Скопие: Албания обърка броенето на македонците

Българите се оказаха тройно повече
29 юни 2024 20:00, Стела Стоянова
184
Скопие: Албания обърка броенето на македонците
Снимка БГНЕС

Северна Македония поиска "корекция" в преброяването на македонското малцинствено население в Албания, предаде БГНЕС.

Вчера бяха публикувани резултатите от него - българите в страната са три пъти повече от северномакедонците (7057 души на 2281).

"Министерството на външните работи на РСМ отбелязва със сериозна загриженост публикуваните предварителни резултати от преброяването, проведено в Република Албания през 2023 г. Техническите нередности в начина на провеждането му, които непрекъснато се изтъкваха от македонските дружества в Република Албания в навечерието на преброяването, но и по време на провеждането му, доведоха до публикуването на данни, които, за съжаление, не отразяват адекватно реалния брой на етническите македонци в страната", се казва в съобщение на ведомството.

Македонското МВнР "изразява недоволство и остро реагира на използването на термина "северно македонци" и използването на името на държава като заместител на етническа общност".

Посланикът на РСМ в Тирана Данчо Марковски "ще бъде извикан за спешни консултации с цел изясняване на недостатъците и несъответствията в този процес, разглеждане на възможностите за подходящо коригиране на допуснатите пропуски и намиране на най-адекватните пътища за по-нататъшни съвместни действия и насърчаване на двустранните отношения с Република Албания. В предстоящия период Министерството ще си сътрудничи интензивно с компетентните представители на властите в Република Албания и с представителите на македонската общност в Република Албания в посока тяхното културно и социално насърчаване в рамките на албанското общество, което за съжаление и повече от очевидно беше напълно пренебрегнато от предишното политическо ръководство у нас. Всички открити въпроси между две съседни държави трябва да се решават чрез диалог и взаимно разбирателство и зачитане на правилата, принципите и ценностите на международния правов ред", допълват властите в Скопие. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от ЕС
Гръцкото МВнР: Скопие не зачита историята
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
9
 
! Отговори
Истина преди 1 ден
както знаем, македонците са българи живеещи в определени географски координати... Може да се прекръстят на Западна България или направо да се присъединят към България!
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ние кога ще поискаме корекция в преброяване в РСМ? все пак 100000 пасоша доста се разминават с 3000 преброени. Абсолютна измама инициирана от РСМ.
140
2
 
5
 
! Отговори
Точен преди 1 ден
До Мара Бунева Идеолог на "македонския" език е евреин. Казва се Бернщейн. Не е русин, австриец, сърбин, американец.
139
0
 
14
 
! Отговори
Виктор Стоянов преди 1 ден
Мижитурката пишеща тук под псевдонима "Танас войвода" е всъщност нищoжеството Атанас Киряков от Благоевград. Вечният кандидат за кмет от антибългарската (Х)ОМО Илинден, за когото гласуват винаги по +-100 човека (от избори на избори все по-малко). Безродник, предател и македонец на заплата, продал род и родина за два червени югославски динара. Един от няколкото последни мохикани на македонизма в Пиринско. Самонабеден хидроинженер и еколог. Пълен игнор за негодници като него!
138
2
 
30
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО преди 1 ден
До Танас ВойводатаТи си толкова "македонец" колкото си и марсианец. За какво малцинство бълнуваш ? Я ми изпрати историческа карта, на която съществува Македония като държава. На дядо ми цървулите са по-стари от измислената ти "държава".
137
39
 
3
 
! Отговори
Танас Войводата преди 1 ден
България да признае етническите македонци в България и да ни даде Човешки права и Свобода.Стоп на геноцида и асимилацията връз македонците в България . Танас Войводата , Благоевград , Пиринска Македония
136
1
 
26
 
! Отговори
Радев преди 1 ден
Дори и Древно Македонското царство не е владяло никога територията на сегашна Албания там са живели Илирски племена ,а е Било част от Българската средновековна държава на Симеон ,и Иван Асен 2,,това дори в сръбската история го пише ,и откъде са се взели тези македонци сред шиптерите там ,е все едно са слезли извънземни
135
3
 
12
 
! Отговори
ГРЕШКАТА Е ВЯРНА преди 1 ден
СЪРБИТЕ КАКВО ИСКАТ?
134
2
 
21
 
! Отговори
Ббб преди 1 ден
Грешка е да се иска признаване на българско малцинство. Българите са мнозинство. Всички македонци са българи. В Кипър дали има гръцко малцинство, а..
133
2
 
18
 
! Отговори
Ббб преди 1 ден
За Скопие, всички които са били българи в Македония са станали македонци. Македонец значи бивш българин. Като погледнеш Уикипедия, където се споменават българи, в македонския вариант са заменени с македонци. Това при цитиране на източници и данни от миналито като преброяване, жители, ритуали и тн. Македонец значи българин, всеки македонец е българин, като софиянец, бургазлия и тн са все българи. Както всеки кипърец е грък. Има нещо неправилно с искането на признаване на българско малцинство..
132
4
 
20
 
! Отговори
дали само там? преди 1 ден
то и в РСМ има 3,5 пъти повече българи и 2 пъти повече албанци, отколкото "македонци", ама нито българското, нито албанското МВнР са правили панаири, нали?
131
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ама много нагли тия макета! Дядовците ни умираха за да ги освобождават а те наглеят!
130
7
 
8
 
! Отговори
Мара Бунева преди 1 ден
До Анонимен 135: Истинските учени не само от БАН отдавна са си казали думата по въпроса:става дума за регионална книжовна норма на българския език.Освен тези в Р България и в РСМ,има поне още една--тази на банатските българи.Там обаче като писменост се използва латиницата.Правени са още няколко опита за създаване на книжовни норми (представяни като ,,езици"),вкл. в Гърция и в Бесарабия,а най-безумният е за някакъв ,,шопски" език.Да уточнявам ли,че злполучните създатели са от Белград и Москва?.
129
4
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 154 преди 1 ден
Да така е. Скоро ше пристигне в Београд, а след това напред към Мацква и рашисската матушка.
128
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Преди няколко години бях в град Щип, северна Македония на гости при приятел. Съседите отсреща бяха северно македонски власи, местни. Говориха си на тяхната смесица от влашки, гръцки и български. По едно време чувам: 'балгаре, балгаре' и викам: за България ли говорите, и комшията каза: не, не, ние във влашкия нямаме дума за 'македонци':) смях се на глас, а приятеля ми посиня, после и той взе да се хили и каза: Еми, така е.
127
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Наистина са ги объркали, част от българите са ги писали македонци.
126
5
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 ден
Има само една държава, която е по-смотана и по-смешна от нашата. Не е трудно да се сетите коя.
125
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Колкото по-рано Албания влезе в Европейския съюз толкова по рано ще се разреши въпроса.Скопие за член на Ес ли е или ще си остане ромската махала на Европа.Албанците в Северна Македония виждайки високия жизнен стандарт на своите сънародници (вече равноправни членове в ЕС) ще поискат отделяне подобно на Косово .Това ще донесе сътресения а може би и край на тази измислена от Сталин държава и нещата ще си отидат на мястото.Албания трябва да влезе сама и колкото се може по-рано
124
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И ние искаме корекция! На бройката българско мнозинство в РСМ.
123
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Като прочетеш името на посланника и всичко е ясно .....Данчо Марков