Край на лятото, застудява, идва първият сняг

НИМХ предупреди за опасно време в половин България
10 сеп 2024 06:30, Петър Бойчев
50
Край на лятото, застудява, идва първият сняг
Снимка БГНЕС

Със значителни валежи и гръмотевични бури започва от днес серия студени дни. НИМХ обяви жълт и оранжев код за валежи и гръмотевични бури в Западна и Централна България.

“След рекордно топлото лято, от запад на изток ще премине първото есенно захлаждане, направо застудяване. Температурите ще са с десетина градуса по-ниски.” Това прогнозира пред “Труд news” климатологът Симеон Матев.

“Причината е студен атмосферен фронт от Атлантика към източните части на континента, затова на много места в страната ще вали, с изключение на планински части и Черноморието. Най-големи количества ще паднат в Рило-Родопската област - до 80-100 л/кв. м”, добави той и посочи, че това е малко повече от една месечна норма. За Западна България прогнозира до 50-60 л/кв. м. “Като цяло, в почти цялата страна се очаква да има валежи от 5 до 25 л/кв. м, което е добро начало за овлажняване на зажаднялата земя. Така че край на горещото лято и вадете топлите дрехи”, посъветва Матев.

За раздялата с топлото време потвърди и климатологът проф. Георги Рачев. Той изтъква като причина средиземноморски циклон. “Хубаво е, че ще вали. И то на много места, особено в Западна и Централна България, където се очаква във вторник и сряда на места валежите да достигнат до 20 л/кв. м. Това вече е стопански, съществен валеж.”

Климатолозите прогнозираха още кратко затопляне през четвъртък и петък, но особено застудяване в края на седмицата до 20 градуса на места.

“При това по високите части на планините не е изключено да завали сняг,” прогнозира Симеон Матев. А според проф. Рачев това е нормално явление: “На Мусала напълно е възможно да прехвърчи и малко сняг, а в Алпите пък ще ги затрупа. Ние просто ще запишем това като първи сняг”, добави той.

Климатолозите съветват на първия учебен ден 16 септември, родителите да приготвят връхна дреха за учениците, заради студените сутрешни часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от Снимка на деня
Облачно и дъждовно във вторник, градусите падат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 5 дни
Ще използваме специален Тар-Ангреал, за да оправим времето, не се плашункайте. ВЕДНАГА след изборите температурата става 25 градуса целогодишно!
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Пичове ,страшен дъжд във Варна! Сигурно десет хиляди гръмотевици имаше за 40минути!
46
3
 
17
 
! Отговори
kkk преди 6 дни
Най-горещата година, глобално затопляне, а-у, и накрая сняг през септември... някой лъже, сигурно са урсула и ко., на тях никой не им вярва, дори те самите. Нито годината беше толкова гореща, нито толкова суха, нито сняг ще има през септември. Преди 20 г. времето си беше същото, просто не се пилеше ден и нощ за времето и Урсула и неолибералите не бяха решили да ни скубят със зелените си глупости. Зелен тероризъм, преклаено сме малки да влияем на климата с избушени дизеларки и някви ТЕЦ-ове.
45
6
 
3
 
! Отговори
лично мнение преди 6 дни
За съжаление нашата страна има изключително неприятен умерено-континентален климат.
44
2
 
17
 
! Отговори
vs преди 6 дни
Който иска първи сняг, ще трябва да ходи до Черни връх! Журналисти, кво да ги правиш! CmoTaHи, колко искаш!
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Спомням си минлия ноември какъв сняг каква красота беше. Дано е много снежна зимата, истинска.
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Вчера плувах в една планинска река. Водата е около 15 градуса, идеална.
41
18
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 6 дни
Не че нещо, ама един климатик се чисти няколко пъти годишно... ЛИчно аз го оголвам до топлообменник 2 пъти годишно и свети от чистота. А филтрите се чистят всяка седмица. Турбината също 2 пъти годишно мия с водоструйка. Зимни гуми? Естествено, че си прав. Само плиткоумниците чакат последния момент. От 1ви Октомври ги слагам, сменям с нови на всеки 2 години, че сме скиори и винаги искаме пресни топ модел гуми на двете ни коли :)
40
6
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 6 дни
След Ковида това е поредното ГМО. Специален сняг който се топи при 78 градуса.Като вали през зимата и през лятото няма да се стопи и така ще спре глобалното затопляне.Лично чичо Си го е препоръчал,както и Ковида!
39
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да си пожелаем една истинска ледена и много снежна зима! Ах, от сега ми става уютно. Вкъщи термопомпата на макс, подът- врял. Камината бумти за красота, хубаво вносно вино и от малки български нишови винарни, домашни мезенца от топ телешко месо. На високо сме и често при голям сняг не можем да заведем децата на училище- блокаж. Тотален кеф! Така и така работим от вкъщи, невероятен кеф е големият сняг. Разбира се, мрънкащият вечно намусен българин все се дразни на снега и студа, но ние го обичаме
38
6
 
8
 
! Отговори
видинчанин преди 6 дни
Довчера във Видин беше 35 сега е 22. Направо умираме от студ.Ако кара така какво правим през зимата.
37
10
 
5
 
! Отговори
българин преди 6 дни
Взех нещата насериозно-почистих климатика и го подготвих за зимата.Не се шегувайте със студа и снега. Даже се замислям дали отсега да не сложа зимните гуми!Като гледам съседите не си дават зор. Никой още не се е снабдил със свежо дървесно или въглищно гориво,по стълбите няма чували с пелети.Само аз имам подготовка.
36
2
 
15
 
! Отговори
Deep Zone преди 6 дни
Да се посмеем на мъжката мисирка за заглавието :D Цитат вътре в статията - При това по високите части на планините не е изключено да завали сняг, Евентуално, може би, някога през октомври :)
35
4
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 6 дни
До скоро и понеже сме на Балканите: https://m.youtube/watch?v=0ZqDFxBCvgk&pp=ygUXR29yYW4gYnJlZ292aWMgbWVzZWNpbmE%3D
34
4
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 6 дни
И стигаме до това, че розата кралицата на цветята както я наричат има свойте бодли с основание. Опитайте се да откъснете роза с голи ръце!
33
4
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 6 дни
И когато Valve Corporation ме попитаха : Как да го направим отново? След много обсъжданите и мозъчна атака и синтез отговорът , който се формира можем да сведем до едно изречение: Книгата , такава каквато никой никога не се осмели да я направи! Ако досега книгата е била ин, къде е ян! Сюрреалистичната книга преминаваща в нов, уникален формиращ се стил на 21 век - неономадика! Книгата развиваща , а не пропагандираща!
32
1
 
19
 
! Отговори
требе да има шаш преди 6 дни
Баф тоя сняг при +20 градуса ! Феодалните старци от НИМХ БАН пак надминаха себе си ! Барем да хортуват еднакво , ама не помнят какво са се разбрали преди 3 минути ...
31
3
 
3
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Защото проблемите на настоящето имат свойте решения , но те са древни и събират прах в някой гараж!
30
5
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
И даваме третия пример именно заради асимбиозата със света и между нас като различни култури и традиции. И обръщаме поглед към неономадиката, а не към постмодернизма.
29
4
 
4
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Но какъв точно е големият проблем - зарязвайки сурбакана и лъка в гаража мъжът прекъсва връзката с племенното си начало с културата на номада и купувайки си малък арсенал става част от диваците избиващи самурай, които японската култура са и трябвало 1000 години да развие! А дали убивали само самураите , а по-скоро културата им. Същото е като с планината бизонски черепи. Дали убивали само бизоните или цяла номадска симбиотична култура!