България трябвало да покаже на Скопие, че толерантността ни не е вечна

Коментар на директора на Института за исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков
Обновена: 11 дек 2020 22:11 | 11 дек 2020 22:07, Екип на Bulgaria On Air
93

Поредна провокация от Зоран Заев - опозицията иска оставката му и предсрочни избори. "Всички знаем, че Кирил и Методий са славянски просветители, никой не може да ги присвои", каза северномакедонският премиер. Ще намерят ли решение противоречията между България и Северна Македония?  

"Това е една от тактиките на Северна Македония - да представя някои процеси, сякаш българите се опитваме да национализираме личности и процеси. Да се размиват нещата, че държавата на Самуил е славянска - тези неща са доста добре уточнени. В изворите наред с българи споменават и власи, и гърци, и албанци - те правят много ясно разлика кой кой е", каза директорът на Института за исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков за "Денят ON AIR".

По думите му Заев е подложен на много сериозен политически натиск.

"Наясно сме, че 90 г. граден модел не може да се промени бързо, но не виждаме да се правят никакви сериозни стъпки от политици и учени в запознаването на обществото. Пред своите медии позициите им към България се втвърдяват", обясни директорът на Института за исторически изследвания към БАН.

Според него противоречията са много дълбоки и отношенията на София-Скопие са се градили на голямо търпение и толерантност от наша страна.

"Там се редуваха едни правителства, които бяха по-диалогични и създаваха усещането, че нещо в Македония ще започне да се променя. Крайно време е българската държава да покаже, че тази толерантност не може да бъде безгранична и вечна, търпението се изчерпва", категоричен бе Вачков.

Той добави, че в Македония се изгражда цяла национална идеология, която малко или много е базирана на антибългаризма.

"Те изграждат цял един исторически разказ, който създава образа на българите негативен, абсолютно тенденциозно и фалшифициран върху изворите. Това за татарите, за фашистите - такива безобразия могат да се видят в учебниците им. В техните класове има учебници, които нямат в методическата си част, откъси от извори, а се дава само авторовият текст. Надявах се, че говорейки за общата история, ние ще се сближим, а сега се разпали още по-голяма омраза в Северна Македония", отбеляза доц. Даниел Вачков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че основният проблем и спорът между двете държави е историята и работата в Комисията трябва да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: Македониябан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРусия има партриарх много отдавна от около 8-9 век,веднага след България и доста преди да се появи Киприян,българската княгиня Елена(Елена-Олга) е внучка на княз Борис 1 и се омъжва за руския княз Игор,тя въвежда християнизацията в Русия и столицата на Русия - Киев,тя поддържа връзки с Византия и България,въвежда книжнината,образованието,християнизацията и строи,а българина Киприян,който е руски патриарх,само поддържа и увеличава ролята на църквата и образованието в Русия.
41
13
 
0
 
! Отговори
Василлис Аргирос преди 3 години
КИПРИАНОС Е ГРЪЦКО ИМЕ !КАКАВ ''БЪЛГАРИН''' Е ТОВА ??ГРИГОРИИАС ЦАМБЛАКОС Е СЪЩО ОТ ГРЪЦКО ОНОМАСТИКА..СУПЕР ГРЪЦКО ИМЕ !КАКВИ СА ТЕЗИ '''БЪЛГАРИ'''' , ТОВА СА ГЪРЦИ . ГРЪЦКИ ПАТРИОТИ И НАЦИОНАЛИСТИ НА РОМЕЙСКИЯ КРАТОС .АКО ТЕЗИ СА '''''БЪЛГАРИ''''' , ХА -- ЗДРАВЕ МУ КАЖИ НА ЛОГИКАТА И ПОРЯДЪКА , И СВЕТОВНАТА КУЛТУРА .
40
4
 
2
 
! Отговори
Караваджо преди 3 години
До Ангелос Минджаклис:Виж брате. прочети писанието ,,За Произходът на Днешните Гърци'' което е писано няколко стотин години назад,и после говори,*** албанска.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
47 Какво може да сътвори невежа, с махмурлук,който не е хващал книга в живота си, рано сутрин. По-добре вдигни копитото си от клавиатурата.Можеш да помолиш някой да ти прочете нещо за Стара България, кубратовите българи, но от древни византийски хроники, ако не вярваш на днешните.
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха,ха,ха, какво ще каже сега джуджето Путин, откъде е дошла Кирилицата в Русия, според него, от северомакедонските земи?!За сведение, първият патриарх на Киевска Рус, преди държавата Русия да се появи на картата, е бил българинът Киприян, от търновския род в България-този на Григорий Цамблак.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40 Св.св.Кирил и Методий са били византийски служители. Като такива, са ползвали гръцки, латински и български. По заръка на византийския император, за да християнизират неплавославните в Европа, създават глаголицата, която в българската държава, под покровителството на българския цар Борис I се преобразува в кирилица, удобна за всички българи от Фанагория до Драч и цяла Македония, където се е простирала българската държава. Защо точно те, ами защото старобългарският им е бил майчин език.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно е със северни ***. Представят се за гърци сърби, мамка им гнусна.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При посещението си в България, папата призна, че от Средновековна Бъргария ,"страната на духа", през 9 век,към много народи тръгват, кирилицата и заедно с нея преведената,за първи път,на разбираем църковно старобългарски език византийска църковна книжнина и по този начин се разпространява христянството. Русия и Сърбия не са били държави на географската карта тогава.
34
3
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Тази територия винаги е била Ария, името България идва с малък фалш, правилно е БА. ЛГ. АРИЯ....... БА е най главния бог в египетската митология, а АРИЯ е името на нашата днешна територия.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не беше българският цар Борис I Михаил Покръстител, който приема радушно учениците на Св.Кирил и Методий, нямаше да има Кирилица, на която сега пишат милиони. Първо е създадена глаголицата, кото е ползвано местно, солунско наречие, регион в който живеят българи, която в българските дворци и манастири е преобразувана в кирилица, по благоволениета на българския цар, в държавата България.Как тока, това наречие е разбираемо и в Преслав, Търново, ами защото е български език, затова.
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя византиския Кирил носи името на Кирил Александийски, палача на александиската библиотека, филма АГОРА е забранен от Ватикана сигурно има защо, затов немисля че Кирил и Методи са безгрешни и най малко ние българите трябва да се гордеем с тях, преди всичко те са и работят за тогавашния Световен ред...
31
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирил и Методий са били гърци родени в Тессалоникй и с заповед на византийския император саздали славянската азбука.стига ще лъгали и вулгарите и монкетата
30
1
 
