САЩ и Франция с призив за спиране на огъня по израелско-ливанската граница

Създалото се положение се определя като нетърпимо
26 сеп 2024 07:39, Елка Василева
32
САЩ и Франция с призив за спиране на огъня по израелско-ливанската граница
Снимка: архив, БГНЕС

Група страни, сред които САЩ и Франция, призоваха за "незабавно спиране на огъня" по границата между Израел и Ливан, съобщиха агенциите, като се позоваха на обща декларация на държавите, отправили апела.

"Приканваме за незабавно спиране на боевете по цялото протежение на ливанско-израелската граница, за да се даде шанс за постигане на дипломатическо споразумение", се казва в съвместното изявление, подписано още от Австралия, Канада, Германия, Италия, Япония, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар и Евросъюза. "Призоваваме всички страни, включително правителствата на Израел и Ливан, да приемат без отлагане спирането на огъня."

В декларацията създалото се положение по границата между Ливан и Израел е определено като "нетърпимо". "То крие опасност от по-голямо изостряне на напрежението в региона", се допълва в документа.

Френският външен министър Жан-Ноел Баро каза на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че Вашингтон и Париж "разчитат на двете (вражудващи) страни да приемат (предложението) без никакво отлагане".

По думите на Баро Франция, бившата колониална владетелка на Ливан, и САЩ са съгласували със засегнатите страни "окончателните параметри на дипломатическия изход от кризата". Дипломат номер едно на Париж добави, че "войната не е неизбежна".

Американският заместник постоянен представител в ООН Робърт Уд призова Съвета да подкрепи дипломатическите усилия, но не даде подробности относно плана за спиране на огъня.

"Работим с други страни по предложение, което се надяваме да донесе спокойствие и да позволи обсъждането на дипломатическо решение", каза той.

Ливанският премиер Наджиб Микати подкрепи френско-американската инициатива, която по думите му "се радва на международна подкрепа и която ще сложи край на тази нечистоплътна война".

Той призова Съвета за сигурност "да гарантира изтеглянето на Израел от всички окупирани ливански земи и прекратяването на нарушенията, които се повтарят почти ежедневно".

Израелският постоянен представител в ООН Дани Данон каза пред журналисти в централата на Обединените нации, че желанието на Израел е да се стигне до спиране на боевете и връщане на хората от пограничните райони по домовете им.

"Всички искаме това. То ще се случи или преди, или след война. Надяваме се да е преди."

В обръщение към Съвета снощи Данон не спомена нищо за преговори за прекратяване на огъня, но посочи, че страната му "не се стреми към пълномащабна война".

И Данон, и Микати потвърдиха ангажимента на правителствата си към резолюцията на Съвета за сигурност, сложила край на войната между Израел и Хизбула в Ливан през 2006 г. Въпреки че така и не е изпълнена докрай, тя предвижда спиране на бойните действия, изтегляне на израелските сили и замяната им от части на ливанската армия и сини каски на ООН и разоръжаване на всички въоръжени групировки, включително на Хизбула, отбелязва Асошиейтед прес.

Данон призова за незабавно пълно прилагане на резолюцията.

В изявление президентите на САЩ и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон призоваха за уреждане на ситуацията по границата "така, че мирните граждани да могат да се завърнат по домовете си".

Двамата лидери допълват, че "в последните дни са работили по общ призив за временно примирие, което да даде шанс на дипломацията и да предотврати по-нататъшното изостряне на противопоставянето в региона".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Русия
Две трети от американците подкрепят преговорите за Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Много е просто преди 15 часа
Ако фанатиците не нападат Израел няма има война!
30
0
 
3
 
! Отговори
Емине преди 15 часа
Терористите нападат без да мислят, после биват избивани.
29
0
 
4
 
! Отговори
аноним преди 15 часа
До-хмм-Да ,Израел има приятели и рамо,но да не би тия да нямат-Имат 2млрда,поддръжници и със съвети ,а и със милиардни средства-включително и от нас-от Европа.И докато Израел гради Бъдеще за векове напред-подпомогнат от тези нации-тия какво правят с милиардите-крадат със шепи,за да живеят шепа отбрани а с-другите-да копаят тунели,и да складират бомби!И затова-това-което се случва сега-става-когато 21 век наказва диваците ,,мъченици'' от 15 век!!!!
28
0
 
2
 
! Отговори
хмм... преди 15 часа
Аз не съм, против Евреите или християните, или съм върл защитник на мюсюлманите.... просто съм за това да има мир. Има място за всички под това слънце....
27
0
 
4
 
! Отговори
аноним преди 16 часа
Само Корея,Китай и Япония знаят как да се бранят от тези диваци,пръкнали се от каменния век!Да,в Китай-руснак не може да получи виза,ако преди това три месеца е живял в мюсюлманска Турция!
26
5
 
