Талибаните забраняват звука на гласовете на жените

Жените също са задължени да се покриват пред немюсюлманските мъже и жени
23 авг 2024 14:37, Гергана Попова
85
Талибаните забраняват звука на гласовете на жените
Снимка: БГНЕС/ EPA

Фактическото правителство на Афганистан прие закон за пропагандиране на добродетелта и предотвратяване на порока, който изисква използването на воал за покриване на лицата на жените и осъжда звука на женския глас на обществени места като престъпление срещу скромността, прилагайки по-стриктното тълкуване на ислямско право, съобщават световните агенции.

Законите бяха издадени в сряда, след като бяха одобрени от върховния лидер Хибатула Ахундзада, каза правителствен говорител, и обхващат аспекти от ежедневието като обществен транспорт, музика, бръснене и празненства, пише CNN.

Сред новите правила член 13 се отнася до жените: в него се казва, че е задължително жената да покрива тялото си по всяко време на обществени места и че покриването на лицето е от съществено значение, за да се избегне изкушението и изкушението на другите. Дрехите не трябва да са тънки, тесни или къси.

Жените също са задължени да се покриват пред немюсюлманските мъже и жени, за да избегнат поквара. Гласът на жената се счита за интимен и затова не трябва да се чува да пее, рецитира или чете на глас на публично място. На жените е забранено да поглеждат мъже, с които не са роднини по кръвна или семейна връзка и обратно.

„Прилагането на шериата и хиджаба е нашата червена линия. Не можем да преговаряме с никого по тези въпроси“, каза заместник-министърът на добродетелта и министър Мохамад Халид Ханафи.

Законите ще упълномощават министерството да бъде на първа линия в регулирането на личното поведение, налагане на наказания като предупреждения или арест, ако органите на реда твърдят, че афганистанците са нарушили законите.

Миналият месец в доклад на ООН се казва, че министерството допринася за атмосферата на страх и сплашване сред афганистанците чрез укази и методите, използвани за тяхното прилагане. Талибаните отхвърлиха доклада на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: ООНАфганистанталибани
Още от Близък Изток
ООН: Инструкциите за евакуация в Газа застрашават цивилните
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
6
 
! Отговори
Sigoturi Nakura преди 3 седмици
мълчалива жена - благодат
59
0
 
7
 
! Отговори
До 59 преди 3 седмици
До пЧовече ти в кой свят живееш!? Те там имат повече хомосексуалисти от колкото в повечето либерални страни в ЕС и Америка! ЛГТБ!? Там тия неща просто се крият! инак си се плющят на мъжките им събирания който както и защото си поиска! Просто е скрито покрито по пещерите! и после ми се праят на ни лук яли ни лук мирисали! Ай сиктир!
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Представете си така да постъпим с нашите западни кариерни жени като Цветанка Ризова и Силвия Великова.Представям си ги, да ги спрат да пл...т.Та те страдат от логорея.
57
1
 
24
 
! Отговори
eeee преди 3 седмици
Друго се сетих аз, бежанец от там дошъл в белия свят-какво цивилизовано поведение ще има тук? Той е мъж, млад, даже на майка си няма право да каже името и, жена не виждал, глас не чувал женски, неграмотен и да не изреждам, че няма да ми стигнат бр.символи? Та, що не затворят жените във ферми за разплод и като спре да може да ражда да ги пребиват с камъни направо ***? Там да се родиш жена е бедствие, козата е с по-добър живот!
56
2
 
12
 
! Отговори
п преди 3 седмици
Ми така де, няма *** и лгбти пропаганда като в западащия Запад... Само да припомним, че в едно не много далечно време там жените са се обличали както европейките в момента
55
5
 
5
 
! Отговори
Много морално преди 3 седмици
Супер! Възраждането кога внасят законопроекта?
54
0
 
