Велчев поздрави Борисов, Цветанов и Попова за доклада

Механизмът за сътрудничество оставал, значи не всичко е свършено
20 юли 2010 15:01,
23
Велчев поздрави Борисов, Цветанов и Попова за доклада
Снимка: БГНЕС

„Очевидно е най-добрият доклад, който сме получавали в последните няколко години“, е коментарът на главния прокурор Борис Велчев за публикуваните днес заключения на Брюксел.

Докладът бил ясно доказателство, че механизмът за сътрудничество дава резултати.

„Мисля, че днес правителството има основания да се гордее с този доклад“, заяви Велчев и поздрави премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и правосъдния министър Маргарита Попова за огромните усилия, които са положили.

Велчев отбеляза, че макар и оценяван като положителен, докладът съдържа не малко забележки към прокуратурата. Самият факт, че т.нар. механизъм на сътрудничество продължава, означава, че не всичко е свършено.

Велчев за пореден път отбеляза, че подкрепя идеята за създаване на специализирана магистратура за противодействие на организираната престъпност, препоръчана и в доклада.

Обвинител № 1 намира за основателна препоръката прокуратурата да потърси по-широк подход към престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС и да се анализира евентуална връзка между тях и организираната престъпност. По този въпрос се работело бавно, но устойчиво с надеждата догодина вече да има по-мащабни разследвания.

Следвайки съвета на ЕК, прокуратурата ще се обърне към експерти от съюза, които да помогнат за цялостен анализ на дейността на обвинението.

Борис Велчев не приема като упрек констатацията за "неохота от страна на прокуратурата да започва разследвания въз основа на очевидни сигнали“.

Самият той настоявал да се работи така, че прокуратурата да не губи време в дълги проверки, които често дублират разследвания, а да бъде активна и по-често сама да поема инициативата.

Относно констатацията за ниски присъди заради споразумения с прокуратурата Велчев заяви, че това е част от българското законодателство.

„Това, че споразуменията като цяло са полезни, не означава, че всяко споразумение е необходимо и полезно“. За пример главният прокурор даде последната присъда на Димитър Желязков – Митьо Очите, която наскоро той лично обжалва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
a преди 13 години
Abe na tozi gospodin nesto ne mu stoi mnogo dobre kostuma
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кала, ами те тея дето Велчев ги поздрава и те са били членове на "партията - майка мила"
19
0
 
2
 
! Отговори
taka e преди 13 години
zatova neka podkrepim ГЕРБ i na prezidentskite izbori!
18
0
 
2
 
! Отговори
Kalata преди 13 години
Браво на Велчев.От червена рода е ,но му стиска да каже.Иначе-браво на ГЕРБ-да продължава да мачка криминарлите и комунистите и пак ще гласувам за тях.Колкото до икономиката-трудности има..но нека всеки да знае ,че никое правителство няма да му напълни личния бюджет.Трябва труд,предприемчивост,и много други качества..Ако някой не е разбрал-комунизмът вече свърши и БСП-правителството падна.-мърлявите партини секретари да се захващат за работа
17
0
 
6
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
и аз... и аз
16
0
 
8
 
! Отговори
серГЕЙ Станишев преди 13 години
И аз честитя на ГЕРБ за положителния доклад. ;)
15
0
 
4
 
! Отговори
КИЛ преди 13 години
не разбрах велчев каква я е свършил,че им честити. То наглостта му няма край.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе Велчев, абе маймун... Дали обърна внимание какво пише в доклада - критиките са за прокуратура и съдебна система... А ти поздравяваш - все едно 3каджията да поздрави класа за високия успех....
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой ще смачка червените маймуни, Бойко ли..... Че той е от тях бе....... Просто ще разчисти вътрешната конкуренция и ще замете следите на които трябва.... А тея дето се кефят на Бойко за докладите - да им напомня че докладите не стават за ядене, нито откриват работни места....... А народа търси работа и хляб, не доклади......
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ревете бе червени маймуни. Ревете и виите за диктатура и полицейщина......Хак да ви е, дано ви мачкат само така докато не изчезнете гадини родоотстъпнически.
11
4
 
9
 
! Отговори
Тиквов преди 13 години
Велчев бил добър в клякането!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Станишев няма ли да им честити на хората? :))))
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Очевидно е най-добрият доклад, който сме получавали в последните няколко години, е коментарът на главния прокурор Борис Велчев "Така е Велчав, ама не благодарение на теб.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като си се избавил, чий го дириш в български сайт/форум?
7
4
 
5
 
! Отговори
селянин преди 13 години
На глупостите които се вършат и геноцида който се осъществява сътрудничество ли му се вика вече.Не знаех , а така да си сътрудничите и в панделата.
6
5
 
12
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Нещастници!
5
7
 
6
 
! Отговори
избавил се преди 13 години
Балами вече не останаха в "тази" страна. Всичко що годе със средноразвит интелект отдавня напусна тази територия. Така , че няма кой да вярва, както и че и едномилионното *** население въобще не го е еня за доклади-моклади, оценки-муценки, евросъюзи-мевросъюзи..
4
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кОГАТО ВСИЧКИ ХОРА НА гОЦЕ,КОИТО СА ПО РАЗЛИЧНИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА,ИЗЧЕЗНАТ ОТ ХОРИЗОНТА,ТОГАВА НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОТРЪГНАТ ИСТИНСКИ !!!!!!
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** лицимерите
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много е важно полицията да се разграничи от престъпниците, това е основно условия.