10 бона за свободата на Тенчо Попов

Соченият за съучастник на Николай Цонев призна, че е дал подкупа
19 май 2010 19:55,
15
10 бона за свободата на Тенчо Попов
Тенчо Попов. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) пусна под гаранция от 10 хиляди лева бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Попов, заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдията от СГС Петър Сантиров, са обвинени, че са предложили подкуп на следователя от НСлС Петьо Петров, за да "смачка“ доказателства по разследване срещу Цонев, така че то да не прерасне в дело.

Според прокуратурата Тенчо Попов е посредничил при предаването на подкупа.

На днешното заседание стана ясно, че Попов е потвърдил в известна степен тезата на прокуратурата – той е признал, че е предал плика с първата „вноска“ от 20 хиляди евро на Петьо Петров.

Парите обаче получил от човек, когото не познава.

Още по темата

В мотивите си, за да измени мярката му в по-лека, съдът записа, че не може да се твърди категорично, че Попов е посредничил при даването на парите. Това станало ясно от данните, събрани със Специални разузнавателни средства (СРС).

По време на първата си среща със следователя Попов не е бил наясно за какво досъдебно производство срещу Николай Цонев става въпрос. На втората им среща пък попитал дали Цонев знае за това производство.

Тенчо Попов е казал пред следователя, че Николай Цонев го е търсил друг път, за да му „помага“, но не го е търсил за конкретното дело и той не знае за това производство. Затова според съда не може да се направи извод, че предложението за даването на подкупа е дошло от Попов.

Съдът отбеляза, че производството по това дело вече е на финала – събрани са доказателства, разпитани са свидетели, изготвени са експертизи, и няма опасност Тенчо Попов да се укрие или да повлияе на разследването.

Няма опасност и да извърши ново престъпление, независимо от признанието, че и друг път е търсен от ексвоенния министър, за да „помага“, но не е предприемал никакви действия по тези „молби“. Според съда тази опасност е хипотетична дотолкова доколкото принципно всеки човек може някога да извърши престъпление.

Същевременно на днешното заседание стана ясно, че върху плика с подкупа е открит пръстов отпечатък, който първоначално бил отчетен като непознат в института по криминология на МВР.

След като бил пуснат за проверка се оказало, че отпечатъкът е на лицето Петьо Петков.

Адвокатът на Тенчо Попов – Константин Симеонов, коментира, че има твърде много съвпадения между Петьо Петков и следователя от НслС Петьо Петров. И двамата са с еднакви три имена – разликата е от една буква, родени са във Враца и на една и съща дата, като само последните три цифри от ЕГН-тата им се различават.

Защитникът обясни, че е сезирал Етичната комисия към Висшия съдебен съвет за случая и очаква магистратите да проверят за един и същи човек ли става въпрос и дали следователят не е скрил някакви данни.

„Въпросът ми е кого сме разпитвали по делото – Петров или Петков“, коментира Константин Симеонов.

Адвокатът обясни, че за да има данни за Петков в масивите на МВР, значи е бил проверяван за криминални деяния и попита, ако Петков и Петров са едно и също лице, как тогава човек с криминална регистрация е назначен на този отговорен пост в НСлС.

В крайна сметка съдът прецени, че в случая вероятно се касае за техническа грешка и определи като несериозна тезата на защитата, че казусът с отпечатъка може да разколебае тезата на обвинението.

„Има съд в държавата – независим съд.“, коментира днешното решение Тенчо Попов на излизане от съдебната зала.

Решението на СГС може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
даа преди 14 години
Нищо не е фалшиво. Просто най-сетне се нтамериха хора ,които да сложат тази корумпирана *** на мястото и
13
0
 
1
 
! Отговори
зрител преди 14 години
Фалшив следовател, фалшив герой. Нещо много е мътна тая работа. Според вас фалшив следовател дава ли истински показания?
12
2
 
1
 
! Отговори
Vute преди 14 години
Rabotata po osvobojdavaneto mu e svaeshena ot jena mu ANTONIJA SANTIROVA-POPOVA - taja e tolkova opasna,4e bi precakala FBI, CIA ,Mosad - vkupom - koj znae kakvi gi e svarshila,sega shte osvobodi i brat si...NIKOJ NE MOJE I IZLEZE NASRESHTA...
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
АХ ДЪРВОТО,НЕ ЗНАЕ КОЙ МУ ГИ Е ДАЛ,ТОЙ ЛИ НЕ ЗНАЕ,АЗ ДА ГО РАЗПИТАМ,ЩЕ СИ КАЖЕ И МАЙ4ИНОТО МЛЯКО...
10
2
 
1
 
! Отговори
Книжаря преди 14 години
Такива пускания на отявлени престъпници стават само с подкупи и връзки. Щом престпниците хвалят съда, значи този съд е част от играта им. А в офиса на този човек беше открит и откраднатия миналата година "Рибен буквар".
9
0
 
2
 
! Отговори
чичо преди 14 години
Много е нагласена тая работа. Цонев го отнася вместо Костов, Милен Велчев, Доган, Емел Етем, Р. Овч., Близнаков и всички други по веригата. А ние сме балъците да им се вързваме. НДСВ са 8 години във власта. Цонев е бил минисър една година.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
у кауша и толкоз
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Само този, срещу когото е образувано следствено дело има полза да се прикрият факти и обстоятелства за извършени престъпления. Значи Николай Цонев ще има полза, ако подпупи следователя по делото, подкупа може да се предложен лично от него или чрез трето лице. Въпросното трето лице може да е негов близък или също е замесен в измамите и затова предава подкупа-примерно аз или ти няма да даваме подкуп за Цонев, защото не ни еня дали ще го осъдят.
6
3
 
1
 
! Отговори
Левски преди 14 години
До КекеОт изброените имена, дати на раждане, което и да не е случайно, че са напълно съвпадение, единствено следователя е най-близко до милиционерите и съм 100 процента сигурен че той е човека, който е хвърлил въдицата и е поискал подкупа! И от там чрез задействани механизъм попада голямата риба Цонев!Обаче съм сигурен че подобен род механизми Цецо и Бойко не могат да измислят и да набележат така играчите, че толкова точно да им съвпадат данните, с които да заблядят хода на делото.
5
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 14 години
Имал дал.Сега да му върнат парите.И да намерят непознания.
4
1
 
3
 
! Отговори
кеке26 преди 14 години
До ЛевскиИ как мислиш кой може да е заложил подобен род капан умнико?
3
11
 
1
 
! Отговори
Левски преди 14 години
Цялата история е била предварително нагласена от ГЕРБерските милиционерчета. Отлично изработена и типична милиционерска схема с цел да хванат Цонев, както и всички останали които гледаме как ги нижат - нарича се политическа метла, този който е неудобен се премахва или в затвора. На времето гледахме как комунистите прилагаха подобни схеми, в момента родното ФБР. И какъв е извода, какво се промени? Цвета, схемата не, но на края в заложения капан сам попада този който го е поставил!
2
2
 
19
 
! Отговори
keke25 преди 14 години
Хахахаха дано утре и на мен някой непознат ми даде 20 000 евро.Дай Боже всекиму!
1
0
 
40
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 14 години
Цирка започна-той дал парите,но ги получил от неизвестен човек.Уважаеми читатели в последните години да ви се случвало някой неизвестен на вас човек да ви даде 20 000 евро-ето какви сме в очите на мутафоните всички с вас.