Австралия призова своите граждани да напуснат Ливан

Израел разшири въздушните си удари в Ливан
26 сеп 2024 17:22, Гергана Попова
2
Австралия призова своите граждани да напуснат Ливан
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австралия призова около 15 000 свои граждани, живеещи в Ливан, да напуснат, отбелязвайки риска летището в Бейрут да бъде затворено и трудността при евакуирането на голям брой хора, ако ситуацията се влоши, съобщава Reuters.

Още по темата

Израел разшири въздушните си удари в Ливан в сряда и най-малко 72 души бяха убити, а началникът на израелската армия каза, че е възможно наземно нападение. Великобритания премества войски в Кипър, присъединявайки се към два кораба на Кралския флот, които вече са там, за да бъде в състояние да помогне за евакуацията на граждани, хванати в капан в Ливан.

Австралийският премиер Антъни Албанезе каза, че правителството му е направило планове за извънредни ситуации, които могат да включват евакуации по вода, но отказа подробности.
„Разглеждаме всяка възможност, но очевидно има проблеми с националната сигурност“, каза той в интервю за Sky News.

Външният министър Пени Уонг каза пред репортери в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН, че има риск летището в Бейрут да бъде затворено за продължителен период и австралийците трябва да напуснат сега. Вонг каза, че се е срещнала с британския си колега и са обсъдили необходимостта от прекратяване на огъня в Ливан.

Около 15 000 австралийци живеят в Ливан, според външното министерство на Австралия.
„Предвид големия брой, за който говорим, тази ситуация ще бъде трудна за разрешаване“, каза Албанезе в коментар, излъчен по телевизия ABC.„Срещаме се по този въпрос чрез подходящи органи за определен период от време, включително ангажиране с нашите приятели и съюзници."
През 2006 г. Австралия евакуира над 5000 свои граждани и още 1200 чужденци от ливанските пристанища със съдействието на Сирия, Йордания, Кипър и Турция по време на война между "Хизбула" и Израел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ЛиванИзраел
Още от Близък Изток
САЩ и Франция с призив за спиране на огъня по израелско-ливанската граница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 8 часа
И продължава да снабдява Израел с оръжие.....!!!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Ами пиностанци има ли у Ливан :)))