ЕК обмисля да направи банковата сметка задължителна

30 млн. европейци нямат такава, най-много са в България и в Румъния
1 фев 2012 18:35,
156
ЕК обмисля да направи банковата сметка задължителна
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия ще обяви през юли дали ще поиска всеки европейски гражданин да има банкова сметка. Достъпът до банкови услуги е право на всеки европеец, а в днешно време това е невъзможно без банкова сметка, заяви германският евродепутат Евелин Гебхард, която е докладчик на Европейския парламент по време на дискусия в Брюксел.

Според депутатите в Европа има дискриминация чрез финансовите услуги, тъй като в много страни става все по-трудно да се плащат сметки, да се вземат застраховки и кредити, както и да се пазарува по интернет, без банкова сметка.

Най-засегнати от това са студентите, сезонните работници и имигрантите, които често не могат да наемат дори квартира без банкова сметка.

30 милиона европейци нямат банкови сметки, като най-много те са в Румъния и в България, където по данни на Европейската комисия близо половината от населението над 18 г. не се ползва от такива услуги. В същото време в страни като Германия и Белгия 99% от хората имат банкови сметки, а във Франция те са 97%.

"Електронните плащания постепенно изместват кешовите и достъпът до банкови услуги вече не е въпрос на удобство, а е необходимост", заяви в Европарламента шефът на генералната дирекция, отговаряща за пазарите на Европейската комисия, Джонатан Фоул. Той добави, че Еврокомисията е решена да действа, но в момента преценява дали законодателното решение е по-удачно от саморегулацията.

Европейската комисия смята, че в страните, в които има големи групи от населението, отрязани от банкови услуги, това се дължи на липсата на интерес от страна на търговските банки, на лошо развита банкова инфраструктура или на слаби познания по банковите въпроси у гражданите.

Проучване на Еврокомисията, чиито резултати ще бъдат обявени в края на месеца, показва, че потребителските организации и синдикатите смятат, че властите трябва да задължат банките да предоставят банкови услуги на всеки, докато финансовите институции предпочитат да остане саморегулацията.

Потребителите настояват в ЕС да бъде въведена основна банкова сметка, която да позволява правенето на преводи, внасяне и теглене на суми, нареждане на плащания и да включва дебитна карта. По-малка подкрепа има за идеята основната сметка да позволява и овърдрафт. Банките настояват, ако такава услуга стане задължителна, сметката да може да се ползва само в страната на издаване, условията за използване да са еднакви в цяла Европа и овърдрафтът да бъде забранен.

В момента в ЕС някои държави имат закони, които задължават банките да предлагат сметки на всеки, както е във Франция и Белгия, и други като Германия, в които въпросът е оставен на саморегулация от банковия сектор.

Според проучвания, извършени в ЕС, повечето хора, които нямат банкови сметки не желаят да ползват такива услуги, тъй като ги смятат за прекалено скъпи, нямат доверие в банките, нямат спестявания или постоянни доходи или предпочитат разплащания кеш.

Между 6 и 7 милиона обаче са получили отказ за откриване на сметки, защото са с нередовни доходи. В държавите, където за това се води статистика, най-честите причини за отказ са подозрения, че банковата сметка се използва за незаконни транзакции, измами и пране на пари, в случаи, когато клиентът е заплашил служител на банката или други клиенти, когато е поддал невярна информация или когато банката не е сигурна, че ще си получи дължимите такси за обслужване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: банкова сметка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
14
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 12 години
МНОГО Е ПРАВ БОЙКО БОРИСОВ-МНОГО ЛОШ МАТЕРИАЛ,БЕДЕН ***,НЕГРАМОТЕН И ЗАВИСТЛИВ
74
3
 
8
 
! Отговори
до ЪЪЪ преди 12 години
Доколкото знам двойното гражданство в Германия е забарнено- или си немец, или не..последно какъв си?
73
1
 
10
 
! Отговори
askhole преди 12 години
Егатиии и банковото лоби... Ние в ЕС ли влязохме или в Европесйкия банков съюз- всяка втора директива е за банките и да ни обвържат с тях все повече....
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до ъъъЯ си пиши там по немските форуми на немски и ни остави нас.Нали си се уредил?Трай си там кютай си и без нас можеш.
71
2
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 12 години
Явно не искаш да се освободиш от България и от българското, щом пишеш по българските форуми.
70
15
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 12 години
за сведение на 77 вече имам немско гражданство и не мога да се отърва от българското,защото виждам че сте се запътили към Босфора
69
5
 
