислено правило, каквото в Корана НЯМА !
27
1
 
8
 
! Отговори
хахахаха преди 3 седмици
На нереза ще му стане *** к.р от женския глас .
26
11
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 3 седмици
До Анонимен,същото е и в християнството,или ти библията не си е чел лично,чакаш някой поп да ти я преведе,това че през последните 200 г.църквата бива все повече изтласквана от обществото и жените започват да си поемат въздух,не означава,че позицията на църкавата одобрява жената да има права и да говори,четете и мислете с главите си ,не с телевизора
25
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като афганистанците не разрешават ние да виждаме грозните им кадъни, ние също не искаме погледът на афганистански мъж да се радва на нашите хубави жени. Затова да се забрани влизането на афганистански мъже на наша територия.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А нашите намерили свестни хора ама се правата им били малко.
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако имаме държава на място, тя ще забрани достъпа на афганки на наша територия. След като някоя се държи така, като че ли нашите погледи, включително и женските, я омърсяват, тогава и ние не желаем краката на тези жени да мърсят нашата земя.
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мба, мойта га се разчекна с любовници с две малки деца да съм я утрепал и да се ме оправдали.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На мойта веднага и давам да прочетете този закон.