Заплата от 18 килограма жълти стотинки

Причината – работничката си позволила да се обърне към НОИ
Обновена: 9 юли 2011 08:03 | 9 юли 2011 07:58,
422
Заплата от 18 килограма жълти стотинки
Снимка: Булфото

Заплата под формата на 18 килограма жълти стотинки получи жена от Шумен заради това, че предизвикала проверки на НОИ и Инспекцията по труда във фирмата, в която работи.

Възнаграждението на Силвия Великова за май е 230 лева, разпределени в 6 найлонови плика с монети по 1, 2 и 5 ст., пише „24 часа”.

Великова подозира, че повод за това „унижение и тормоз” са две проверки, които предизвикала във фирмата, в която работи от шест години, последните четири от тях е в майчинство.

До края на миналата година получавала парите си редовно, но от януари спрели. Проверка на осигурителния институт установила, че фирмата неправомерно е теглила пари за платеното майчинство на Великова и се наложило да ги върне с лихвите – общо 3100 лева.

След изтичане на майчинството й на 1 април Великова излязла в 5-месечен платен годишен отпуск. Фирмата отказала да й го плаща, ако не им възстанови 3100 лв.

Тя потърсила Инспекцията по труда и проверката завършва с предписание заплатата да й бъде платена. Парите за април получила в банкноти. За май обаче е в стотинки.

Получила писмено уведомление с изходящ номер да вземе парите от фирмата, управителят я поканил в офиса.
"Отидох, подписах фиша, че съм получила парите, и изведнъж извадиха пликовете", разказва Великова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
12
 
14
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Българина е толкоз мързелив и крадлив, че нито демокрация, нито социализъм, нито феодализъм го оправя.
64
2
 
8
 
! Отговори
$ преди 12 години
Щото като ти виждам умствения багаж, който прозира дори и през интернет, разбирам на какъв капитализъм е обречена България!
63
1
 
8
 
! Отговори
nexta преди 12 години
до 39 ти си баси и ***.дано скоро станеш беден ама истински беден да те видя тогава.
62
3
 
23
 
! Отговори
Def преди 12 години
Ако трябва да сме откровени за парите единственото важно е тяхното количество. На мен може да ми дадете 12300554555 лв на жълти стотинки,ако не ги искате, няма проблем. П.С. друга е темата че на тази женица заплатата е като на 80% от българите т.е мижава. И на банкноти от по 100лв да и ги изплатят все тая, пари за семки. Крайно време е да почнем да взимаме поне 700 евро минимална заплата.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 54Ти живееш като скот беКак събра за С класа с 5 бона заплата?
60
2
 
9
 
! Отговори
до Работа ли? преди 12 години
А на тебе кой ти е написал, че 4 години е получавала пари? Част от това време е била в платен, част в неплатен отпуск. А отпускът накрая се е натрупал с годините. Ти няма ли да си го ползваш или да искаш да ти го заплатят? А що се отнася до сроковете на майчинството, предлагам да се обърнеш към Бойко Борисов да среже лентите на още няколко хиляди детски градини. Просто трябва да си гледаш детето вкъщи - няма къде да го дадеш.
59
4
 
6
 
! Отговори
13 войн преди 12 години
Живота е като виенско колело!Днес си горе,утре може да си долу.Гледката е различна!И все пак,заплатата би трябвало да е заради положен труд,а не за мачкане!Успех в живота -на такива като Менаджера.
58
4
 
32
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Евала на жената, че е имала кураж да викне инспекцията. Хората които си търсят правата в Бг са много малко.И на мен ми се е налагало като работех в Италия да се занимавам със синдикати и инспектори, щото и там се опитваха да ни изгърбят, ама нещо не им се получи.
57
12
 
9
 
! Отговори
До 57 преди 12 години
Аз не съм *** щото не съм в България. Спрях да бачкам за 300 лева или да чакам 500лв помощи. Заради такива като тебе съм избягал. Умник
56
1
 
9
 
! Отговори
Faneti Mazakura преди 12 години
има легални мирни форми на протест, които гарантират резултати, ако има единомислие и последователност - Махатма Ганди го е доказал
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
54 ...комплексар си ти щото мислиш че от тебе нещо зависи, ще ми спреш на баба ти хвърчилото.
54
12
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Абе , що да бачкам за 300 лева, като вземам 500 лева помощи бе????? Много си ***, честно!
53
4
 
4
 
! Отговори
до Томас преди 12 години
За съжаление хората мислят за коремчетата и джоба си,не за бъдещето.
52
23
 
29
 
! Отговори
Работа ли? преди 12 години
В нормалните държави майчинството е 6 месеца, после може да се вземе до 3 месеца неплатен и обратно на работа. За да вървят нещата в държавата трябва да се работи. Докато само гледаме как да си стоим в къщи ще взимаме по 230лв. Мързеливите ще преброите по това колко хора не харесват коментара ми. Как в Англия и Америка може да си гледат децата с 6 месеца майчинство а ние с 2 години. Нашите да не са бавноразвиващи? Отговорът е повече от ясен. Мързи ни в червата. Лек ден на всички.
51
27
 
5
 
! Отговори
Менажера преди 12 години
Ком 45 - социално слабите комплексари налазиха форума. Май вместо помощите е по-добре да ви спрем интернета - поне ще сте тихи. Не, че жалкия ви истеричен плач ни пречи - просто ни пърдите на *** с вашите жалки "коментари" и комплексирани "мнения". Но раята е заради това - да бъде експлоатирана и унижавана от такива като мен. И на работа се отнасям по същия начин с въшките под мен и резултатът е налица - 5 бона на месец и чисто нова S класа. А вие си събирайте стотинки за хляб!!!
50
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко, че има малко хора като тая жена. Търсила си е правата и си ги е получила. А редовият българин е страхлив. И парите за майчинството не се плащат от фирмата. Ако питаш българският работодател, то да има как едно българче да не се роди, че майката да не излиза в отпуск.
49
1
 
10
 
! Отговори
справка преди 12 години
ГИНОЦИД - Гина ще ни цИди наред.
48
3
 
39
 
! Отговори
! преди 12 години
Наглостта на работодателите в България е безгранична. Нямам думи. Просъюзите спят, ако сам си защитиш правата, ставаш черната овца, въпреки че работиш за жълти стотинки. Докъде сме стигнали, да си защитаваме сами жълтите стотинки. А управляващите се чудят как да не си облагат с данък тлъстите пликове с ,,представителни''... Боже, спаси България!
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На кого ще му се разкаже играта от проверки, наивнико? Та нали те ги предупреждават преди всяка проверка, че идват и си получават "уважението" под една или друга форма. Работника какво ще им снесе - проблемите, безпаричието, заболяванията си....
46
1
 
4
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 12 години
kak neproumqvate? sled kato zenata e 2 v otpusk po plateno mai4instvo za otglezdane na deca do 2 godiwna vazrast kak bi mogla sawevremeno i da se qvqva na rabota? saglasno zakona za razdane i otglezdane na dete zenata ne e v nikakvo naruwenie. ili na vas vi se iska zenite maiki da razdat bez da se vaznagrazdavat li? e togava nqma da ima i naciq. bi trqbvalo i e redno nared s mnogoto darzavni in stutucii da vzemat i da se postavqt na mqsto i v pomow na maikite.