НАТО планира увеличение от 60% за боеспособни сили с общо 245 000 души персонал

Границата на НАТО с Русия се увеличи повече от два пъти през 2023 г.
7 окт 2024 20:00, Гергана Попова
191
НАТО планира увеличение от 60% за боеспособни сили с общо 245 000 души персонал
Снимка: БГНЕС/ EPA

НАТО планира създаването на 49 нови боеспособни бригади, всяка с около 5000 служители, според съобщения в германските медии, цитиращи непубликувани документи на алианса, пише military watch magazine.

Още по темата
Това  ще представлява 60 процента увеличение спрямо сегашната сила от 82 такива бригади. 

Броят на бойните корпуси трябва да бъде увеличен от шест на 15, а щабовете на дивизията от 24 на 38, за да управляват и поддържат новите бригади, съгласно новите изисквания за минимални способности, представени от Върховния съюзен главнокомандващ на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи и Френският адмирал Пиер Вандие. Докладът цитира необходимостта от противодействие на Русия като основна обосновка за преследването на тази експанзия. Напрежението между Русия и НАТО нараства постоянно след свалянето на украинското правителство през 2014 г. и последвалото избухване на гражданска война в страната, в която всяка подкрепя противоположните си страни, като отношенията се влошиха допълнително, след като Русия започна широкомащабна интервенция в страната през февруари 2022 г.

Личният състав от държавите-членки на НАТО изигра централна роля в продължаващата руско-украинска война, включително като съветници, логистици, бойци и други роли, като тяхното присъствие беше ключово за работата с ново оборудване по стандарт на НАТО, доставено в страната. Примерите варират от  британски кралски морски пехотинци, разположени  за бойни операции на фронтовата линия от началото на 2022 г., до  съветници на SAS  , които според съобщенията са предоставили значителна подкрепа при бронирани офанзиви.

Последната украинска офанзива в руския регион Курск доведе до това американски, полски и френски персонал да играе много важна роля на място. Наред с активните военнослужещи, изпълнителите и доброволческите части от западните страни също играят важна роля, като техните позиции постоянно се избират от руските сили за удари. Поради това Русия и НАТО все повече се смятат за воюващи - макар и по-малко от пълномащабен конфликт. НАТО все повече се фокусира върху операции извън Европа, за да се опита да се противопостави на други съперници на западната сила в други региони - най-вече в Североизточна Азия, насочени към Китай и Северна Корея.

Границата на НАТО с Русия се увеличи повече от два пъти през 2023 г. с присъединяването на Финландия към алианса, докато добавянето на финландски и шведски сили към тези на блока осигури значително повишаване на бойните способности. По-специално финландските въоръжени сили са инвестирали сериозно в придобиването на ново оборудване като стелт изтребители F-35 .

Въпреки че планирането на алианса за 60-процентно увеличение на броя на боеспособните бригади далеч не е в съответствие с преобладаващите тенденции, способността му да си позволи такова увеличение остава под въпрос поради икономическата криза в голяма част от Европа и неустойчивото натрупване на дългове в САЩ. Сухопътните сили в целия алианс бяха изправени пред дълбоки съкращения през 25-те години след края на Студената война, като много високите разходи на западните сухопътни сили се дължаха до голяма степен на високите заплати на персонала, което направи финансирането на обръщане на това голямо предизвикателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от Русия
Холандски министър обеща 400 млн. за украинския план за дронове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
0
 
! Отговори
ЧР Пу преди 4 минути
Блатомир пУттлер еРуззки кривославен джихадист садистZaпочнаСвещена боклуджийска апирация и построи пирамиди от Г200 трупове
174
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
Добре че не трябваше да чакаме 00рките и даже ако щете и коми капиталистите от китай да измислят интернета и 90% от патентите които движат света че сега нямаше как да плюем тук по лошите империалисти от запада които победиха по всички параграфи добрите империалисти от изтока в студената война а сега ще победи и в тази
173
0
 
0
 
! Отговори
ру Блата преди 6 минути
Още не е късно рашките да избият Zлата Орда да паднат на колене и да помолят НАТО за прошка и членство
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Преди блатните територии ги владееше златната орда сега ги владее Zлата орда НО идва ВСУ и НАТО да асвабадят крепостните
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
НАТО мачкай руснята
170
0
 
0
 
! Отговори
Биг Блядър преди 8 минути
Имам чувството че някой известен актьор или музикант ако умре повече ще липсва на света отколкото ако изчезне рашшиската ф.. нали си спомняте сесесерето.. никой не му пукаше че изчезна внезапно даже празници имаше :)
169
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
Нато е за простаци като долу драскащите пумияри.
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Всички евроатлантици са зомбита ,а ушите им са антени за връзка с Америка .5G им задава курса към хохландия.
167
0
 
1
 
! Отговори
Сесесере 2 преди 11 минути
И този век няма да стане другари рисувайте по пет петолъчки на ден за успокоение
166
0
 
1
 
! Отговори
Обективни истини преди 11 минути
Тя планира , а има ли балъци да се запишат да стават прости военни?! Трябва да си клиничен идiOт, за да станеш военен честно, това е последното нещо което пожелавам и на най-големия си враг-да станеш *** военен.
165
1
 
2
 
! Отговори
Скучно и точка преди 12 минути
По добре с НАТО отколкото с БЛАТО
164
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Рюте в ухилена нацисткаПутка.
163
0
 
0
 
! Отговори
К00ПЕЙКИ С ПОГАЧИ преди 13 минути
Айде бе кво направихте бе?!нали щяхте да идвате??!! мухлясаха ПУгачите от чакане!ТРЪГВАМЕ СИ!!!#####
162
0
 
0
 
! Отговори
Фродо преди 14 минути
МОРДОР ЩЕ ИЗГОРИ ЗАДРУГАТА ЩЕ ПОБЕДИ
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Крепостните ще работят за по добри пари и придобивки като ги "завладее" ЕС... Ще им пуснат пак олимпиадата и YouTube. Да провесят пуZер и да въведат еврото за да се оправят! с войни няма да стане
160
0
 
1
 
! Отговори
Г 200 24 7 преди 15 минути
важното е ГруZ 200 да не спира!! мобилните крематориуми са задръстени от преработване на ушшанки , ванки и козари! Смрад от неприбрана ГнуZ 200 блатна лешШ се носи из въздуха пълен с мухи мършоядки
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
Свят без рф и Zлата орда ще е много по добре за всички включително и крепостните
158
0
 
0
 
! Отговори
Януари 2022 преди 17 минути
Само луд би си помислил че путлера ще затрие матушката
157
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
Днеска беше велик ден за България,целия народ чества рождения ден на нашия лидер г-н Путин ,да се свети името му и да освобождава всеки ден по 200 кв км от Украйна.
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Fake news. Bez pari.