Ромпой се бори със себе си за президент на ЕС

Очаква се той да бъде избран за втори мандат
24 фев 2012 12:17,
46
Ромпой се бори със себе си за президент на ЕС
Херман ван Ромпой. Снимка: Reuters

Херман ван Ромпой, президентът на ЕС, е единственият кандидат за поста през следващите две години и половина.

Европейските лидери, които се събират в Брюксел на 1 и 2 март да подпишат фискалния пакт, да увеличат спасителния фонд за еврозоната, ще трябва да решават и за президента на ЕС. Но за него Ромпой се бори само със себе си.

Бившият белгийски премиер, известен с умението си да води преговори и да реди на три езика средновековна японска поезия хайку, се смята за един от бащите на концепцията за справяне с икономическата и валутната криза в ЕС и на Пакта за еврото.

Той оглавява работната група за намиране на изход от кризата, която предложи затягане на бюджетната дисциплина и обвърза спазването на правилата с финансови санкции и засилен контрол върху националните харчове от страна на Брюксел.

Християндемократът си заслужи огромно уважение с работата си и с умението си да постига считани за невъзможни решения. Той увеличи четирикратно срещите между европейските лидери, а германският канцлер и френският президент предложиха през лятото той да стане президент и на еврозоната - идея, която още не се е осъществила.

Ромпой беше избран в резултат на сложен компромис след отпадането на основния претендент за поста, бившия британски премиер Тони Блеър.

Ромпой е първият президент на Съвета на ЕС - постът му бе създаден с Лисабонския договор. Белгийският политик встъпи в длъжност в края на 2009 г. Първият му мандат изтича в края на май и може да бъде продължен веднъж за 2,5 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой за ко се бори , ейййй ша се избият за тия постове , ни са борат против това че ша се разпаднат а за поста , още малко им остава
18
0
 
6
 
! Отговори
Балтазар преди 12 години
Президентът и "правителството" на ЕС трябва да се избират директно от европейците. ЕС е най-голямата икономика в света и не бива да се управлява от една самоизбираща се групична тарикати - иначе не е демокрация, а домашна монархия с чиновническа евроаристокрация.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На снимката прилича на съсел с кофти личен живот
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този от снимката ,през септември 2011 год в парламента ,един от френските депутати го направи на нищо Директно му каза в мутрата ,че е едно голямо нищо и едни световно неизвестен индивид Но кой да го предаде по българските ТВ това исказване нали им лягаме на подобни *** и ги оставяме да ни командват.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав е 16-ти. по същата причина изтрепват след 44 год. цвета на бълг. нация.
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък съм за ЕС. Искам да видя съюза силен, независим и свободен от натиска на др. т.н. големи сили. Крайно време е да бъде разбит двуполюсния модел и Старият континет да получи заслуженото уважение. И не разбирам какво против може да имате срущу силна Европа, при условие че България е част от съюза. Вие от някоя друга държава ли сте?
13
0
 
2
 
! Отговори
Боцко преди 12 години
Да седи, нашият Бойко, като изкара 2 президентски мандата в БГ, ще отиде да го смени и него.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Низшите същества са винаги против висшите такива!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕС сами сме си виновни като избраха *** за президент. Нещо като Желев на времето - увеличил плямпането 4 пъти. А решения НУЛА. Цялата криза е не заради някакви решения, а заради липсата на бързи и адекватни такива. Ами ако утре стане вътрешна война в ЕС заради някой нов Хитлер - тея докато се начудят газовите камери ще свършат работата.Например някаква реакция срещу онзи унгарец Орбан? няма, а прави поразии от доста време.
10
0
 
7
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Цялата каша около Европейския съюз се дължи донякъде и на неточното отразяване от страна на медиите, най-вече заради незнание. В заглавието на статията Ромпой е определен като президент на ЕС, а в последния параграф се оказва,че всъщност е президент на Съвета на ЕС.Само че дори и това не е вярно - Ромпой е президент на Европейския съвет, който се състои от държавните глави на всички 27 членки на ЕС. Иначе фактът,че е единствен кандидат действително говори за дефицит на демокрация в ЕС...
9
1
 
14
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Ром-по-по-пом, Ром-по-по-пом :)
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този Густав явно страда от онанизъм, да дойде в България и да стреля патки от АТВ. Нещо като групова психотерапия на онанистите или литературни вечери с вълчицата Зорка.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахахх, аз като ви разправям, че ЕС=Комунистически Съюз...
6
1
 
17
 
! Отговори
Стуци преди 12 години
Вижте го този хобит, вижте безизразните му очички, мъртвото му личице, пълното му отсъствие от реалния свят, и се сетете, че това е нашият държавен глава - това е Президентът на ЕС. Той олицетворява Съюза, в който членуваме и който решава как да живеем. Това същество олицетворява хората, с които станахме уж едно семейство! Това е духът на Обединена Европа, която потъва без кауза и душа!
5
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Това му се казва чист КОМУНИЗЪМ!
4
1
 
22
 
! Отговори
Уффф преди 12 години
Ей такива ненормалници управляват света.
3
1
 
6
 
! Отговори
поаро преди 12 години
Белгиец може, но холандец - никога ,това да помнят нашите евродепутати,когато гласуват.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още един клати*ур на клона
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И може да загуби...