Ахмед и Ваад - най-възрастната и най-малката жертва на войната в Газа

Той е на 101 години, тя - на два часа
8 окт 2024 16:22, Нели Христова
47
Ахмед и Ваад - най-възрастната и най-малката жертва на войната в Газа
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването на Газа идентифицира 34 344 палестинци, убити от израелски атаки на територията й, публикувайки списък с имена, възраст, пол и лични номера, които обхващат повече от 80% от палестинците, убити във войната досега.

The Guardian използва този списък, за да издири семействата на най-старата жертва - на 101 години, и една от най-младите, новородено, чийто кратък живот е продължил само два часа.

Ахмед ал-Тахрауи

Първата работа на Тахрауи е била като готвач в лагер на британската армия близо до неговото село, когато домът му е бил част от мандатна Палестина и е управляван от Лондон.

Той е роден през 1922 г. в Ал-Масмия, която днес съществува само като шепа руини, избледняваща памет и името на израелски пътен възел на около половин час път с кола от северната граница на Газа.

Жителите му избягаха по време на Накба или катастрофата от 1948 г., при която около 700 000 палестинци бяха прогонени от родината си след създаването на Израел. Тогава Тахрауи бил на 26, баща на двама малки сина. Семейството изоставило стария си живот и тръгнало пеша, носейки малко повече от ключа от селския дом, който никога нямало да видят отново, разказа внукът му Абд ал-Рахман ал-Тахрауи.

Момчетата не оцеляват след бягството в изгнание и така в Бурейдж, бежански лагер в Газа, Ахмед ал-Тахрауи и съпругата му започнали отново, възстановявайки семейството, дома и живота си от нулата. Ключът от къщата в Масмия винаги висял на стената им, където и да живеели, като напомняне за всичко, което изгубили.

Тахрауи работил като шивач, след това управлявал малък магазин и отглеждал поколения от голямо и любящо семейство. Той живял достатъчно дълго, за да срещне своите пра-правнуци, и бил психически и физически добре до края.

В семеен видеоклип, заснет няколко месеца преди войната, когато той вече е навършил 100, той се опитва да се научи как да каже "Обичам те" на английски на жена си. Докато той имитира непознатите думи с усмивка, стаята се изпълва със смях. Ключът от старата къща виси на стената зад него.

"Скоро щеше да ни напусне, но не тръгна по нормалния път", казва внукът му.

Едноетажният дом на Тахрауи в Бурейдж имал гофриран азбестов покрив, така че в началото на войната той се преместил при една от дъщерите си, надявайки се бетонният й покрив да предложи повече защита от израелски въздушни удари, но на 23 октомври къщата на дъщеря му бе бомбардирана.

Дванадесет души загиват веднага. Осем са ранени, включително Тахрауи. Той е бил откаран в болница с вътрешен кръвоизлив, но тъй като отделенията били препълнени и медицинското оборудване липсвало, лекарите дали приоритет на младите. Столетникът починал седмица по-късно.

"Дядо ми не е членувал в никаква военна организация и не е бил виновен за никакви престъпления", казва внукът му. "Той беше просто старец, който не можеше да нарани никого."

В началото на войната в Газа Тахарви имал 126 живи потомци, но само 90 са оцелели тази година. Когато починал, най-големият му внук бил на 53 години, а най-големият му пра-правнук - на пет.

Абд ал-Рахман ал-Тахрауи е на 26, някъде по средата на големия клан, на същата възраст е бил дядо му, когато е избягал от Газа. Ужасите, които познавал от стари истории, сега се превърнали в неговия собствен живот. Семейството е било местено шест пъти в Ивицата и той вече няма дядо си за подкрепа и вдъхновение.

"Когато загубих дядо си, се почувствах много тъжен, изключителна празнота", споделя той. "Бях негов фаворит. Ще ми липсва той и неговите истории за приключения, неговите събирания и звука на неговия смях."

Ваад Уалид Самир ал-Сабах

Ваад Уалид Самир ал-Сабах все още не е родена, когато израелски въздушен удар погребва майка й, Салам ал-Сабах, под лавина от развалини. Целта на въздушния удар на 15 февруари е била къща на съседи, но бомбата е била толкова голяма, че е съборила и части от къщата на семейство Сабах.

Спасителите се втурнали към мястото, но трябвало да работят без тежко оборудване, така че отнело повече от час, за да освободят Сабах, която била бременна в деветия месец. Вече майка на четирима сина, тя се надявала да срещне първата си дъщеря до дни.

Нейният чичо по линия на брака, Ейд Сабах, е директор на медицинските сестри в болницата Камал Адуан. Той бил дежурен, когато докарали близките му, толкова потънали в прах и сажди от взрива, че в първия момент не ги разпознал.

"Разбрах кои са те едва след като някои от тях започнаха да крещят името ми. За кратко замръзнах от шока, но след това се възстанових достатъчно, за да започна прегледите им", разказва той.

Било твърде късно за племенницата му, но нероденото бебе в утробата й все още се борело за живот, така че лекарите извършили спешно цезарово сечение и изпратили Ваад в интензивно отделение. Тя оцелява два часа.

