Учителските заплати в България – най-ниските в ЕС

Разликата до най-високите е повече от десет пъти
Обновена: 4 окт 2011 15:54 | 4 окт 2011 15:54,
216
Учителските заплати в България – най-ниските в ЕС
Снимка: Булфото

Учителските заплати в България не се отличават от общата тенденция и държат последното място в ЕС. Това обяви Европейската комисия, която сравни преподавателските възнаграждения в общността, Турция, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. 

Според доклада учителският труд не е подобаващо оценен, но сравнително най-добре е заплатен в Люксембург, Дания и Австрия.

Особено ниски са началните заплати, бие тревога Брюксел. Тук България и Румъния са в дъното, но перспективите в северната ни съседка са по-добри, тъй като в края на кариерата си един учител може да разчита да се пенсионира с двойно по-голяма заплата от начинаещия си колега, докато в България това не е така.

Началните базови заплати на учителите в държавните и общински училища като цяло в ЕС са твърде ниски. В повечето страни, с изключение на Германия, Испания и Португалия, те са под средните доходи на населението.

Учителите обаче могат да разчитат на различни добавки за подобряване на квалификация, за стаж и други, които позволяват доходите им да се закръглят годишно на 61 804 евро в Дания, 44 775 евро във Финландия или на 35 580 евро във Великобритания.

В закъсала Гърция средната годишна учителска заплата е 22 817 евро, съобщава Европейската комисия.

В същото време в България учителят се разписва срещу 4271 евро годишно (заедно с добавките), или около 8353 лева.

България, Латвия и Литва са трите европейски държави, в които няма разлики в минималните заплати на учителите според образованието им и според вида училище. Преподавателят в предучилищните групи взема толкова, колкото и колегата му в гимназията.

Икономическата криза е ударила през 2010 г. доходите на преподавателите в училищата само в пет страни – Ирландия и Гърция, които са на програми за икономии срещу помощ от Европа, Испания, Латвия и Румъния.

Според доклада, който черпи данни за България от Националния статистически институт, заплатите на учителите у нас вървят нагоре. 

Изследването цитира увеличение между 7 и 13 на сто на заплатите на старшите и главните учители у нас през 2010 г. в сравнение с предходната година. 

Същевременно обаче през 2008/2009 г. България, Румъния, Италия и Гърция са били единствените държави, които не са индексирали учителските заплати спрямо инфлацията, което естествено е довело до обедняване на съсловието и до намаляване на покупателната му способност. 

В същата година учителските заплати са били намалени в Унгария, когато тогава изпитваше сериозни икономически трудности.

Европейският доклад показва, че годишната заплата в България на един начинаещ учител през 2010 г. е 5796 лв. годишно, а на колегата му с 10 и повече години трудов стаж е 6192 лв. годишно. В евро основната учителска заплата за година у нас е 2761 евро, а заедно с учителските добавки става 4271 евро.

Директорите на училища вземат между 7080 и 12 960 лв. (около 3600-6600 евро) годишно според стажа си и размера на училището, което оглавяват.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
85% ОТ БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ НЯМАТ ЕЛЕМЕНТАРНО ВЪЗПИТАНИЕ ,ТОЧНО КАКТО И ПИШЕЩИЯ ПО ДОЛУ Г-Н МАКАРЕНКО ,ЗАТОВА НЕ ПОЛУЧАВАТ И НЕОБХОДИМОТО УВАЖЕНИЕ ОТ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ ,ОБЩЕСТВО И УПРАВНИЦИ.....ТЕ ТАКА Е , УВАВАЕМИ Г-Н МАКАРЕНКО.......
153
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Учителските заплати в България най-ниските в ЕСI NE SAMO TE.
152
0
 
12
 
! Отговори
Изненадан преди 12 години
Каква изненада! :)
151
5
 
17
 
! Отговори
Макаренко преди 12 години
До "възмотен родител"Ясно се вижда, че проблема е във вас и след като сте очевадно неграмотен, защо да не ви доят?Много ли сте "възмотен"? И колко много се "изка". Ако бяхте наблегнал малко повече над ученето, навремето, сега можеше и да взимате повече пари. Но нищо, сега ви остава да се възмущавате и да се надявате, че детето ви ще е поне малко повече грамотно от вас.
150
15
 
7
 
! Отговори
възмотен родител преди 12 години
Синът ми е в 7 ми клас и нямате си представа за какво изнудване става въпрос. Всичко се изка веднага ,и пари и сборници и помагала, никой не те пита шефа ти кога ти дава заплатата .Днес една от учителките му дори му прасна забележка че е без сборник и го заплаши че другия час ще му пише двойка. Уж учебниците са безплатни досега съм дал 60 лв за помагала а искат още толкова ,че и повече включително за боядисване на стаята. То тяхното боядисване край нямаше ,всяка година дай,дай ,да не сме банка.
149
5
 
9
 
! Отговори
??? преди 12 години
Учителските заплати в България най-ниските в ЕС = Коефициента на интелигентност на Министър-председателя Борисов - най-нисък в ЕС / с добавен този на Цветанов и Лъчо Мозъка /= Винету, том първи.Уравнение на бълтарската простотия.
148
1
 
