Експерт: В България не може да се произведат пейджъри-бомби

Според проф. Петков това вероятно е станало във високотехнологична азиатска държава
21 сеп 2024 11:21, Елка Василева
42
Експерт: В България не може да се произведат пейджъри-бомби
Кадър: bTV

В България не е възможно да се произведат пейджъри-бомби. Това каза пред bTV проф. Станчо Петков, експерт по взривни устройства.

Още по темата
„Става дума за съвременна технология, имайки предвид масовостта, която се получава при един такъв взрив. Устройството се активира чрез сателитна връзка. Едновременно могат да се взривят десетки такива устройства, които се притежават от различни граждани“, посочи експертът.

Проф. Станчо Петков поясни, че самото устройство притежава източник на захранване – това е батерията в самия пейджър.

Вътре в него пък e инсталиран детонатор и взривно вещество. А за да се стигне до взрив, вътре има вграден чип, чрез който да бъдат активирани всички процеси в устройството.

„Процесите се активират по същия начин, по който човек получава някакво съобщение на мобилния си телефон“, поясни той.

Според него не е проблем да се направи едно такова устройство, но далеч повече време отнема организирането на атентати с мащаби като в Ливан и Сирия. Това налага организирането на производството на десетки или стотици такива устройства, както и тяхното разпространяване, така че да се постигне поставената цел.

„Това може да се организира за няколко месеца, като се имат предвид съвременните технологии и факта, че хората масово ползват такива средства за комуникация. Такова нещо обаче не може да се направи в гараж, необходима е поточна линия. Ние не можем да произведем такива устройства въпреки опитите да бъдем нападнати по тази линия“, поясни проф. Петков.

Той предположи, че устройствата вероятно са произведени някъде в Азия -  вероятно става дума за високотехнологична страна, в която се произвеждат чипове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от Политика
Атанасов: Българската държава няма никакво отношение към аферата с гърмящите пейджъри
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
Батерия с чип би била сходна на батерията за безкабелно зареждане, които стават масови. Но трябва да има същите параметри и външен вид вид като нормалната. Детонатор може да бъде някакъв резонанс на батерията с бузера на устройството. Наистина най-трудно е серийността и то при специален режим на работа с експлозиви. Това не е обикновен завод!
40
1
 
0
 
! Отговори
Производител преди 3 минути
Само да се намери кой да плаща ще ви произведа колкото искате пейджъри и радиостанции с взрив вътре. И не само аз мога. Могат го поне 10-20 фирми в БГ. И в гараж става, и в малко предприятие става и в голямо става. И имаме такива предприятия. Имаме дето могат да правят пейджъри имаме и такива дето могат да правят взривове. Колко бомби изнасяме за украйна. Така, че - давайте поръчката, плащайте, и кажете колко бройки искате. П.П. Тоя "експерт" говори глупости. Пейджера не хваща от сателит.
39
0
 
0
 
! Отговори
Справедлив преди 9 минути
Между мафиотите в света няма разлика. А нашите не са по- долу от Украинските- едни от най-добрите в света. Така че 100% е сигурно че сме замесени.
38
2
 
1
 
! Отговори
След като знам, че преди 51 минути
България не е в състояние да отглежда домати и краставици или да произвежда тоалетна хартия, мога информирано да кажа, че такова производство е тепърва възможно след пет или повече поколения! Като в момента е утопия изобщо да говорим на такава тема!
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
България, страната на експертите. Толкова експерти и професори на глава от населението няма другаде. И накрая баш същите не могат гайка да завият.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тука произвеждаме само метан чрез ядене на кренвирши, нещо като хляб и маргарин.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Проф. Ханке: Левът е клонинг на еврото! Ще е пълна катастрофа, ако България... ВИДЕО
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Хахаха започва да се разкрива истината за държавата, която правеше космически храни в миналото....
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
То в бг. вече нищо не може да бъде произведено
32
5
 
1
 
! Отговори
Войводата преди 1 час
1. За сиренето съм съгласен. Трудно се намира воеводско2. Наденици хубави има3. Има и боб
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Единственото което не може да се произвежда в България е добро сирене.
30
4
 
2
 
! Отговори
Войводата преди 2 часа
1. Аз уважавам мнението на всеки2. Не се ядосвайте3. Използвайте тази енергия за тренировки на тялото ума и красотата 4. Иначе разликите между нас ще нарастват
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Доооооообре
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До воеводата - Писанията ти са престъпление, срещу родния буквар.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Говори се, че евреите развързват кисията, когато се прави нещо важно. Не, че нещо, но кой не би се хванал, ако му предложат хубави парички? Можеи да е гаражно... Ама вместоедин, да са 20 гаража.
26
4
 
1
 
! Отговори
Войводата преди 2 часа
1. Вижте така функционира света и това е правилният начин2. Война е и всеки е на ръба на военните престъпления и се надява да победи и да не го съдят3. Аз никога не върша престъпления но аз съм как беше?4. Най силният най умният и най красивия5. Другите трябва да вършат иначе нямат шанс
25
1
 
3
 
! Отговори
Митко преди 2 часа
До Воевода - кой се пуше четник, бе ***, бе *** некадърна. Ако те срещна на живо ще станеш клиент на цебтър за рехабилитация .... Четки минприказва. И с точки ми говори. Айде поне на име и без убиди. Четкал съм у бил ... Жена!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
То и пиратките китайците ни ги правят! А нашти заводи за оръжие по 24 часа работят !
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Жребчево направиха огромна подземна оранцерия, съа стай за сушене, отопление, спални, дизелови генератори, камери и какво ли не, като никой нищо не разбра и дорде отиде полицията, онея офейкали. Не се знае кога е направена, колкондълго е правена, нито от кого, както и колко матерял е бил произведе . - Ама според тоя - не можело.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
В Абсурдистан всичко е възможно. И атомни бомби може да прайм без да знаем.