"Най-много ме натъжи освобождаването на акта за раждане и акта за смърт на Ваад едновременно", казва Ейд Сабах. "И майката, и дъщерята можеха да бъдат спасени, ако бяха получили по-бързо лечение."

Те били увити в един саван, като Салам държала Ваад. Двете били погребани в общ гроб до 11-годишния син на Салам, Асид.

Семейството е напуснало дома си в северен Тал ал-Затар в началото на войната, след предупреждения от Израел да евакуира района, и е прекарало месеци в преместване между домовете на роднини и приютите за разселени хора.

Това беше преживяване, което повтори историите, които Салам ал-Сабах е чувала от своите баба и дядо като дете. През 1948 г. те бягат от домовете си в село Бурайр, на около 12 мили северно от границата с Газа в сегашния Израел, и се установяват в бежански лагер Джабалия.

Сабах е била бременна в петия месец с Ваад в началото на войната Израел-Хамас. Когато израелските сили се изтеглят от родния им район, семейството решило да се върне, въпреки че сградата е била силно повредена отвътре и отвън.

Смятали, че поне това е техният дом и е относително безопасен. Тогава, на 15 февруари, Израел бомбардира съседен имот без предупреждение.

"Къщата, която беше бомбардирана, беше празна. Можеха да предупредят собствениците на съседните къщи да се евакуират. Ако го бяха направили, моите роднини щяха да са живи и малката Ваад щеше да изпълни мястото със звука на своя смях и плач."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Близък Изток
Травмата от последната година е все по-голяма за Израел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Геноцид на 21 век преди 1 минута
Американски доброволци работещи в Газа са публикували отворено писмо с истинските числа на загиналите в Газа,а те са:118908 човека или 5% от населението на Газа.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
А на 7.10 миналата година празнуваха ли по площадите - празнуваха . Те ли си избраха Хамас да ги управлява - те си ги избраха. Появили се поне 1 (един) палестинец някъде да обяви че се разграничава от това което правят Хамас ( дори не говоря за официално лице , един въобще гражданин да заяви някъде официално че това което се случва на 07.10 не е ОК ) не се появи . Какво да коментирам повече , сами си докараха всичко това , и цялата си наглост и безочие още държат заложници в плен
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
Ама как така имало убити цивилни в Газа, нали "Шалом" казаха, че това били внушения?
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Аз ако ме поканят на техно фестивал на границата на мюсюлманска държава няма да отида защото все пак имам нещо в главата, дали това е провокация или съвпадение ще стане ясно след години.
31
1
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 47 минути
Някой да знае дали ще вали утре?
30
5
 
4
 
! Отговори
Вервам преди 1 час
Един от родата камилари да не остане...
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
предтавители на ЛГБТ ?
28
5
 
11
 
! Отговори
Така преди 1 час
Значи като избивахте в Израел,скачахте и се радвахте по улиците,да не би тези на партито,които бяха избити, да бяха членове на Мосад?!Точно това изска да направи Израел сега,непоносимост към Хамас и Хизбула от обществото
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Айде бе -"посмали манGo" -има невинни жертви ,но тея хиляди са измислени ,а фалестинците са на помощи цял живот ,цял свят в това число и Израел ги храни и ток и вода ,а тея праят само щуротии
26
2
 
10
 
! Отговори
Тервел се преди 1 час
върти в гроба заедно с всички възрожденци - 1000 години борба на България против исляма днешните мекерета чалмалии първи защитници на фанатиците. А някой ще попита ли защо Египет са вдигнали най-голямата възможна ограда на границата а Йордания са избили повече палестинци за да натикат обратно 1970 година. Търсете Black september в google.
25
6
 
5
 
! Отговори
До Хитлер Югенд преди 1 час
Това че австрийския художник е избил 7 милиона евреи, не дава право на Израел да прави същото с други народи!
24
4
 
5
 
! Отговори
Ето затова няма преди 1 час
Да осъдя Русия! Международното право е направено за смях от САЩ и Израел!Едно право за нас, друго за вас!
23
3
 
3
 
! Отговори
Хитлер Югенд до 19 преди 1 час
Е те вече са напред с 6 милиона избити не ги мисли
22
5
 
2
 
! Отговори
Пускам салзА преди 1 час
и ми дреме на ГазА
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Можеше да са поне 1млн.!!
20
0
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 1 час
""""Натаняо щще победи , слава на сина Израилев...!""""" -------- Е, да де, ама кът победи, войнатъ шъ свърши а, него шъ го вкарат у затвора у Израел! Та, той затуй и не бърза да "победи"! -))))
19
8
 
9
 
! Отговори
Ако Иран или Хамас преди 1 час
Бяха избили досега 45,000 еврейски деца и жени, щеше да има писък за геноцид до Небесата!!!Но понеже са араби жертвите, а не евреи или украинци, нема проблем!!
18
6
 
2
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 час
Както отдавна се е коментирало, нито араби нито евреи имат милост един към друг, така че при тях е така от време оно, война на изтребление. Впрочем на тях не им пука особено и ако случайно или нарочно убият и някой човек от друг етнос и вяра.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Чист геноцид !
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
*** пропускат това. Все пак на тях им плащат, за да обичат американците и евреите.