Голям успех на българската археология - гръцките медии за откритието в Хераклея Синтика

Откриха напълно запазена мраморна скулптура над 2 метра, която вероятно изобразява бог Хермес
6 юли 2024 09:44, Елка Василева
91
Голям успех на българската археология - гръцките медии за откритието в Хераклея Синтика
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцките медии отделят централно място на откритието на българските археолози при разкопки в Хераклея Синтика край Рупите. Преди дни екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри мраморна скулптура, чиято височина е над човешки ръст.

Тя е разкрита в големия канал на античния град и е не само най-добре запазената сред откритите там, а вероятно и на територията на България.

Всички централни гръцки медии публикуват обширни материали, в които подчертават за "голям успех на българската археология", предаде кореспондентът на БНР.

Български екип от археолози, ръководен от професор Людмил Вагалински, е открил изключителна находка, пише вестник "Прото тема".

Става въпрос за напълно запазена мраморна скулптура над 2 метра, която вероятно изобразява бог Хермес.

Изданието "Ню пост" цитира професор Вагалински, който предполага, че някогашните жители на града Хераклея Синтика до Петрич след голямо земетресение през четвърти век сами са положили статуята да я запазят ,като я покрият с пръст“.

Вестник "Македония" съобщава, че древният град до съвременен Петрич е на 2500 години.

По-рано през седмицата проф. Вагалински посочи, че находката е открита в подземния канал на града Клоака Максима и учените не са очаквали да намерят нещо там.

В този район, където е големият канал, основната ми грижа е как да запазим античните градежи, които сме разкрили преди шест години, посочи той. По думите  на проф. Вагалински този участък е частен и общината не може да проведе трайна консервация и реставрация като в общинския парцел. Тези строежи и стени, които са частен имот, ерозират. Именно поради тази причина са решили да отворят решетките на канала, които са сложили за безопасност и да проверят какво е състоянието му. Почиствайки много внимателно, за да установим какво е състоянието на стените, се видя мрамор, разказа проф. Вагалински. След като са продължили с почистването, започнала да се очертава и статуята.

В момента се работи по пълното разкриване на фигурата. След това тя ще бъде извадена и занесена в Историческия музей в Петрич, каза ръководителят на разкопките. Проф. Людмил Вагалински обясни, че най-вероятно тогавашните жители на Хераклея Синтика са прибрали статуята в канала, защото тя е била подпряна до стената. Този сезон разкопките е античния град ще продължат между три и четири месеца, посочи още той, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Археология! преди 2 месеца
Тази находка е безценна, а в България се намират още много такива находки въпреки иманярите!
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отново поредна лъжовна псевдоисторическа новина.
46
2
 
4
 
! Отговори
Генадиев преди 2 месеца
Само гледийте да не я "счупите" или да си "изгуби" някъде по нишката.. крадците веднага са я надушили сигурно, а безхарактерния български народ пак ще ги остави да я откраднат както обикновено.
45
8
 
3
 
! Отговори
Dodo преди 2 месеца
Всичко това е много добре , само да не са направили някоя бутафорна статуя и да са я сложили там предварително. Знае се , че нашите историци и археолози много обичат да шмекеруват. То не бяха шестте ключици на Йоан Кръстител, златните маски на Китов, болярина дето е написал на плочата , че е "пил рачиня" и много други изцепки.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчераа в този сайт някакъв апологет на британците нарече българите диваци. По тези земи много народи са имали своя културен възход. За съжаление, история много малко се учи в училище. Повече: последния клас на гимназията сега даже въобще не се учи Въобще! Точно, когато младежите започват да придобиват опит и що-годе представа за време и зименчовост на живота, история НЕ се преподава в училище. От училиюще се изплюват слуги .
43
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предвид че в Северозапада се счита за нормално на българина съседа да оправя жена му и да са я минали 30 човека преди сватбата, а даже да си покани и бившите на сватбата, значи най-вероятно тези българи произхождат от ескимосите. Ескимоска традиция е това да се споделят жените. Точка!
42
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До човека с никнейм "Чудесно!": Прабългарите които правят държавата с името България идват от Азия, а не местното население!
41
7
 
