5000 джихидисти се връщат в Европа от Сирия

Те застрашават сигурността на Европа, твърди шефът на Европол
Обновена: 14 яну 2015 09:25 | 13 яну 2015 22:54, Камелия Цветанова
93
5000 джихидисти се връщат в Европа от Сирия
Снимка: Ройтерс, архив

Между 3000 и 5000 граждани на страни от ЕС са заминали да се бият за джихадистите в Сирия и тяхното завръщане в родните им страни представлява най-голямата заплаха за сигурността на Европа от над 10 г., заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Той говори пред британска парламентарна комисия по въпросите на терористичните заплахи.

Думите му бяха отглас на предупрежденията на шефове на спецслужби и на някои политически лидери в ЕС във връзка с атентатите в Париж миналата седмица, че европейските органи за сигурност са изправени пред сериозен недостиг на капацитет и възможности, което поставя пред сериозни рискове техните страни.

Завръщащите се в Европа джихадисти, надъхани от ислямистката пропаганда, създават голям риск от атентати, подобни на парижките, подчерта Уейнрайт. Той каза пред британските депутати, че Европол е успял да събере досега база данни за около 2500 от тези опасни хора. Голям е и рискът от т.нар. спящи клетки на джихадисти, като отбеляза, че двамата атентатори от редакцията на "Шарли ебдо" са преминали терористична подготовка в Йемен още през 2011 г. , а са ударили 3 г. по-късно.

"Проблемът, с който се сблъскваме тези дни, е не само това, което става в Сирия и Ирак, а и в другите терористични мрежи, възникващи в различни части на света - например в Африка и на Арабския полуостров, които започват да "заемат" с марката на Ал Кайда", отбеляза шефът на Европол. Той добави, че след парижките атентати неговата агенция е подала на френската полиция "60 спешни разузнавателни следи", по които да се действа.

Уейнрайт предупреди още, че сложно закодираните интернет комуникации между терористите в момента са недосегаеми за правоохранителните служби. "Реалността е, че днес органите за сигурност просто нямат необходимите възможности, за да защитят напълно обществото от подобни заплахи", констатира той. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: джихадЕвропаСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В същност ЕС и САЩ набираха тези хора и ги въоръжаваха де за борба с Кадафи, де за свалянето на Башар Асад.Имаше един клип в който един от тези фанатици вади сърцето на убит войник и го яде сурово пред камерата.В същото време английският министър агитираше за въоръжаването имТака,че това което показват медиите е просто лицемерие.
33
0
 
21
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Европа отдавна сама минира себе си.
32
2
 
18
 
! Отговори
БББЮ преди 9 години
До Гражданин--прав си,НО точно тези откачалки са с евро паспорти и са се родили в Европа.Те са рожби на новите евро-атлантически либерални ценности....Те са от "интегрираните" хора-търсещи своите човешки права..............та това са си рожба на Брюксел и Вашингтон......
31
1
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Такива откачалки нямат място в Европа! Те носят със себе си само смърт и разрушения! Ако ги пуснат обратно значи сами искаме да ни унищожават!?
30
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, идва време и вашата къща да се запали, ... естествено америка ще е виновна...
29
0
 
2
 
! Отговори
Dimitar USA преди 9 години
Prochetete zaglavieto na statiata oshte vednaj.Ta koi kogo i kade vrushtat Evropa ot Siria?neshto pak ste se napili snoshti Dnes - ka BeGe ta oshte vi darji!HAHAnegramotnici!
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами щом ги знаят, направо да ги арестуват и да ги чистят.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
32. Незнаеш ,какво съобщи Маккейн .Че Асад и Иран съдействам , в борбата с И.Д .
26
1
 
3
 
! Отговори
x преди 9 години
Или..като Хитлер искаше Европа да се отърве от евреи главно поради главната им роля в болшевишката революция в Русия и опити в други европейски държави и ционистите се съюзиха с нацистите по този въпрос,така продължават същата политика на сплашване на евреите за да заселят окупираните територии-днешни и бъдещи.mondoweiss.net/2015/01/netanyahu-crashes-french
25
5
 
10
 
! Отговори
x преди 9 години
Нечувано послание на лидера на терористичния ционистки режим"...към всички евреи на Европа държавата Израел е вашия дом".Някой съмнява ли се ,че антихриста напира да излезе на сцената официално?И този режим седи на няколкостотин ядрени скрити бомби.Но каквото и да стане Исус Христос ще се върне.Ела Исусе!mondoweiss.net/2015/01/netanyahu-crashes-french
24
0
 
7
 
! Отговори
Борсук преди 9 години
Идват в България.
23
0
 
10
 
! Отговори
z преди 9 години
Това вдигане на ембаргото е цитирано като"дипломатична победа за ФРАНЦИЯ И Великобритания"
22
0
 
12
 
! Отговори
z преди 9 години
2013 Европа или тези служещи на ционизма и уахабизма вдигнаха ембаргото на главорезите в Сирия,що ривете сега?aljazeera/news/2013/05/2013527185914804364.html
21
0
 
16
 
! Отговори
mmm преди 9 години
Това е много лоша новина.А кога Европа вдигна ембаргото на оръжие за канибалите главорези биещи се за разпадане на Средния изток за циониуахабистки интереси?
20
1
 
3
 
! Отговори
МОМЧЕ КАТУНАРЧЕ преди 9 години
МАЛКО Е ;))))
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мохамед - плаче ?!
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Странджа :Не ти е лесно и теб , да представляваш тъпънарите на една нация !
17
20
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВСтане ли дума за русофил - комунист... - ставам джихадист...
16
18
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен"Явно не знаеш - Сирия е светска държава"...По - скоро... - сЪветска...
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като гледам толкова коментари срещу Русия разбирам защо българите са на това дередже. Защото са ***. Докато говорят срещу Русия им пълнят държавата с ислямисти и им разказват как Русия била лоша. Нация от тапири, които са обречени да останат за пореден път без държава..