Редовната употреба на марихуана увеличава риска от рак

Проучването е на Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис
Обновена: 9 авг 2024 08:10 | 9 авг 2024 08:10, Анисия Иванова
34
Редовната употреба на марихуана увеличава риска от рак
Снимка: БГНЕС

Според ново проучване, в което са анализирани милиони медицински досиета, ежедневната употреба на марихуана в продължение на години може да повиши общия риск от рак в главата и шията с 3,5 до 5 %.

"Нашето изследване показва, че хората, които употребяват канабис редовно, са значително по-склонни да развият рак в сравнение с тези, които не употребяват канабис", казва старшият автор на изследването д-р Нилс Кокот, професор по клинична отоларингология - хирургия на главата и шията в Keck School of Medicine към Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис.

Според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията разстройството, свързано с употребата на канабис се диагностицира, когато човек има два или повече от следните симптоми: жажда за трева, толерантност към нейния ефект, употреба на повече от предвиденото, употреба на марихуана, въпреки че тя причинява проблеми в живота, употреба във високорискови ситуации, абстиненция и невъзможност за отказване.

"Въпреки че нашето проучване не прави разлика между методите на консумация на канабис, канабисът най-често се консумира чрез пушене", казва Кокот в имейл.

По данни на Националния институт по рака около 69 % от хората с диагноза рак на устната кухина или гърлото ще преживеят пет или повече години след поставянето на диагнозата. Ако обаче ракът се метаболизира, този процент спада до 14%. Около 61% от хората с диагноза рак на ларинкса ще бъдат живи пет години по-късно - процент, който спада до 16%, ако ракът се разпространи.

В проучването са използвани застрахователни данни, за да се разгледа връзката на разстройството, причинено от употребата на канабис, с рака в главата и шията, казва д-р Джоузеф Калифано, канцлерският ръководител на катедрата по хирургия на главата и шията Ирис и Матю Щраус в Калифорнийския университет в Сан Диего. Той не е участвал в проучването.

"Изследователите са използвали огромен набор от данни, който е наистина изключителен и има огромна сила в разглеждането на толкова големи числа, когато обикновено виждаме само малки проучвания", каза Калифано, който е и директор на клиниката "Хана и Марк Глей" в Калифорнийския университет в Сан Диего. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: марихуанарак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 1 месец
Имам на село конопена черга изтъкана още от баба ми преди 9 септември 1944. Е да ти кажа,че е на 80 + години и изглежда като нова!Конопа е уникална тъкан-не гние. В старите водопроводи между резбите на тръбите и муфите са слагали конопени влакна. И държат десетки години!Разбира се това си е наш коноп в който няма тетрахидроканабиол.И чергата молци не я нападат.Неунищожима е!
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Елон Мъск е доказателство" как реши това? Понеже в едно лайв шоу се опита да си дръпне? Я го гледай пак тоя клип, и какъв пушек издиша, и може би ще осъзнаеш, че изобщо не го е вдишвал. Тоя не може нищо, ни да пуши ни да пие ни да е*е - всичките му деца са в епруветки. Даже да говори като нормален човек не може, само пелтечи и казва по 5 думи в минута...
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Елон Мъск е доказателство че марихуаната е точно толкова вредна колкото бирата. Ако не се прекалява е ок, да разпуснеш след работа с един джойнт.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако това беше вярно, всичките холивудски звезди и тв. водещи отдавна да са хванали рак?
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че е вредна за физическото здраве е ясно,само някой облъчен мозък може да смята че е безвредна.Психическите разтройства до които води са доказани.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ха-ха Всъщност затъпяването се наблюдава при значително изтъпелите по принцип. Манджата по механизъм на действие увеличава динамичния обхват на невроните, та ако е куха лейка, ефекта е на тотално изтъпяване. НО ако имаш някакъв основен интелект, талант или артистично умение, ефекта е силно позитивен. За такива хора, може да има в пъти подобрение на мисловния процес при дълбока концентрация.
25
4
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Пак глупости някакви...Марихуаната не причинява нищо особено освен затъпяване,ама това въобще не е проблем напоследък.
24
0
 
14
 
! Отговори
Брейй преди 1 месец
Какви гении. То и дим от дървени въглища като дишаш всеки ден с години може да развиеш рак. И лозови листа да пушиш пак същия ефект гълташ дим .Сега видяхте ли за какви проучвания хабят пари. Преди време проучваха , дали мъж може да забременее
23
0
 
15
 
! Отговори
mmda преди 1 месец
какво ли няма да направи Биг фарма за да се махнат евтините и ефективни средства.тука имаше наскоро статия против хомеопатията.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За това маайте пръжки, ракия и кока кола и ще живеете вечно. И нормални цигарки по 1 кутия на ден, да не забравите.
21
0
 
6
 
! Отговори
от алкохол и цигари преди 1 месец
смъртни случаи няма,те са напълно безвредни както знаете всички дето говорите кой какъв е (за лгхдтв-тата има имунни решения от природата пак де)
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия нафтови пърделски леки коли, тия дрехи направени от нафта, тия пластамаси направени от нафта, като ги сложиш под земята природата няма как да ги унищожи с хиляди години. Лека кола с каросерия направена от конопена пластмаса, конопени дрехи, пластмаса за една година под земята се самоунищожава от природата.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е то 5% е нищожно.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди години,бях закъсал с колата в някакво добруджанско градче и вечерта докато чаках, пих бири пред някаква будка. Бяха се събрали местни звезди, пушеха трева, а с тях имаше и един индиец учен, изпратен на обмяна на земеделски опит по академична линия. Дадоха му да пуши, човекът вика: кво е това, единият младеж казва: индийски коноп. Тоя си дръпна два пъти, изсмя се и каза: че е коноп, коноп е, ама въобще не е индийски, моето момче:)))
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости. Точно обратното е
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фосилно гориво..смея се на глас. Слагаш мидички и *** от фосили, може би на прах:))) е до това води джендъризма и гугл транслейт. До жалки резултати, нарочно не пиша 'патетични', защото някои кухи крат@@@туни няма да разберат, че в българския тази дума произлиза от 'патос'.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От хиляди години българите са отглеждали Коноп до 1944г и са прозвеждали дрехи, въжета, пластмаса от коноп, каросериите на леките коли от конопена пластмаса и са се движели на конопено олио. Петролната парична индустрия по времето на Соца спира производството на коноп по нашите земи, понеже ама виждатели бе конопа много си прилича с маришката и въвеждат тютюневта и петролната индустрия като прекраксни унищожители на природата с пърделски леки коли и пушеши тютюневи кокетки с цигарки в устата!
14
9
 
3
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 1 месец
наркоманите вече имат нова теория - марихуаната предпазвала от рак - хероина и той, нали хахахахахахаха
13
2
 
10
 
! Отговори
Gauleighter преди 1 месец
Трябва да се легализира марихуаната в БГ и да се узакони отглеждането и търгувията с канабис за да можем ние етническите българи да преживяваме достойно правейки собствен бизнес в тази Чи ф УтСкА държава кърлеж!
12
3
 
19
 
! Отговори
Нацията SS преди 1 месец
Това е ЛЪЖА!Марихуаната Предпазва от рак!