6
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
... щом не се смяташ за българин, защо пишеш на български ?
68
13
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 12 години
никъде в Германия за преглед при личен лекар и стоматолог не се плаща кеш ,а с банкова карта,във всеки кабинет има устройства и ти издават документ за посещението като за 10 евро в рамките на 3 месеца имаш право на прегледи без таксуване,всички пенсионери са с банкови карти няма корупция ,рушвети и сива икономика ,само в турските дюнерд. се плаща на ръка на *** нелегално работещи при братята си турци
67
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 12 години
Това е чудесен повод за тотален бойкот на банките. Тогава Хампи няма да обяснава, че банките се грижели за сигурността на нашите пари и за това трябва да им плащаме. Ще има нужда от нашите пари, за което той трябва да плаща.
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 70Плащаха в армията мен. Верно символично 10 лева на месец ,но плащаха факт!
65
26
 
4
 
! Отговори
w преди 12 години
толкова сте ***-в Германия без банкова сметка и адресна регистрация в кметството не можеш да съществуваш,но вие искате под анонимно съществуване да не плащате данъци,глоби,наеми,заплати,здравни осигуровки-свинска държава и управници.ето това сте..
64
1
 
20
 
! Отговори
BG преди 12 години
Напълно съгласен с 60, да добавя, че ако от EU направят плащанията с банкови карти задължителни, ще изтребят поне половината пенсионери в България и Румъния. По-лошо дори от здравна реформа.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То право хубаво,ама така ще направят нещата,че уж не е задължително,ама без сметка няма как да си свършиш работата.Дори и в момента е така в ДЗИ например.Имах ПТП и не съм виновен отивам правят оглед и ми викат дай сметка за да ти изплатиме щетата.Но аз нямам казвам им и те ми казват,че те пък нямали кешова каса.Прежалих парите те и не бяха много ,но факта си е факт.
62
5
 
5
 
! Отговори
Кон за кокошка преди 12 години
Всяка *** и наркодилър да приемат плащания с дебитни карти иначе затвор за клиента извършил плащане кеш. До Василев е на мен не ми харесва България искам да мия чинни в Мк Доналдс СаЩ (нали такава беше пропагандата) проблем някакъв (между впрочем съм мил чинии и за прословутата българска армия за без пари , некъф дълг било - янките поне плащат 8 долара на час ) проблем ?
61
6
 
8
 
! Отговори
СС-20 преди 12 години
Идва времето когато ще се вее червеното знаме на работниците по столиците на европа и света ....ЕЙ - *** ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ЗА РАЙХСТАГА МОЖЕ МНОГО СКОРО ДА ВИ НАПОМНИМ КАКВО СТАНА ТОГАВА АКО СТЕ ЗАБРАВИЛИ БАРОЗОМАРОЗО И *** НИЕДНИ ...БАНКЕРИТЕ ЩЕ СА КОЛ - КАТО ГЛАДИАТОРИТЕ В РИМ !!
60
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Поредното право, което брюкселските *** диктатори искат да превърнат в задължение !!!Имам банкови сметки, но на какво основание ще ме задължават ?!?
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Глад и празни дебитни карти - гарантирано от ГЕРБ. "А, не, те моите карти не са празни поради "герб". Аз просто не съм фен на банките.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей човек 1 лев няма да може да изкара....:(((((
57
0
 
7
 
! Отговори
секо преди 12 години
И са на банките им потекоха лигите, не че нямам 5-6 сметки, ама как ще ме задължат ако не искам, кой ще плаща таксата тогава а?
56
0
 
19
 
! Отговори
легално преди 12 години
ИЗНУДВАНЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ; БИЛО МОЕ ПРАВО ДА ИМАМ С/КА В БАНКАТА????АМИ С КАКВО ЩЕ Я ПЪЛНЯ???? С ОБЕЩАНИЯ ЗА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ??? МЕРСИ БОКУ!ДАНКЕ ШЬОИН! АМАН ОТ ЛЕШОЯДИ!