2
 
! Отговори
истината.. преди 16 часа
В света има горещи точки, денонощно говорим за тях.... Газа, Ливан, Иран, Сирия, Украйна в всики тези горещи токи в центъра е Израел, Евреи, мосад .... нямам какво повече да говорим
25
0
 
3
 
! Отговори
1-3 преди 16 часа
В Европа много бързо настъпва ислямизацията!Много скоро тия орди ще господстват.Затова-терористите нямат място на Земята,щом не могат мирно да живеят на нея!!!!
24
4
 
1
 
! Отговори
хмм.. преди 16 часа
До аноним - Това е голяма заблуда, че няколко милиона евреи се противопоставят на 500 милиона араби. Всички знаят защо, флотата на САЩ е там, и колко милиона отдели САЩ да им помага, Англичаните им помагат, Франция и Германия също... Но ще се обърне вятъра да духа в друга посока... Ще дойде ден в който тази подкрепа ще спре...бъди сигурен
23
0
 
3
 
! Отговори
аноним преди 16 часа
Много неуки едноверци дават своите несъвършени,измислени мнения!Те не са важни за нас!Ако са толкова глупави,че не са разбрали досега положението,то тук-по-добре да не показват глупостта си!Да започнат отначало-КОЙ-КОГО НАПАДНА!!!
22
1
 
3
 
! Отговори
аноним преди 16 часа
* милиона евреи се противопоставят на 500милиона араби,и 2млр.мюсюлмани.Малка страна,която не дава на враговете си да спят спокойно.Тях са ги гонили.убиха техни 6 милиона беззащини евреи,а сега и ислямски нацисти нападат Израел.На 7.10-хамас убиха и взеха заложници жени и деца,старци преживели Холокоста,но не и от тия подивели диваци.Ако не се спрат тия-утре тези изверги ще дойдат нас да изтребват,крещейки че това е джихад за установяване на шериат по света!
21
3
 
1
 
! Отговори
хмм.. преди 16 часа
Настаняване на Евеите по тези земи не е случайно, ... Идеята е проста да ги съберат там, всики Евреи (защото те ги виздат като заплаха)..... там където се настанят тези хора там трева не никне....
20
2
 
2
 
! Отговори
19 преди 16 часа
До Анонимен - поне трябва да знаеш за Моисей и как бяга от Египет :))). Всички знаят защо хитлер и немците ги гонят.... Ти се образовай,.... чети малко...
19
2
 
1
 
! Отговори
бл преди 16 часа
"Както знаем нашата религия се обляга на човек роден по тези земи и чист Евреин. " ... Това определено не го знаем! Ако ти искаш да вярваш на еврейски измислици - вярвай си!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
До 18 Леле колко си неук. Първо евреите са там от над 2000 години. Както знаем нашата религия се обляга на човек роден по тези земи и чист Евреин. Второ нямало войни там преди държавата Израел? Сигурно се шегуваш ? Хахахахааха вземи се образовай за историята там... не по малко войни е имало от Европа. Имало е опит дори за велика Сирия, която е искала всички държава около себе си. Аман от фили с гр акъл.
17
6
 
3
 
! Отговори
хмм.. преди 16 часа
Евреите - са гонени от Римляните, Египтяните, Немците - САЩ и ЕС да се отърват от тях ги настаниха в Близкия изток от този ден воните там не спират.... аз казвам, че ще дойде ден и там няма да могат да се задържат....... Гаден народ са ... това е истината...Да би мирно седяло, не би чудо видяло (много хубава поговорка)
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
До 14 А да понеже хизбула сама си произвежда ракетите на поляната нали :) Бахтии смешникаа си. Що не питаш кой въоръжава хизбула и хамас. И да кажеш че пали война ?
15
6
 
6
 
! Отговори
ами... преди 16 часа
САЩ и Израел действат като терористична групировка. Окупират територи, извършват атентати, свалят правителства (демократично избрани). Подкрепят диктатори (ако им е изгодно). Финансират тероиристични организации... Тези действия вече стават опасни изобщо за съществуването на човечеството....
14
5
 
7
 
! Отговори
Хора преди 16 часа
Защо не се коментира вчерашната реч на Ердоган в ООН,много истини имаше.
13
6
 
5
 
! Отговори
Петър преди 16 часа
ФАЩ и Фарнзия с призив да се прекрати война ,а в същото време въоръжаватЕвреите рей .ФАЩ трябва да бъдат пасфасовани на валки държави ,а Евреиге ликвединани като нация.
12
4
 
10
 
! Отговори
Цирк преди 16 часа
Спрете огъня....а доставят оръжие на Израел?!