Каква ще е съдбата на оборудването на АЕЦ "Белене"?

Според оценката то ни струва над 1 млрд. лв.
20 сеп 2023 09:30, Екип на Investor.bg
43
Каква ще е съдбата на оборудването на АЕЦ "Белене"?
Снимка: БГНЕС

В началото на юли министърът на енергетиката Румен Радев получи поръчение от парламента да проведе преговори за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене", след като се оказа, че интерес към него проявява Украйна. Държавата е във война и не е много ясно какво точно планира да направи с него - да дострои Хмелницката АЕЦ или за резервни части, но според редица експерти след военната инвазия на Русия руски ядрен проект у нас няма да може да бъде реализиран.

На 7 септември в коментар на зрителски въпроси във формата "Властта говори открито" премиерът Николай Денков каза, че е готова оценката, която правителството поръча за оборудването, и посочи, че тя е над 1 млрд. лева. България плати за него малко повече от 600 млн. евро и в решението на Народното събрание е записано, че може да бъде продадено за най-малко тази сума. Отделно обаче страната има разходи за съхранението му.

Не можем да строим АЕЦ "Белене" без Русия

България не може да построи централата без руска помощ, докато в Украйна има достатъчен научен капацитет за това, коментираха пред журналисти от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). В публичното пространство обаче все по-дискусионен става въпросът дали и България няма да има нужда от части за собствените си реактори и дали не е по-добре да се запази част от това оборудване - например парогенераторите. Основание за подобна стъпка може да се окаже един проблем, който АЕЦ "Козлодуй" анализира от месеци - теч между първи и втори контур на VI блок в централата.

От АЯР са категорични, че в момента този теч не представлява заплаха за околната среда или населението - според анализи на конструктора теч до 5 литра на час е допустим. В момента той е 1,2 литра и се следи ежедневно от експертите. При спирането на блока за планов ремонт, което трябва да се случи на 7 октомври, ще бъде направена оценка на тръбичките, които са 16 мм в диаметър и ще бъдат "затапени" компрометираните. Ако междувременно течът се увеличи, блокът ще бъде спрян превантивно. Течността в парогенератора е 81 хил. литра.

В тръбния сноп между първи и втори контур има 11 хил. тръбички всяка с дължина 11 метра и е допустимо затапването на до 550 от тях. Досега в 35-годишната експлоатация на блока са затапени до 20 от тях. Експертите обаче действат внимателно, защото броят на "свободните" тръбички определя и възможността за експлоатация на парогенератора, обясни зам.- председателят на регулатора Борислав Станимиров.

Елизабет Цветанова, директор на дирекция "Анализ и оценка на безопасността" в АЯР, коментира, че течът между първи и втори контур реално е прескачане на бариера и потенциално това крие риск от радиационно замърсяване. Затова и проблемът се следи и анализира много внимателно. Скъсването на тръби между контурите е рисково събитие, но протичане от една или няколко от тях в рамките до 5 литра на час е "проектна авария", тоест очаквана от производителите, допълни и главният секретар на агенцията Иван Горинов.

При това положение експерти препоръчват да бъде запазен поне един парогенератор от оборудването за АЕЦ "Белене" за резерв на АЕЦ "Козлодуй". Но според председателя на регулатора Цанко Бачийски това може и да не е най-оптималното решение. Тръбният сноп за парогенераторите на АЕЦ "Белене" е по-различен (тръбите са разположени шахматно) и само експерти могат да кажат дали е допустимо един от парогенераторите да е от такъв тип, а останалите три - не. Това повдига въпроса дали не е по-добре да се запазят и четирите парогенератора. Не е ясно дали без тях оборудването ще може да бъде продадено.

"Без да съм специалист точно в тази област, вероятно по-добър вариант ще е да продадем оборудването изцяло и да поръчаме отделно парогенератор за АЕЦ "Козлодуй", коментира Бачийски.

