Русия има интерес да се разраства конфликта в Близкия изток

Шаламанов: Ако Иран стане ядрена държава, това ще е заплаха не само за Израел
2 окт 2024 17:52, Гергана Попова
78
Русия има интерес да се разраства конфликта в Близкия изток
Снимка: БГНЕС

Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток, защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък това работи и против Русия. Това заяви за БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Още по темата
"Ясно е, че във военен план тези атаки нямат много голям смисъл. Те са основно политическо и комуникационно средство на Иран. Много по-важно, за да разберем кризата, е, че тя е част от голямата война, която Русия започна срещу свободния свят с агресията срещу Украйна. Това, което се случи в Близкия изток, може да бъде разбрано само в контекста на руската война срещу свободния свят - война, в която от едната страна е Уставът на ООН и помощта на свободния свят към Украйна, от другата страна е Русия, подпомогната от Иран, Северна Корея, Китай. В този контекст се разгоря конфликтът в Близкия изток", добави още Шаламанов.

По думите му, по време на предизборна кампания, която и без това е много объркана, КСНС няма да доведе до вземане на добри решения.

"Тази криза е по-скоро обект на Съвета за сигурност към Министерския съвет. МС и премиерът се справят изключително добре с евакуацията. Към момента няма пряка заплаха за хората в Израел. По-важно сега е да действа МС, МВнР, МО, МВР, службите. Да кажем, че няма заплаха за България, би било безотговорно", коментира Шаламанов.

Според него има пряка заплаха от "разширяване на терористичните атаки на Русия извън територията на Украйна".

Давид Леви, който тази нощ преживя атаките на Иран срещу Израел, в бомбоубежище, съобщи, че обстановката в страната се е успокоила снощи с отварянето на въздушното пространство над Израел. Това е знак, че атаката е преминала, посочи той. Според него атаката е била неуспешна от гледна точка на Иран, защото няма нито една жертва.

"Премиерът обяви, че такава ще има неизбежно. Даже се уточни, че най-вероятно ответните удари ще бъдат по ядрената инфраструктура на Иран. Днес хората се приготвят за еврейската нова година, спокойни са. В ръцете на този безумен режим не трябва да попада най-страшното оръжие. Ако Иран стане ядрена държава, това ще е заплаха не само за Израел, но и за целия цивилизован свят", каза още Леви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от Русия
Украйна обвини Русия, че е екзекутирала 16 военнопленници
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
"Кой създаде Алкайда? Вече и децата знаят." - ЦРУ и Мосад, как кой. Същите които направиха и "Ислямска държава". Ислямска държава нападаше само мюсюлмани, никога Израел. Кой създаде Алкайда? Вече и децата знаят. Тук-таме нападаше и някои християнски общности, за да накара християните да се гневят повече. Хамас са били официално финансирани от Израел. Даже Хамаслиите са се лекували в израелски болници след военни мисии във войната в Сирия.
57
0
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 минути
Сигурно. И ЦРУ им дадоха руски военни ракети, руски експлозиви и калашници. Бегай пaляк, бегай че си смех.
56
1
 
1
 
! Отговори
Повтарям преди 6 минути
Мисията на Нато е ежедневно да oнoждa девствени русофили и руснаци терористи. Засега добре се справят.
55
0
 
1
 
! Отговори
до агент Мърдъ преди 6 минути
Хамас бяха създадени от ЦРУ, като противовес на ООП. Пак ЦРУ създадоха движението Талибан, а по-късно и Ислямска държава. За да се намали международния тероризъм, трябва да се ликвидира въпросната агенция. Няма друг начин.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Железният купол е свалил между 3 и 5%. Смятайте.
53
1
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 10 минути
Кой създаде Алкайда? Вече и децата знаят.
52
2
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 12 минути
Е нали точно те създадоха тази война.. Логично да имат интерес. Кой според вас създаде хисбула и даде супер модерни руски оръжия на едни ciгани в пустината
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
Трием ли ,триеме ли коментарите.Да живее Свободният свят и неговата свободна цензура.Хахахаха.
50
0
 
3
 
! Отговори
ъ преди 22 минути
Шаломов много хубаво ни ги обясни нещата. Изясни ми се например, че еврейските нападения върху почти всички граничещи с Израел територии, са инициирани от руснаците. Иран също е командван от руснаците и само увеличава патакламата. Само не разбрах корабите на НАТО дали и те са командвани от руснаците или са се оказали наоколо случайно. Сега чакам другият специалист, Тагаренко, да доизясни детайлите.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Ако фанатиците започнат да ни трепат и колят по улуците ни,няма да са виновни те а такива като този дето много му лае балалайката.Що не си гледа пенсията ами дърпа дявола за опашката.Наистина вече се съмнавам,че тия"горе"ни мислят доброто.Време е да отсеем плявата от зърното.Умната на изборите,че да не се чудим после,каква я мислехме а пък какво излезе.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
И украинци и руснаци трябва да се прегърнат и да секне кранчето за евреите. Тая война евреите я направиха в Украйна. После при възстановяването на източна Украйна не трябва никакви евреи да участват.
47
0
 
3
 
! Отговори
Чичо митко преди 39 минути
Пие всичко и на сутринта без лев останал крещи през прозореца - Лош Путин!Лош Путин и ляга да спи до вечерта.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
Не ме кефи, че Зеленски в началото на войната е издал указ евреите да не се взимат за войници. Крои се нещо в тази земя. Ще се пренаписва история. Неслучайно се потъпква българската следа в историята отвъд Днепър.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
до 36, има ли някой от тях, който да не е завършил в Русия
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 56 минути
Русия е в добри отношения и с едните, и с другите - и с Иран, и с Израел, въпреки че ги критикува, дори обвинява Израел за войната в Газа
43
0
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 57 минути
Еврейте избиха над 30 000 араби в Газа и Ливан,но евроатлантиците наричат Иран агресор??!!
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Боре а ти сигурен ли си че братчедите не са им дали нещо под тезгяха в замяна на техните балистични ракети,щот логиката сочи друго.Наи-малкото са разменени с-400 естесвено с руски екипи-щот за обучение се иска време,някои и друг самолет естесвено с руски екипаж=причината същата и наи-вероятно и нещо стабилизиращо 1-2-3-10 конвенционални боини глави.Та къв е проблема след всичкото западно оръжие дадено на Украина=това си е необявена воина .А и Китаи чака своят част :)
41
0
 
12
 
! Отговори
Васил преди 1 час
Мисирката веднага трие неудобните за нея коментари !? Ние не сме индианци бе, продажна кукло !!
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
39
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не зная Иран на канво разчитат но много Томахоук ще им отидат на гости от Персийският залив.