Учителските заплати в България – най-ниските в ЕС

Разликата до най-високите е повече от десет пъти
Обновена: 4 окт 2011 15:54 | 4 окт 2011 15:54,
216
Учителските заплати в България – най-ниските в ЕС
Снимка: Булфото

Учителските заплати в България не се отличават от общата тенденция и държат последното място в ЕС. Това обяви Европейската комисия, която сравни преподавателските възнаграждения в общността, Турция, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. 

Според доклада учителският труд не е подобаващо оценен, но сравнително най-добре е заплатен в Люксембург, Дания и Австрия.

Особено ниски са началните заплати, бие тревога Брюксел. Тук България и Румъния са в дъното, но перспективите в северната ни съседка са по-добри, тъй като в края на кариерата си един учител може да разчита да се пенсионира с двойно по-голяма заплата от начинаещия си колега, докато в България това не е така.

Началните базови заплати на учителите в държавните и общински училища като цяло в ЕС са твърде ниски. В повечето страни, с изключение на Германия, Испания и Португалия, те са под средните доходи на населението.

Учителите обаче могат да разчитат на различни добавки за подобряване на квалификация, за стаж и други, които позволяват доходите им да се закръглят годишно на 61 804 евро в Дания, 44 775 евро във Финландия или на 35 580 евро във Великобритания.

В закъсала Гърция средната годишна учителска заплата е 22 817 евро, съобщава Европейската комисия.

В същото време в България учителят се разписва срещу 4271 евро годишно (заедно с добавките), или около 8353 лева.

България, Латвия и Литва са трите европейски държави, в които няма разлики в минималните заплати на учителите според образованието им и според вида училище. Преподавателят в предучилищните групи взема толкова, колкото и колегата му в гимназията.

Икономическата криза е ударила през 2010 г. доходите на преподавателите в училищата само в пет страни – Ирландия и Гърция, които са на програми за икономии срещу помощ от Европа, Испания, Латвия и Румъния.

Според доклада, който черпи данни за България от Националния статистически институт, заплатите на учителите у нас вървят нагоре. 

Изследването цитира увеличение между 7 и 13 на сто на заплатите на старшите и главните учители у нас през 2010 г. в сравнение с предходната година. 

Същевременно обаче през 2008/2009 г. България, Румъния, Италия и Гърция са били единствените държави, които не са индексирали учителските заплати спрямо инфлацията, което естествено е довело до обедняване на съсловието и до намаляване на покупателната му способност. 

В същата година учителските заплати са били намалени в Унгария, когато тогава изпитваше сериозни икономически трудности.

Европейският доклад показва, че годишната заплата в България на един начинаещ учител през 2010 г. е 5796 лв. годишно, а на колегата му с 10 и повече години трудов стаж е 6192 лв. годишно. В евро основната учителска заплата за година у нас е 2761 евро, а заедно с учителските добавки става 4271 евро.

Директорите на училища вземат между 7080 и 12 960 лв. (около 3600-6600 евро) годишно според стажа си и размера на училището, което оглавяват.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ,връзкари,потомствени милионери и работещи за 243 евро на месец, останаха в тая прокълната държава...Или ще се краде или ще се емигрира.
113
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kakvito uchitelite takiva i zaplatite
112
3
 
24
 
! Отговори
... преди 12 години
Алооо кадърните работници и служители, дето викат, че учителите нищо не правели, а вземали огромни заплати!Вие много ли сте кадърни на работа бе ?Само като видя, как в работно време киснете във форуми и ми става ясно какви *** са!учителите най-много то всички заслужават да получават ГОЛЕМИ заплати!Включително и затова, че гледат една огромна част малки идиотчета, които се гаврят с тях, щото мама и тате прах не дават да падне на пиленцето им...Неграмотни *** !Не съм учител!!!
111
5
 
0
 
! Отговори
ivanka todorkova преди 12 години
mi kato sam vishiska sas dve vishi obrazovaniq istestveno 4e sha imam pritencii,za kvo sam hodela 3 godini i polovina da universiteta
110
1
 
11
 
! Отговори
Бай Тошо преди 12 години
В образование трябва да се налеят пари. Българските учители са го заслужили отвсякъде.Жалко, че никоя партия не предприе важната стъпка мощно и целанасочено да финанкира образованието. Резултатите от това ще се видят след 5-10години, а изборите са след месец.
109
2
 
4
 
! Отговори
СПОМЕНИ...! преди 12 години
А какви даскали имашееее,а сега немаааа,ама нема и да имаааа......скоро!
108
0
 
5
 
! Отговори
финансист банкер преди 12 години
да в дания и българия не се плаща в евро до97 но дания е страна с един от наи високите стандарти и второ стабилноста на българския лев не се гради на икономическата стабилност в българия а се гради на резерва в бнб и борда които имаме
107
0
 