5
 
! Отговори
Чудесно! преди 2 месеца
После пак разправяйте че местното население в България идвало от Азия...ХАХАХАААА....
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тракийските божества станаха гръцки, а траките станаха българи и никога не са били траки. Така казва днешният българин патрЕот, православен християнин, който на приемен изпит в Университета тая година се е наредил заедно с останалите 55% двойки на изпит по родния си български език.
39
4
 
12
 
! Отговори
До този с многото преди 2 месеца
никове: До Панайот Цаконис, до 21, до Василий Каррас, до 29 и до останалите неуки хорица - Първо научете докога основното население на Беломорска Тракия се е състояло главно от българи (чак до 20-и век). След това си преговорете поне учебника от основното училище, за да се осведомите що е това Римска империя. После си изяснете откъде и кога са дошли на Балканите предците на днешните гърци и чак тогава четете кой какво пише по форумите. Да пишете и вие е все още твърде рано. Много има да учите.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 36 И за името, и за местоположението на този град има запазени писмени сведения още отпреди новата ера. В самия град досега са открити два надписа, които свидетелстват, че това е градът с такова име. Но на теб човек наистина може да ти завиди. Нито акълът, нито знанията ти пречат да пишеш щуротии, че дори и да им се радваш.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 38 - Шатри на бугарите? Какво изобщо знаеш за строителното изкуство на прабългарите? Чети повече.
36
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен37100% грешиш, очевидно не си виждал антични строежи, те са правени за хилядолетия. Преди 1-2-3 века нищо трайно, тук не е създавано. Клоака максима е канал в ъв всеки античен град, виж същия в Рим, заедно със системата за отводняване. Това не са землянките на славяните и шатрите на бугарите. Тухлите и сега са по-добри от тези на брамак!!!
35
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази аркова стена на снимката, изглежда като съвременна, най-много от един-два века назад, но да приемем, че евентуално е средновековна, Средновековието е най-ранния възможен период към който може да я отнесете! По пръстта не може да определите периода, защото е вкопавано в земята, но по структурата, плана и архитектурата може!
34
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А сега изследвайте и структурата на мрамора и т.н., за да се разбере откъде е материала! Представям си, как античните ловци на храна и полудиви хора, които са живяли в пещери и крайно примитивни жилища и са се изхождали в природата, са изградили град, че и канал, че и име "Клоака Максима" са му дали и вие знаете това и името даже знаете "Хераклея Синтика" , щото вие сте го кръщавали, нали, хахахахааааа. Я по-полека!
33
3
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 2 месеца
А вие от сайта не ми слагайте звездички на всяка дума която не ви изнася да се изрече сякаш в коментарите не е пълно с много по лоши изказвания
32
2
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 2 месеца
Сега т.наречените македонци ще си препишат статуята и историята свързана с нея,защо нашите *** не направят стъпки останките от цар Самуил да бъдат върнати на България вместо да седят в чекмеджетата на гръцкия музей,какво чака да им върнат *** и фалшивите артефакти в замяна на костите на царя
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези откриват всякакви неща и всякакви измислици, само български неща е странно, че не откриват, въпреки, че България е заемала около 80%-90% от територията на Балканския полуостров векове наред и са живяли българи!----Разкопките са на територията на град изоставен от жителите си през 4-5век след земетресение.
30
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези откриват всякакви неща и всякакви измислици, само български неща е странно, че не откриват, въпреки, че България е заемала около 80%-90% от територията на Балканския полуостров векове наред и са живяли българи! Абе гърците се заселват в днешните централна и северна Гърция , едва през Балканските войни, т.е. малко преди Първата световна война, как ги открихте тези древни "селища", че и статуи, да не са ги разнасяли по време на войните вместо оръжие? Те и през войните до там не са стигнали.
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе как не са "открили" още скелета на Адам се чудя, няма начин да не е там. История по македонски, "Луно, Луноооо, земя македонска"! С такива измислици ни заливат през последните 3-4 десетилетия, след време да не се учудите, ако всички се карат с украинците, кой е изкопал Черно море?