Социалните партньори съгласни с базов пакет за пенсионната реформа

Ивайло Калфин доволен от разговорите на Тристранния съвет
13 май 2015 19:30, Екип на Investor.bg
11
Социалните партньори съгласни с базов пакет за пенсионната реформа
Снимка: Архив Булфото

Социалните партньори се съгласиха с базов пакет за пенсионната реформа, коментира в ефира на БНТ Ивайло Калфин. Той допълни, че е доволен от разговорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество днес, постигнато е съгласие по повечето предложения, но призна, че все още има две мерки, по които има остри противоречия.

Синдикатите не отстъпват възрастта за пенсиониране да се повишава, а работодателските организации – срещу увеличаването на осигурителните вноски. По останалите общо 20 мерки има постигнато съгласие след почти шест месеца на експертно обсъждане и последвалата публична дискусия, обясни Калфин.

Още по темата

За него няма забавяне на представянето на предложението за пенсионна реформа спрямо предварителните разчети и пакетът с подготвените мерки ще бъде разгледан на заседанието на Министерския съвет през следващата седмица.

Неговите очаквания са, че предложението за реформа ще бъде прието като приоритетно от депутатите и до лятната ваканция да бъде одобрено и от Народното събрание.

Ще продължи работата по отношение на инвалидните пенсии, определяне на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход, поясни още социалният министър.

Той посочи, че по тези теми ще са необходими още консултации и анализ на чужд опит, за да не бъдат нарушени правата на хората, получаващи инвалидни пенсии. Разговорите ще отнемат месеци, смята Ивайло Калфин и допълни, че затова тези промени са извадени от пакета, разглеждан сега.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Ред арми преди 9 години
След 4 часа на Тристранката - без яснота за пенсионираната реформа: dnes.bg/obshtestvo/2015/05/13/sled-4-chasa-na-tristrankata-bez-iasnota-za-pensioniraneto.263424#comment-newest, но мухльото Калфин е доволен...
7
0
 
0
 
! Отговори
Bial Liuliak преди 9 години
kakvo li iskat horata ot barutnite fabriki - ami ot fabrikite za nojove i aromati , ami horata ot biznesa s chorapi, kolani, pagoni i zvezdi?! e-referendum za pensionirane na 65 g. za vsichki ora ot bg narot ot mesec uni.
6
1
 
0
 
! Отговори
иликтутатъ преди 9 години
Кои са 20-те "мерки" по които имате "принципно" съгласие?Щ'от то рабутътъ е ясна.Ама все пак искам да знам. Веднага ли да си стягам куфарЪ или имам още малко време (за дообразование и квалификация)?????
5
0
 
0
 
! Отговори
Таня до номер 4 преди 9 години
Не само * малцинство обаче , значителна част от българите работят в сивата икономика или се осигуряват на мин.заплата за да не хрантутят тези същите * .Аз ги подкрепям защото антибългарските политици 25 години ги поощтряват * да живеят на гърба на работещите българи и така прогониха 500 000 работещи и децата им,бъдещи работещи от България.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Измислете работа за хората ,за да имат приходи ,добър живот и поколения !Някои направиха от пустинята -бизнес !А,Вие ,от Рая - пустиня !!!Марш на нивата .Да копаеш !!*** !!
3
1
 
2
 
! Отговори
hienata преди 9 години
Господин слаб Министър кога ще пуснеш програмите за безработни
2
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
Стягайте куфарите, другари ;-)
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
* които вече са 10% от населението не внасят почти никакъв приход за соц. осигуряване и пенсии, както и за здраве. В същото време ползват повеце от 3,5 милиарда на година от социалната и здравната система а това е повече от цялото население на БГ което не е от * произход. 6 милиона граждани на БГ работят за да изхранват милионното * население. И вместо да се вземат адекватни мерки тези ще ни тръскат още.