11
 
! Отговори
... преди 3 седмици
значи това са .... хора дето живеят някъде преди 500-600 и повече години! И всичкото това е причинено от религията им и от това което те могат да направят с местообиталището си! Тъжно много тъжно! Може да се кажа, че те не живеят те просто се опитват да оцелеят! Както е казано много мъка има по тоя свят ей!!!
53
2
 
5
 
! Отговори
До Наско преди 3 седмици
Абе на дали, защото нямат жени пушачки и инфлуенсъри, нямат демографски проблем! Те просто не са чували за ***! Пък и какво друго да прави жената, освен да ражда! Иначе и мисюлманките си имат топ порно актриси, да не забравяме Мия Кхалифа, със сигурност не е християнка от пропадналия Запад! Хахаха,
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спокойно, това е нормално решение за хора, произлизащи от вековно продължаващо кръвосмешение. Също така, много скоро ще са напълно стерилни и няма да има нито талибани, нито талибанки, нито афганци и пакистанци въобще. Светът е красив и подреден и тези уродливости нямат място в него.
51
2
 
12
 
! Отговори
11111111111 преди 3 седмици
Вероятно, ако си бил лош в миналия живот, се прераждаш като жена в ислямска държава. Никокви права, живееш в харем, плющят те под ред, зачулена под чул, сега вече нямаш право и да говориш на оществено място. Чудно как ще си поискаш нещо от магазина, нали продавача ще ти чуе гласа.
50
3
 
3
 
! Отговори
Наско преди 3 седмици
Едва ли имат нахакани жени кариеристки пияници и пушачки, Инстаграм моделки и инфлуенсърки които се правят на кyчku и следователно едва ли имат демографски проблем. Само казвам :)
49
0
 
3
 
! Отговори
До Мустафа преди 3 седмици
Глупости. Достатъчно е само да направи крачка встрани в тълпата, което е неизбежно, защото там жените вървят след мъжете си, а не до тях. И от свекърва си може лесно да се измъкне, когато отидат напазар. Прибави и това, че жените там отиват заедно всички на пазар в петък. Влязат ли в пазара, върви че разбери коя е тази. После ще се оправдае, че тълпата я е избутала, а тя горката няма право да викне името на свекървата или на зълва си, нито може да ги разпознае. Закон е измислен от прелюбодейци.
48
1
 
5
 
! Отговори
Пич преди 3 седмици
То за това по порно сайтовете всички статистики показват, че най-много трафик идва от арабския свят. Където имат Интернет де ...
47
6
 
9
 
! Отговори
Кравар преди 3 седмици
Афганистан , Иран , Северна Корея . Отбор от мракобесни диктатури - все скъпи приятелчета на сибирската и китайски империи . И наш костадинчо костадинчов иска да ми я сервира тая дивотия и на мен . Руский мир ?!
46
1
 
2
 
! Отговори
Рай за разпоретините преди 3 седмици
До Анонимен 45 Нали точно това ти обясняват по-долу. Там жената най-лесно кръшка, защото сред останалите жени не можеш да познаеш коя е твоята. Дори да имаш предположение заради ръста и походката й, даже да я видиш, че тръгва нанякъде с чужд мъж или че излиза от дома на друг мъж, нито имаш право да я заговориш, нито да й дръпнеш воала, защато тогава тълпата ще те линчува. Не можеш и да я проследиш, ако мине през оживения пазар, защото там ще се омеша с много други жени.
45
7
 
1
 
! Отговори
пенционер комунист преди 3 седмици
и тук искъме така да стани
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези са минимум 1000г назад от цивилизацията! Нещо като Северна Корея, само че мисюлмани!
43
3
 
3
 
! Отговори
Мустафа преди 3 седмици
безмислен въпрос - няма нужда да ги познават, защото жената няма право да се отделя сама по площади или общестъвени места.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре де, мъжете как си познават жените примерно на площад, където има много хора? Жената не може да говори и лицето й е покрито. Някой има ли някакви предположения?
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 33 Тази щуротия откъде я измисли?