19
 
! Отговори
Югозападен преди 3 години
Защо да продължава работата в историческата комисия,след като три години нищо не могат да договорят?Достойната позиция е България да се оттегли от преговорите.Факт е,че няма читав път София-Скопие?Факт ли е,че антибългарската истерия,финансирана от една голяма страна продължава над 75год. вече?
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или го цитирайте както трябва или напишете собствено мнение: това трябвало в заглавието е абсолютно манипулативно
28
31
 
5
 
! Отговори
Ангелос Ангелис преди 3 години
Вие така наречените '''българи'''' сте МНОООГО КРИВИ И КРАДЛИВИ ХОРА.ЩЕ ЯДЕТЕ ГОЛЯМ БОЙ ..КОНСТАНТИНОС МЕГАС Е КРЪВЕН ЕЛЛИН..МАЙКА МУ --ХЕЛЕНИ (ЕЛЕНА) Е 100 ПРОЦЕНТА ГЪРКИНЯ ОТ РОД от НИКЕЯ .ВИЕ НЯМАТЕ КУЛТУРА И ПРЕСТИЖ..ВИЕ НЯМАТЕ ТЕЖЕСТ ...БЪЛГАРИ НЯМА ОТ ХИЛЯДА СТО И ПЕДЕСЕТ ГОДИНИ = ОТ 870 ГОДИНА !ПРАБЪЛГАРОС СА БИЛИ УНИЩОЖЕНИ , ДНЕШНИТЕ СТЕ МИКСОС МЕЖДУ ГЪРЦИ И БАЛКАНСКИ СЛАВЯНИ .КАДЕ Е КРУМ..КАДЕ Е ОМУРТАГ, КАДЕ Е АСПАРАХ, КАДЕ Е КУБРАТ ?ММ , ТАТАРИ ?
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само другарят Путин може да разреши този казус.Попитайте го на какъв език говорят руснаците днес,и той ще ви каже всичко.Като започне от инвазията на московеца Иван който се е славил че бил германец и пряк потомък на римските цезари срещу българите от Казан,и се стигне до земите близки до днешен Иран и Индия. Та да не би всички да са говорели ,,македонски'' по онези земи? Когато по време на кримската война дошли казаците и кавказците са казвали. И ние сме българи като вас,и ние говорим български
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Ако не се лъжа, Климент и Наум прави съвременната кирилица от глаголицата на Кирил, като заменя 16 гръцки букви с латински и 10 гръцки с нови български букви. И съкращава глаголицата от 44 букви на 30-33 букви. Някои отпадат после.
25
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В библиотеката на Ватикана е най-старата книга на кирилица - Ватиканското евангелие от началото на 10 в. около 910 г. на старобългарски език и е препис на превод на Кирил направен преди да бъде изгонен от Моравия 50-60 г. по-рано но вече починал. Заев какво може да покаже на "македонски" ???
24
3
 
37
 
! Отговори
до 12 Ангелос преди 3 години
Защо смяташ,че имената ни са гръцки?Имаме имена на християнски светци,но те не са гърци по произход.Гърците смятат ,че православието е гръцко.Това просто не е вярно.Само ,че моля ,първите апостоли ,и тези които са разпространявали православието не са гърци,и нищо не е започнало от Гърция.Император Константин не е грък,а тракиец също и майка му Елена.В Източната Римска Империя са живели гърци,но са живели и траки ,доста преди гърците.Днешния български ген е на траки и прабългари.Бъркате славянски
23
2
 
43
 
! Отговори
Да преди 3 години
Македонци, тракийци,кавказци, скандинавци, баваррци... - хора, населяващи географска област ! За да се говори за народност или нация, трябва да има неща, които обединяват единствено тях, и ги правят различни от останалите - култура, традиции, език, фолклор и др. - например арменци, турци, българи, руснаци,англичани, албанци, шведи и т.н. ! А на тия нашите югозападни съседи даже църквата им е българска, но въпреки това сме ги оставили да се самоопределят... , но не и да крадат идентичността ни !