11
 
! Отговори
Любовта на народа преди 12 години
СерГей Съселчето им отказа по-високи заплати, същото направи и ББ. И двамата вдигнаха заплатите на полицията. Какво ви говори това?
106
0
 
2
 
! Отговори
anonim преди 12 години
подобни изказвания предполагат празна мозъчна кутия
105
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво, браво! Ама после да няма мрънкате, че само некадърници са останали в системата. Че кой млад и амбициозен човек ще си съкращава живота да се разправя с неграмотници за толкова пари?! Че на всичкото оторе за благодарност ще получава и "похвали" от родителите на същите тези неграмотни ученици, които си мислят, че учителя е пъдар и ролята му е да превърне диваците в хора. Е и аз да съм учителка и аз ще предпочета да работа като секретарка, примерно.
104
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственото ,което си заслужава да научиш в училище са езиците.Другото се забравя след 1 година и няма абсолютно никаква приложима стойност.Иначе за заплатите-вариантите са два.Или работиш за 230 евро месечно и живееш на кренвирши ,сухар и преоценени домати.Или работиш за 540 евро (колкото взима една миячка на чинии в Кипър) от сутрин до вечер.
103
3
 
5
 
! Отговори
АЛОО,УЧИТЕЛИ,... преди 12 години
ЧЕТЕТЕ ,ЧЕТЕТЕ,....ТОВА СА КОМЕНТАРИТЕ ЗА ВАС-----И ВИЕ СТЕ ВЪВЛЕЧЕНИ В ХОРОТО НА ...ДАЛАВЕРАТА И ТЪРГАША....*** ДО ШИЯ ,КАТО НАВСЯКЪДЕ ,НЕ СТЕ ПО-РАЗЛИЧНИ ОТ ТЕЗИ ОКОЛО ВАС!
102
2
 
1
 
! Отговори
bivsha преди 12 години
moje da govorim za ekvivalet mejdu *** i ...ei tea deto 4ekat na darjavna sofra.
101
0
 
2
 
! Отговори
До 97 преди 12 години
Ти да не си пил на Цар Киро ментето или си се друсал с на Румен Петков наркотиците бе ???
100
0
 
11
 
! Отговори
? преди 12 години
Бат Биби нали каза, че Гърция и западните страни ни завиждали? На какво точно ни завиждат? На образованието? На здравеопазването? На сигурността? На етническия модел? На доходите?На какво?
99
16
 
4
 
! Отговори
аватар преди 12 години
Стига с тия учители и техните заплати,дане би на другите работещи да им са по големи от европейските,нестига дето са с най мнго отпуск за 1 година ами и претенции за заплати.Омръзна ми от *** даскали,аман.
98
4
 
13
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
И мен ме е срам като ги чета... Сякаш пишат братята на мангалина Рашков !Няма такъв народ... Колкото и минуси да ми давате - няма да стане по-богати, по-образовани, по-интелигентни и по-морални !Същите *** като *** сте повечето пишещи тук !!!Работели били на 4 часа и взимали много... Боже!
97
0
 
15
 
! Отговори
RINO преди 12 години
МИ ТО В ОБРАЗОВАНИЕ НЕ СЕ ИНВЕСТИРА, ИНВЕСТИРА СЕ САМО В СКАПАНА АРМИЯ ОТ КОЯТО НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА И ЧИЯТО ЕФЕКТИВНОСТ Е ЕДНА ГОЛЯМА, КРЪГЛА НУЛА.КАК ДА ИМА ЗА УЧИТЕЛИТЕ КАТО ВСЯКО ПРАВИТЕЛСТВО ПОСОЧВА ОБРАЗОВАНИЕТО КАТО ПРИОРИТЕТ И СЪОТВЕТНО ТОЧНО ТАМ НЕ СЕ ПРАВИ НИЩО.*** НАРОД СЕ УПРАВЛЯВА ЛЕСНО, ЗАТОВА *** СА ТАКА УХАЖВАНИ ОТ ВЛАСТТА. ТОВА ЧАКА И НАС.
96
21
 
3
 
! Отговори
Апостол Апостолов преди 12 години
Поредната глупава манипулация. В Дания и България хората не получават заплатите си в евро. Това първо. Второ: междубанковият обменен курс няма нищо общо с действителността. Покупателната сила на 1 лев се равнява на покупателната сила на 3 евро. Така че реално българският учител взима над 2000 евро, като плаща минимален данък от 10 % и НЕ плаща наеми, тъй като си има жилище. За което даскалите в западна Европа не могат и да мечтаят. Стига вече с тази "бедност", плочата много се изтърка!
95
2
 
2
 
! Отговори
......88 преди 12 години
....ЩУРОТИЯТА И ***, НЕ Е НАЙ-НИСКА ...!