Гърция готви жестоки санкции - затвор до живот, отнемане на книжка, за нарушения на пътя

При повтаряне на нарушение санкциите ще се умножават
Обновена: 28 сеп 2024 14:28 | 28 сеп 2024 09:43, Елка Василева
107
Гърция готви жестоки санкции - затвор до живот, отнемане на книжка, за нарушения на пътя
Снимка: архив, БГНЕС

Нов правилник за движение по пътищата в Гърция предвижда тежки санкции за нарушителите. Страната е в челните места в Европа по брой смъртни случаи от пътнотранспортни произшествия, като само през 2023 г. загиналите са около 650.

Намаляване на скоростта в града от 50 на 30км/ч и на 20 км/ч там, където има училище или детска градина, и по-тежки наказания, особено при рецидив, предвиждат част от промените, предаде кореспондентът на bTV.

Нарушенията вече ще бъдат в три категории:

    с нисък риск - глоба от 30 евро и отнемане на свидетелство за шофиране до 10 дни при нарушения от типа на неносене на документи или неправилно паркиране;
    със среден риск - глоба в размер на 150 евро и отнемане на свидетелство за управление за 20 дни при шофиране без предпазен колан и каска, както и използването на мобилен телефон;
    с висок риск - тежки наказания с криминален характер, съгласно изменение в Наказателния кодекс от 2024 г., при нарушения като шофиране в нетрезво състояние, нарушаване на знак стоп или преминаване на червено, незаконни състезания, превишена скорост, както и неправилно изпреварване и движение в аварийната лента.

Тежките наказания ще бъдат: лишаване от свобода от 1 до 10 години и повече, ако деянието е довело до смърт на участник в движението. При смърт на повече от едно лице съдът може да наложи и лишаване от свобода до живот.

При повтаряне на нарушение санкциите ще се увеличават, а ако същото нарушение се направи три пъти в рамките на пет години, се предвижда отнемане на книжката за срок от пет години и нарушителят да премине отново курс на обучение и изпит.

Гласуването на промените ще стане в близките дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Свободно време.
4 зодии, за които октомври ще е прекрасен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
А за наш *** и преминаващите румънци и турки кога?Онзи ден на едно сигъне му дадоха 6 години за две убийства.
71
8
 
0
 
! Отговори
RubBik преди 3 часа
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може:--- https://come.ac/manx
70
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Напълно е прав Демокритос. Селските пътища са пълни с пияни неграмотни шофьори в кавички често роми без книжки или мутри с купени книжки все тая но по селата е много опасно.
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Половината наказани ще са нашите сънародници които не спазват правилата нито в България нито в Гърция.
68
10
 
8
 
! Отговори
Форекс преди 3 часа
Преди като бяхме диктатура една кола лада струваше колкото апартамент в добър квартал . Петрола свършва и му се налага еко-забрана, а ток няма да има даже за бита след като затворим ТЕЦ овете. Ще ходим с колелата на работа, а зимата с волските каруци.
67
4
 
8
 
! Отговори
България е позор преди 3 часа
А народа е мизерници по душа
66
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
В България това бързо ще се изpo.ди в тормоз над нормалните шофьори.
65
1
 
4
 
! Отговори
ФамилиятаКаламаридис преди 3 часа
63 Да не си бил у България още ?
64
2
 
4
 
! Отговори
ДраконовскиХуй преди 3 часа
57 Мисъл трябва а в празните кратункиБългарски липсва!
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Имаме корупция на всички нива. Същевременно нямаме образование , но няма и възпитание. Няма етика и морал в обществото. Ромите дори не знаят какво е това. Ние сме на кота нула. Трябва да почнем от нулата. Трябват ни визионери но хора с харизма които да увлекат нацията след себе си. Трябва ни истинско възраждане Ренесанс пълна промяна !
62
8
 
7
 
! Отговори
Бивш служител преди 3 часа
В едно гръцко село некав униформен полицай събираше по 5 евро на кола. Питах го защо каза ,че било събота и полагал изванреден труд, който не му се плащал и събирал такса от всяка кола за труда. Обадих се тук там след малко дойде и ми върна 5 те евро.
61
4
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 3 часа
Скоро овцете ще могат да се предвижват само с обществен транспорт. Ако не са послушни обаче, няма да могат да си купят билет и за него. Овцете ще бъдат ограничени в 15-минутни градове за да можем ние да си джиткаме спокойно.
60
0
 
13
 
! Отговори
Демокритос преди 3 часа
И нито дума за пияните и повишаване на нивата на курсовете. Селските пътиша пълни с пияни и полуграмотни с книжка.
59
9
 
4
 
! Отговори
Контра Разузнавач преди 3 часа
Знаете ли за кого трябва да се въведе смъртно наказание?За шпионите!Руските особено ако са българи!Които извършват тероризъм над българският народ!Прикрит зад разни бизнеси.Например за тия в Перник с склада с радиоактивните химикали за тия в Елин Пелин с мет лабораторията и склад за фоерверки.Да тия в Пловдив с радиоактивния Америции за тия които тровят въздуха земята и водата с опасни химикали!!!!!И това ако не стане законно да бъдат убивани такива по добре тая държава да не съществува.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Пълни глупости, докато има корупция между полицаи прокурори и съд, колкото и да вдигат наказанията резултатът ще е същият 600+ убити на пътя, същото като в България.. . Същите катаджии, същите прокурори, същите съдии и същият резултат по пътищата... хората нямат страх от системата, защото тя е корумпирана, всички видяха какво стана с публичните личности в БГ като ги хванаха пияни и друсани, никой не осъдиха и даже на последният му върнаха и колата... жалка картинка сме тук на балканите...
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Имаме демографска криза но никой не говори за нея с малки изключения. Всеки ден жертви по пътищата и никаква реакция. Трябват драконовски мерки.
56
2
 
3
 
! Отговори
Споко преди 3 часа
Европейската комисия забранява колите от 2030та години, само електрически ще караме.
55
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До До 49 - а бе. тапанаpче, кога си виждал София ти бе, мръсолко, тия ги разправяй на баба ми.
54
1
 
9
 
! Отговори
До 49 преди 4 часа
Ай не ми давай акъл, щото виждам, че и ти нямаш, 30 години съм живял в центъра на София и да ти кажа стария център е толко добре залесен и въздуха е добър, ако си мислиш, че като карат кола в Младост няма да се на чистотата в центъра, интересните сте, аз колко пеша съм ходил, ти не можеш да ме стигнеш и все пак колата си е необходимост, теб кат не ти изнася, не ходи в центъра
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Те че не са се загрижили за нас и че целят контрол е едно на ръка , но че станаха много престъпленията също е факт....