Бенчев, БПГА: Може да има проблеми с цените на петрола

Изборите в САЩ също са основен фактор
3 окт 2024 09:32, Инна Ангелова
4
Бенчев, БПГА: Може да има проблеми с цените на петрола
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация е на мнение, че световната икономика не върви добре, затова и кризата в Близкия изток може да не се отрази сериозно на пазара на петрол. По думите му, основният фактор, който ще влияе върху цените, са президентските избори в САЩ, а дотогава едва ли ще бъде допуснато цените да се повишат сериозно.

Експертът е на мнение, че се наблюдава отпускане на количества от резерва, вижда се и сериозно възстановяване на шистовите сонди, прави се всичко възможно цените да не хвръкнат преди изборите.

“Чисто глобално няма сериозни изгледи за по-добро икономическо развитие, както в Европа, така и в Китай, така че дори да има скок, той няма да е толкова голям”, аргументира се Бенчев пред БНР. Той потвърди, че цените, които наблюдаваме сега, не съответстват на стойности в началото на военни конфликти.

"Иран е сериозен производител на петрол, но всички се надяваме, че тази криза няма да ескалира в регионална война, която ще обхване и Иран. Тогава наистина може да имаме проблеми."

Бенчев отбеляза, че средните цени у нас към момента изглеждат устойчиви, стабилни, дори към по-ниски цени. Няма да видим сериозно повишаване на цените. "Трендовете в ЕС и България са почти идентични”, допълни още председателят на БПГА.

Запитан сигурно ли е, че "Лукойл" вече работи с неруски петрол, експертът напомни, че опасността да има сериозна криза с горивата у нас е била реална.

"Тъй като беше даден достатъчен срок на рафинерията да премине на неруски петрол, тя го направи, успяха да се справят. Друг е въпросът, че сигурността на доставките е малко по-различна. Не се получи криза – това е най-важното."
Сигурно е, че петролът в рафинерията не е от Русия. Какъв е, може да каже само Агенция "Митници", допълни той.
Проблемът със сивия сектор "изчезна", защото обществото се вълнува от други проблеми, но той е тук, подчерта още Светослав Бенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Близък Изток
Петима убити при израелска атака в центъра на Бейрут
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
t666 преди 45 минути
До Анонимен Ани общ пазар, цените съшо.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Как така сив сектор? Мигрантите минават с туби бензин през границата ли? Тировете не ги проверяват какво вкарват? Танкерите все едно не са акостирали? Как може да има сив сектор при горивата?
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тоя велик гений не знае откъде е петрола за рафинерията на ЛУКОИЛ, ама прогнозира криза. Е как така, бре, вуйче?!