Хизбула се насочва към израелските войски на границата с Ливан

Групата е най-страшно въоръжената от прокси силите на Иран
Обновена: 9 окт 2024 10:55 | 9 окт 2024 10:55, Гергана Попова
31
Хизбула се насочва към израелските войски на границата с Ливан
Снимка: БГНЕС/ EPA

В сряда бойци на Хизбула атакуваха израелски войници близо до ливанското гранично село Лабуне с артилерийски снаряди и ракети, се казва в изявление на групировката, съобщава Ройтерс.

Още по темата
Сирени прозвучаха в Северен Израел, съобщи израелската армия, като добави, че трима израелски военни са били тежко ранени във вторник и сряда по време на битка в Южен Ливан.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви във вторник, че израелските въздушни удари са убили двама наследници на убития лидер на Хизбула.

Нетаняху говори във видео, публикувано от офиса му часове, след като заместник-лидерът на Хизбула, която се разклаща след поредица от убийства на висши командири при израелски въздушни удари, остави вратата отворена за договорено прекратяване на огъня.

„Ние понижихме способностите на Хизбула. Ние ликвидирахме хиляди терористи, включително самия (Хасан) Насрала и заместника на Насрала, и заместника на заместника“, каза Нетаняху.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че Хашем Сафиедин , човекът, който се очаква да наследи Насрала, вероятно е бил "елиминиран". Не беше веднага ясно кого има предвид Нетаняху под „замяната на замяната“.
По-късно израелският военен говорител Даниел Хагари каза, че Израел е знаел, че Сафиедин е бил в щаба на разузнаването на Хизбула, когато изтребители са го бомбардирали миналата седмица, и статусът на Сафиедин "се проверява и когато разберем, ще информираме обществеността".

Групата е най-страшно въоръжената от прокси силите на Иран в Близкия изток и действа в подкрепа на палестинските бойци, които се бият с Израел в Газа.

„Днес Хизбула е по-слаба, отколкото е била от много, много години“, каза Нетаняху.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Близък Изток
САЩ: „Хизбула“ е понесла тежък удар и отстъпва
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 8 Зверства има но само от зверовете от Хамас и Хизбула. Дано Израел спаси света от тия психясали и3верги.
6
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Слаба, слаба, колко да е слаба със 100к бойци и в момента Израел със зверствата си идеологически подготвят още десетки хиляди да се присъединят към редиците на Хизбула.
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Молим армията на израел да дойде и да ни освободи от тукашния терорист пеефски.
4
4
 
1
 
! Отговори
Войводата преди 4 часа
1. Чета днес САЩ ги ритаме в статията за урагана2. Намерете я и правете коментари3. Значи САЩ ще ни купуват щото сме 2 качество. Нека да знаят какви сме.4. Ние сме Балканци беее
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Не че ги разбирам нещата ,но ми се струва,че още няколко дена ще четем статии как Хизбула атакува с ракети ,камъни невинни Израелски граждани . След това Израел изравни със земята Ливан !
2
3
 
2
 
! Отговори
Войводата преди 4 часа
1. УРА
1
8
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 часа
Играят си. Няма еврейско племе с мозък,а и Хизбола и Мосад са в ежедневни Н-ЕВРО-тични бъркания в интимното бельо. Една майка ги е раждала. През Газът.