Целият материал четете в Investor.bg тук

автор: Деляна Петкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: АЕЦ „Белене“
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако се затворят ТЕЦ, няма АЕЦ , Бг няма енергетика, само соларни панели и мелници, но те са зависими от времето и колко ще произвеждат не се знае, а зимата, а предприятия и т.н, Газа скъп и т.н. Розово бъдеще.
35
1
 
7
 
! Отговори
Кольо преди 7 месеца
Съдбата на оборудването е ясна. Съдбата на тези които продадат това оборудване обаче е съвсем неясна.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руското вражеско правителство е едно, руски фирми и руснаци са др., те не са властта на вражеска Русия, те са просто работещи хора като в цял свят. Нещата не бива да се третират като едно цяло. Ако утре се смени вражеското правителство в Русия с опозиционно, пак ли Русия и руснаците ще се третират като вражеска страна и народ. Управляващият вражески режим е едно,/той се сменя/, население и фирми са др., те остават и след падналото правителство. Щом в Украйна може, защо в Бг не може.
33
2
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Руски ядрен проект у нас не може да бъде реализиран,но в Украйна,която воюва с Русия,може.Много странно.Войната един ден ще свърши.Продължаващо Продажните са на път да харижат реакторите и да си разделят плячката.Дори и да вземат 600 млн.евро,с тези пари не може да се купи и половин реактор.А сега разполагаме с два.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой ни пита нас дали сме съгласни да подарят за безпари цялото оборудване, като реално всеки българин е платил от скъпо прескъпо за това. Как така някакви съмнителни субекти решават какво ще стане, такива които нямат представа за какво иде реч. Хайде стига вече с тези послушни "калинки" които работят против народа и за чужди интереси. Стачките няма да спрат, много прекалиха и това е от над 10 години, на хората търпението се изчерпа.
31
0
 
18
 
! Отговори
гошо преди 7 месеца
За строителството са похарчени 1,2 милиарда евро, за демонтажа 800 милиона. За проекта който е за Белене 100 милиона, за нови реактори 600 милиона, за проучвателна дейност 150 милиона. Сега ще подарим реасторите както стана със старите и те вече работят и дават ток. Ще загробим тези вече похарчени пари и ще си останем с едно голо нищо. Браво на българските икономисти.
30
1
 
14
 
! Отговори
_____ преди 7 месеца
Дайте си и задните части на уКропитеците.После да няма не искам, недей.
29
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Провалихте Белене,затворете Мариците,изкарайте българите на свободният пазар на ток,прекратихте дерогацията за преработка и потребление на по евтин руски петрол,разрешихте дъмпинговият внос на стоки от Украйна!Докога бе плазmoдии недни ще работите против нас?
28
4
 
7
 
! Отговори
Р.ОВЧ преди 7 месеца
Дадох милиарди за реакторите, без да има договор за нова АЕЦ....
27
2
 
18
 
! Отговори
Mdaa преди 7 месеца
До Кирил АсеновСигурно помните как отписахме 2 милиарда дълг на Ирак по искане на американците с обещание, че ще участваме във възстановяването - и не участвахме
26
1
 
18
 
! Отговори
Значи ние преди 7 месеца
Не можем щото трябва да ползваме специалисти от Русия, но Украйна може щото имала капацитет, ене може ли тогава Украйна да ни построи с техни специалисти, нищо като благодарност за подкрепата и солидарноста нали им купуваме го,даваме бтр и, хотели по морето осигуряване.Или те сана принципа ние само взимаме а не даваме.
25
3
 
16
 
! Отговори
Един с Една преди 7 месеца
Продайте България на Украйна бе, кво на части, продайте целата държава се знае
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цялата работа върви към ток левче киловатът .
23
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-добре е да затворим тези най-замърсяващи околната среда централи. С толкова радиоактино отработено ядрено гориво и ядрени отпадъци атомните централи са най-голямата заплаха за човешката цивилизация.
22
0
 
13
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 7 месеца
Който иска да си обясни особеностите на българската енергетика, да си отговори на въпроса - защо петролопровод Бургас-Александруполис не може, а Александруполис-Бургас няма проблеми!
21
3
 
30
 
! Отговори
Кирил Асенов преди 7 месеца
Схемата отдавна е написана в посолството - продаваме реакторите на украйна за 2 милиарда, които ще ни изплатят след 5 години, но след 2 години им опрощаваме дълга. Същевременно в ЕС ни правят на луди заради Шенген! Няма полза от това анти-българско правителство - само вреди нанасят тези предатели! Оставка!
20
3
 
21
 
! Отговори
Разочарован преди 7 месеца
За българският народ е най-добре да се построи,но за българофобите,които ни управляват каквото им наредят това е
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами от опит по времето на СССР . Така беше и с АЕЦ Козлодуй. Централата работеше , но в България на режим на ток 1982- 1984г.
18
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Станеш ли зависим от Русия . Не си жив
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Същата като на уравляващите - ще бъде продадено на украйна от ПосолствоТО.