5
 
! Отговори
@@ преди 12 години
Учителските заплати в България най-ниските в ЕС = Коефициента на интелигентност на Министър-председателя Борисов - най-нисък в ЕС / с добавен този на Цветанов и Лъчо Мозъка /= Винету, том първи.Уравнение на бълтарската простотия.
147
0
 
10
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Ей тази новина направо ме изненада :))) То май с изключение на хонорарите на Цуци и хидролога Доган всички доходи са десет пъти по-ниски от навсякъде с перспектива съотношението да стане двайсет :)))
146
11
 
5
 
! Отговори
Влезте преди 12 години
в сайтовете за запознанства ; всека втора е ученичка , всяка трета е учителка .... ; и са толкова *** - пишат си и професията ..... За какво им е по висока заплата ????
145
0
 
4
 
! Отговори
специалиста преди 12 години
(134)Опа, не е ли по добре да се намалят децата в групата. Проблемните деца в специализирани градини. Вместо да реват учителите за високи заплати! Или повечето учители могат на думи да поемат двойно повече деца, стига да им се вдигне възнаграждението! Е да ама не! Децата изискват по специално внимание- индивидуално! И капацитета на 1-н учител е 9-12 деца!
144
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
65% ОТ ВРЕМЕТО ЗА РОДИТЕЛСКА СРЕЩА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ ГОВОРЯТ САМО ЗА ПАРИ...40% ОТ УЧЕБНИЯ ЧАС БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ ПРЕКАРВАТ В ЗАНИМАНИЯ СЪС СЕБЕ СИ/ ДА НЕ КАЖА ЗЯПАНЕ В ПРАЗНОТО ПРОСТРАНСТВО/ ....65 % ОТ РАЗГОВОРИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ С УЧЕНИЦИТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ОБРАЗОВАНИЕ ,ВЪЗПИТАНИЕ И ТОВА ЗА КОЕТО СА НАЗНАЧЕНИ .. И НАКРАЯ - ТОВА Е ИСТИНАТА УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ,КОЛКОТО И ДА ВИ Е НЕПРИЯТНА И ДА МИ ПИШЕТЕ МИНУСИ......
143
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато заведете утре детето си на училище, спомнете си какво сте писали днес за учителите му. Ако не ви е срам, може и да ги поздравите.
142
3
 
5
 
! Отговори
....140 преди 12 години
...а колко %,проституират ?
141
0
 
12
 
! Отговори
защо? преди 12 години
А защо политиците не работят ,а получават заплати и заплатите на другите в БГ ?
140
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен ниските заплати българсите учители са превърнати в чиновници.Вместо да бъдат творци и да си вършат пряката педагогическа работа с учениците, по-голямата им част е заета с глупави задължения.Затрупани са с безмислена бумащина и непедагогически абсурди.
139
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
75 % ОТ БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИТЕ НЕ РАЗБИРАТ МАТЕРИЯТА КОЯТО ПРЕПОДАВАТ........65 %ОТ БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ СТРАДАТ ОТ НЕВРОЛОГИЧНИ И ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ....80 %ОТ БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ ИЗВЪРШВАТ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ТРУД ЗА КОЙТО НЕ ЗАПЛАЩАТ ДАНЪЦИ.....70 % 0Т БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ ИЗПОЛЗВАТ УЧЕНИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ЗА ДА ПОЧИВАТ БЕЗПЛАТНО И ДА ПЪТУВАТ НА ЕКСКУРЗИИ В ЧУЖБИНА.....70 % ОТ БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ СА ТОЛКОВА ВЪЗМУТЕНИ ОТ НЕГАТИВНИТЕ МНЕНИЯ ,ЧЕ НЕИСТОВО ПИШАТ МИНУСИ НА НЕГАТИВНИТЕ МНЕНИЯ СРЕЩУ И
138
0
 
3
 
! Отговори
а на мен! преди 12 години
Н а мен данъците ми са по-големи от ----приходите !Верно е,нема рима но е вярно !
137
1
 
5
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИЯТАААА, преди 12 години
......ТЯ научи децата ,че имат собствен "свой "живот ,и никой няма право да им се бърка ,след което се качиха на главите на родителите си ....и всичко отиде на ...кино /от 6 до 5, доглеждане/!
136
2
 
7
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Е да бре,немога да повярвам,че нашите заплати са най-малки е ЕС,даже и в Европа!Но какво ли са заслужили учителите,да възпитават,да учат децата..та за тая лесна работа 600 малко ли са?Или Мед.работниците.Един лекар,спасяващ животи,учил 10 години,малко ли му е 1000 лв.заплата.Пък какво да кажем за мед.сестрите.5 години учили,бачкат сред зарази,болести и мрънкат,500 лв.малко им били...Докато една престижна професия "сервитиорка" е нормално заплатата да е 800-1000.БОНТОН,да ти си пълен *** _)_
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е то да бяха само учителските най-ниски !!!