Силно патогенен щам на птичия грип е открит в Холандия

Очаква се ЕК да приеме спешни временни предпазни мерки
17 ное 2014 09:27, Елка Василева
5
Силно патогенен щам на птичия грип е открит в Холандия
Снимка: архив, Reuters

Холандските власти наложиха временна забрана за превозване на птици, след като бе открит силно патогенен щам на птичия грип в птицеферма в центъра на страната, предаде Франс прес, позовавайки се на министерството на икономиката.

Установено е, че щамът на птичия грип, засечен в птицеферма в Хекендорп, е силно патогенен, се казва в изявление на министерството.

Около 150-те хиляди пилета в птицефермата ще бъдат евакуирани и унищожени от холандските здравни власти.

"Това е силно патогенен щам, но още не знаем кой точно", уточни източник от министерството.

За ограничаване на риска от зараза холандските власти наложиха забрана за транспорт на птици, яйца и птича тор за максимален срок от 72 часа.

В радиус от 10 км от засегнатата птицеферма забраната може да трае до 30 дни. В тази зона има още 16 птицеферми, където ще се извършат анализи.

През 2003 г. Холандия бе тежко засегната от щам H7N7 на птичия грип. Тогава здравните власти унищожиха около 30 милиона птици, припомня АФП, цитирана от БТА.

Очаква се днес Европейската комисия да приеме спешни временни предпазни мерки за ограничаване на силно заразния щам на птичи грип, открит в Холандия, съобщи късно снощи ЕК. "Очаква се на 17 ноември Комисията да приеме решение за спешни временни предпазни мерки след откриването на щама", каза говорителят на ЕК Рикардо Кардосо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: птичи грипЕКХоландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Румби, какво общо има Дунавът със западняците и Гърция?Сигурно ще рекнеш, че иде от Европата щото извира в Германия. Да така е, но само дядо ти Иван, а преди него хан Аспарух са минавали неколкократно Дунава (за да не изпадаме в подробности нека пропуснем многобройните - славяни, авари, хазари, татари, рицарите на Владислав III-ти Варненчик и Янош Хуниади, донските казаци, румънците и Червената армия; и по-малобройните - хайдути, Ботевата чета и апостолите на Априлското въстание, и др.).
3
0
 
0
 
! Отговори
Румби преди 9 години
Кво става във високо развитите държави бе? Там птичи грип, Гърция шарка..., а после България била изостанала. Скапани западняци. Мине ли Дунава - не ми го хвали!
2
1
 
0
 
! Отговори
СР преди 9 години
КОЙТО ЯДЕ ПТИЧИ КРАК - ТОЙ ЗА МЕНЕ Е БУНАК :D
1
0
 
5
 
! Отговори
ветеринар преди 9 години
от холандия всичко е мутагенно-и хора и живстни.това е страна с мутации .да се радваме че сме слабо развити и по запазени генетично.там нито млякото им е истинско нито месото-използват високи технологии които водят до поява на нови болести по животни и хора.