От 7 юли новите коли ще са с ограничител за скоростта

Това важи за всички автомобили, продавани в Европа
2 юли 2024 21:55, Стела Стоянова
26
От 7 юли новите коли ще са с ограничител за скоростта
Снимка БГНЕС, архив

Европа готви удар за любителите на високите скорости - от 7 юли всички нови автомобили, продавани на континента, трябва да бъдат оборудвани с интелигентен софтуер за скоростта (ISA), предназначен да пречи на шофьорите да нарушават ограниченията.

Повечето коли, които се продават в момента, вече разполагат с ISA, тъй като тя беше направена задължителна за всички нововъведени модели от юли 2022 г. нататък. Но автомобилите, представени преди тази дата, можеше да бъдат без технологията. Сега това отпада.

Всъщност ISA не възпрепятства напълно водачите да нарушат ограничението, а вместо това опитва внимателно да им напомни за техните правни и морални задължения да се придържат към него. ЕС остави на автопроизводителите да решат по какъв начин да стават тези напомняния, като опциите включват аудиовизуални сигнали и дори допълнително съпротивление в педала на газта.

Все пак шофьорите могат да изберат да игнорират предупрежденията или да ги изключат напълно. Но това ще стане само до края на съответното пътуване. Защото те винаги ще се включват по подразбиране, когато следващия път двигателят на колата бъде стартиран.

Европейският съвет за безопасност на транспорта (ETSC) лобираше мощността на двигателя да бъде намалена, когато автомобилът достигне законовия лимит, но автомобилната индустрия се наложи това да не се приеме. Което означава, че шофьорите все още могат да използват пълна мощност на колите си, когато имат нужда от нея - например, за да се измъкнат от опасност, пише "Сега".

ISA може да използва комбинация от GPS данни и камери за разчитане на пътните знаци, за да определи с каква скорост трябва да се движи автомбилът. Но невинаги се ориентира правилно: понякога може да улови знак от страничен път и грешно да приеме, че долната граница на скоростта се отнася до трасето, на което е колата.

От 7 юли 2024 г. за Европа стават задължителни и други допълнителните системи за безопасност, чиято цел е да се намалят катастрофите по пътищата.

В допълнение към системите, които отдавна се изискват от закона, като ABS и ESP, всички автомобили, продавани в Европа, трябва да бъдат оборудвани още с функциите Brake Assist, Speed Alert, Lane Departure Warning и Traffic Assist, както и с детектор за откриване на умората у водача.

Без да ги има, която и да е нова кола просто няма да бъде регистрирана. В близко бъдеще задължителните асистенти за безопасност ще включват аварийна спирачна светлина и записващо устройство тип "черна кутия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Коли
Mercedes пренасочва вниманието си към ДВГ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"Защото те винаги ще се включват по подразбиране, когато следващия път двигателят на колата бъде стартиран"------------Или ще замълчат завинаги когато закараш колата при съответните специалисти.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Политическото джудже ЕС нищо друго не може да измисли.
23
1
 
7
 
! Отговори
Лека жена преди 1 ден
Леле и ко ще правят производителите на мощни коли? Живота на конете има значение!!! :)
22
1
 
3
 
! Отговори
Напишете го бре преди 1 ден
И на колко ще е ограничителя? 300 км/ч ли?
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А за старите мотори?,
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 14 Представи си на Цариградско да ти намали, защото локалното било с 30, докато всички отзад са с 80 в плътна колона или същото на магистралата. Има бая инциденти подобни заради тези системи. За запазването на лентата хората са пропищели най-много, защото хич не се справя и по думи на шофьори е "Ако ченгета карат след мен по магистралата, ще решат, че съм пиян.". Не е ясно защо се вкарват изисквания за неща, които още не работят и могат да убият хора.
19
0
 
14
 
! Отговори
Чичко Шваб преди 1 ден
Споко слуги мои! Скоро понятието "личен автомобил" няма да съществува.
18
0
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 ден
Сега се загледах по темата. Хората масово се оплакват от запазването на лентата, че на селски пътища, в града, през зимата, при вятър колата става опасна, защото им дърпа волана в обратна посока. Най-честото- опит да заобиколят дупка, пешеходец, тесен път, на който колата сама се насочва да излиза, силен вятър и да не може да дадеш леко волана да запазиш курса. За скоростта- натрисания отзад, когато изведнъж колата сама си намали, защото решила, че пътят е с 30 на магистрала заради отбивка.
17
5
 
8
 
! Отговори
Спас преди 1 ден
Въобще не трябва да се произвеждат коли за скорости над 150 км/ч.
16
3
 
23
 
! Отговори
НЕевропеец преди 2 дни
ЕССР освен забрани, ЛГБТ и мулти-култи нещо друго ще измисли ли?! По-добре Путин да дойде!
15
1
 
2
 
! Отговори
Фончо от Пещера преди 2 дни
Не ми пука!
14
0
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 2 дни
Искам да видя как ще се справят със синовете на Индия, особено с малолетните дечица на позабогатели роми, които се радват, ако синчетата им се окажат "тарЕкатчета" и кормуват с превишена скорост по улиците, принуждавайки нормалните хора да бягат.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Имам го това, пише ми постоянно какво е ограничението на дисплея и намалява, даже направо си спира рязко ако трябва и точно тууукк едни кошове с набичена чалгия от вътре ме изпреварват. Най-обичат на пешеходни пътеки да го правят докато минават хора
12
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Еее ган4у дето е демократ ще пропищи, че не може да кара градско със 100 като в рошия, Азия и Африка. Ама иначе е с европейски маниери и мислене, чака само пешеходни пътеки да сЪ изрежИ :)))
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Лепенка на камерата и заглушител за GPS---> 200km/H
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Еуропа у канавката...
9
5
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 дни
Глупости на таркалета. Преди две седмици си купих, нова европейска кола, модел 2023. Няма нищо подобно в нея.
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Като стана въпрос за скорост се сетих за маааалоумника Марешки дето мечтата му била да вдигне 300 км/ч на магистрала Тракия с колата си . Няма такъв скааапаняк честно.
7
4
 
10
 
! Отговори
Баба Гица преди 2 дни
Голям отворко този комплексарски шеф, искал космическа совалка да подкара. Много напред бил с матрриала щом можел да натисне един педддал. Дано уцели стена и не дърво или друга кола или пешеходци. Дано скоро ни отърве от мощното си комплексарско ауди
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Моя шеф си взе ауди A8 преди 5 години и имаше ограничение на скоростта на 240 км/ч. Той ми го разправя. И каза: Отивам на следващия ден като си я купих колата при един сервизен техник познат и ми махна тази система и сега мога да вдигна и 300 км/ч колкото изписва километража.