Радев: Днес се разделяме с двама достойни летци

Последно сбогом със загиналите пилоти при авиокатастрофата край "Граф Игнатиево"
Обновена: 21 сеп 2024 12:31 | 21 сеп 2024 12:08, Елка Василева
51
Радев: Днес се разделяме с двама достойни летци
Кадър: БНТ

Военнослужещи и колеги отдадоха днес последна почит на подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември. Това стана на официална церемония на пистата на 12-та авиационна база в Долна Митрополия.

Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин загинаха по време на тренировъчен полет с учебно-боен самолет L-39 ZA, част от авиошоу в авиобазата по повод 20 години от приемането на България в НАТО и по време на деня, в който президентът Румен Радев посети базата за генералната репетиция.

На церемонията в Долна Митрополия присъства и президентът Румен Радев.

 "Днес се разделяме с двама достойни летци, които посветиха живота си на българската военна авиация. Искам още веднъж да изразя своите съболезнования и своята съпричастност към болката на семействата на загиналите колегите и разбира се, още веднъж да призова да се престане със спекулациите, преди компетентната комисия да е приключила своята работа и да научим реалните факти. Искам да призова към българските военновъздушни сили, към Българската армия, да има повече внимание, да има една осъзната, регулярна държавническа подкрепа, не политически спекулации по принуда в резултат на избори или катастрофи", каза Радев, цитиран от БНТ.

Припомняме, че в петък миналата седмица, при подготовка за демонстративен полет на 3-та авиационна база край Граф Игнатиево, катастрофира учебно-боен самолет L-39ZA. Загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия - Петко Димитров и Венцислав Дункин. Те бяха повишени посмъртно във военно звание.

Тридневен траур бе обявен в община Долна Митрополия в памет на загиналите пилоти. Паметта им бе почетена и в Плевен.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи вчера, че черната кутия на самолета ще бъде разчетена в завода производител в Чехия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Общество
След огнения ад във Воден: Дойдоха, видяха ни и си отидоха - това е, ние нямаме държава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Айде бе преди 9 минути
До ХристиянинСлед като истинският им убиец се упражнява а загиналите нямат един доблестен колега пилот да му се изхрачи в лицето какво очакваш. Народа не е глупав.
48
0
 
2
 
! Отговори
Християнин преди 18 минути
Под такава Новина се пишат само няколко думи . Не се упражнявайте върху починалите , грехота е .
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
В армията и в меверето явно не тренират, физическата подготовка им е само в столовата.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
Има достатъчно свидетелства за военните престъпления на украинските агресори в Русия, след победата ще има съд, и жертвите ще сведетелстват и Украйна ще плаща репарации докато не възстанови всички щети на Русия причинени от СВО, и ако няма с какво да плати, ще плаща с територии, там където са полезните изкопаеми, но не с Лвов там няма нищо, Полша да го вземе. А ЕС и САЩ ще загубят всичко което вложиха в Украйна, ЕС ще се разпадне и ще се превърне в бедно и непривлекателно място за обитаване.
45
0
 
0
 
! Отговори
ЗАТВОР ЗА ТЕРОРИСТИ преди 24 минути
Елсперти да направвят автоматизирнаи системи за разпознаване на поразени от ченро чумни канцерогенни терористични оръжия по видое репротажи и снимки на :НАДЗИРАТЕЛИ В ЗАТВОРИТЕ на БЪлгария Вижте диверсия АНТИ ГДИН БЪлгария, ТЕрористични черно чумно канцерогенни камери закупени и монтирани с ограбени милиони от БЪлгарския народ през бюджета на ГДИН../2020 - 2024..Всички от ЖАНДАРМЕИЯТА ПОКАЗАНИ в МИнерални бани /вижте новини от 20.09.2024 канцерогенно увредени. Всички пожарникари вкл от ПЛЕВЕН
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
След края на СВО ЕС ще се разпадне.
43
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 27 минути
Оставка на пундкатай Радев
42
2
 
0
 
! Отговори
Затвор за терористи преди 28 минути
НАд 100 000 години строг затвор за нагли престъпници на власт в София вкл РУМЕН РАДЕВ/роден 1964 заплата над 20 000 МЕСЕчно ограбени от народа на БЪлгария,и съучастници вкл БОРисов БОйко, ДОган /МЕди Доганов, Пеевски Дилян и вижте ги поименно..Тия НАгли *** поразиха жестоко над 7 900 000 родени от МАЙКИ БЪЛгарки безмилостно. Черно чумно канцерогенно терористични вкл всички деца в ясли,градини и училища.. НИКАКВА МИЛОСТ ЗА ТЕРОРИСТитЕ НА ВЛАСТ В СОФИЯ НАЧЕЛО С РУМЕН РАДЕВ/ Президент.
41
2
 
2
 
! Отговори
Уха преди 34 минути
Двамата Маринкинци които не са имали сила да откажат на Рундьо да се правят на циркаджии пред НАТО. Няма такъв глупав и *** ПР опит да буди нещо друго освен съжаление. А от тиквената торта в гащите Рундьо ръси кафеви мозък.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Oще като загина пилотът в Черно море беше време да направим избор между продажните ни управленци-политици и армията.. Избрахте да поддържате политическата мафия и само 2 г. след това отново се повтаря - това! Случаите зачестиха.
39
2
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 36 минути
Достойните си отиват ,за да останат измекярите и извергите -"дами" и "господа" и преобладаващите от тях са "дамите" .
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Тия два плондера като ги гледам и едно коремно не могат да направят, а Радев по-възрастен от тях правеше по няколко. Ояли са се като свииине. Изобщо не са спортували, а са се отдали на ядене и пиене.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
до 29 Радев ли е виновен, че тия са били самонадеяни за да правят такива опасни маневри на такава малка височина. Радев е правил такива маневри, но Радев си е Радев. Беше най-добрият ни пилот на изтребител. Гръбен полет на 30 метра от земята направи на едно авиошоу край София като беше пилот. Тия прекалено много са го гледали явно, че да му подражават.
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 43 минути
Оставка за Радев! Няма нужда от патетични речи, те няма да върнат момчетата:((( Държавата убива!
35
4
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 43 минути
Вижте едно и също началство откакто Радев е на власт. Този случай е поредният и няма уволнени генерали. Радев е виновен.Трябва ли да се разделяме с още бг летци, заради Радев???Оставка незабавно от целият главен състав с Радев.Вън!
34
4
 
2
 
! Отговори
сащ-мощ и сила преди 45 минути
Рюндю 6юндата,защо откраднати жената на свиленски,само руските варварски племена правят така и маанетата
33
2
 
5
 
! Отговори
Лека им Пръст преди 52 минути
Поклон
32
3
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 57 минути
Оставка
31
3
 
3
 
! Отговори
KOPH преди 58 минути
OCTABKA.
30
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 час
Бог да ги прости,но това са суровите реалности на живота,живеем в 21век и загиваме от автомобили,кораби,самолети и т.н.