Децата на България на трето място в ЕС по бедност и социално изключване

По-зле са само Румъния и Испания
88
Децата на България на трето място в ЕС по бедност и социално изключване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2021 г. в Европейския съюз жителите под 18-годишна възраст, които са били изложени на риск от бедност или социално изключване са представлявали 24,4 на сто от всички в тази възрастова група, предава БТА. Същевременно този дял при пълнолетното население на Съюза е бил 21,1 на сто, сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес.

Сред страните членки на Евросъюза през миналата година най-висок дял на непълнолетни лица в риск от бедност или социално изключване е регистриран в Румъния (41,5 на сто), Испания (33,4 на сто) и България (33 на сто). На другия край на скалата, страните с най-ниски подобни дялове сред непълнолетните си граждани са отчетени в Словения (11 на сто), Финландия (13,2 на сто) и Чехия (13,3 на сто).

Данните сочат, че в България 33 на сто от непълнолетните са били застрашени от бедност или социално изключване през 2021 г. Така страната ни заема третото място сред страните от ЕС с най-голям дял на непълнолетните, изложени на подобен риск. Този дял сред пълнолетното население на страната е бил 31,4 на сто. Двата показателя представляват съответно около 400 хиляди непълнолетни и около 1,794 милиона пълнолетни българи. И при двете възрастови групи нежния пол е бил по-застрашен, като 204 хиляди момичета под 18 години са били изложени на подобен риск, както и 1,006 милиона пълнолетни дами.

През 2020 г. делът на непълнолетните българчета, застрашени от бедност или социално изключване е достигнал 36,2 на сто, с което страната ни е била на второто място (след Румъния - 40,7 на сто) сред страните членки с най-голям подобен дял. Отново през 2020 г. делът на застрашените от бедност пълнолетните нашенци е бил 33,1 на сто.

В 18 от 27-те страни членки през миналата година непълнолетните са били изложени на по-висок риск от бедност или социално изключване в сравнение с възрастните. Най-големи разлики в индикаторите, обхващащи двете възрастови групи, са регистрирани в Люксембург (10,5 процентни пункта), Румъния (8,7 п.п.), Испания и Австрия (6,8 п.п. за всяка), като във всяка от изброените нивото на застрашените непълнолетни надскача това на пълнолетните лица.

Противно на това, в 9 от страните от Съюза възрастните са били изложени на по-висок риск от бедност или социално изключване в сравнение с непълнолетните: Латвия, Естония, Дания, Хърватия, Словения, Литва, Холандия, Финландия и Полша. Най-големи разлики между двете възрастови групи сред тези 9 държави са се наблюдавали в Латвия (7,4 п. п.), Естония (6,0 п.п.) и Дания (4,0 п. п.).

ЕС си е поставил за цел да намали броя на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, с поне 15 милиона до края на десетилетието, като от тях поне 5 милиона трябва да са под 18-годишна възраст, посочва на сайта си Евростат. Децата, които растат в бедност или в риск от социално изключване, срещат трудности да се справят добре в училище, да се радват на добро здраве и да реализират пълния си потенциал по-късно в живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: бедностдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедни ли?!? Данните са такива поради сивия и черния сектор в България, които са над 50% от икономиката. Реалните доходи никой не ги хваща. Всички фирмаджии се пишат на загуба а живеят нашироко - техните деца облечени по последна мода се водят бедни. За всички майстори - мебелисти, фаясаджии, автомонтьо и др. важи същото - майстор да ви е дал документ. Има една част наистина бедни деца но те са малко, повечето са презоволени лигльовци.
55
0
 
3
 
! Отговори
Бинко Сланинко преди 1 година
Но са първи гъзари и гюбетлъци! Наздраве!
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да стоите и да се оптивате да пишете защото и това не можете повечето .Си оправете държавата !!Българите на които не им пука за нищо освен за консумирането
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То на това деца ли му се вика.. невъзпитани елементарни граничени роботи на телефони които ги облъчват малко шамари са играли и играят.А предвид простото българск онаселение 79 % от такив ародители чалгари децата са пълен б .....к
52
1
 
4
 
! Отговори
Добре ли е? преди 1 година
Само ГЕРБ нали РОБИ
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали това искахме - демокрация, коли, банани, свобода... Е, тези неща си имат и минуси - бедни и гладни деца, просяци, колониално управление ....
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пак за някакви комунисти пишете...лекувайте се бре!Да,тревата пречи,защото стават глупави от нея.Сега със сигурност.ще станат и още по-бедни,защото ни източват държавата в посока Укроленд.
49
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 51 Знам. И какво правят по въпроса. Нищо. Ама дойде чичко комунягата и лепне вината за всичко на тези неща. Тревата и прерасите ли ви спират да учите и да се развивате? Това ли е основния проблем на русоробите. Жендърче насила могат ли да те направят? Човек който не е общувал с хора от други националности, не е ходил в други държави, не може да има претенции за нищо. И същите няма как да искат пари и благоденствие, когато само те са ограничени. Богатсвото не са за ограничени хора
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да са само 33%. На тази възраст българчетата са 5%, турчетата са 25%, а останалите са застрашени от бедност и социално изключване, както наричат тяхното желание да живеят така.
47
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32 - "Беднте деца, всичките със телефоно" - Представяш ли си, ако си продам телефона и взмеа 300 лева за него, колко възможности ще отвори това за моя живот.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48 - Колко дълбокомислено изказаване. Знаеш ли колко от младите, котио са безработни и с проблеми, всъщност си подкрепят хомосексуалните бракове, тревата и свободата на личността? Ами повечето! Ама разбира се, щото нямаш кво да кажеш, чакай тука, да поомажем положението да кажем на вскчи че са глупави, па ний сме хитри!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владимир Путин: Можно ли считать гражданской войной происходящее между Россией и Украиной? Отчасти да.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владимир Путин: Русия ще изпрати на африканските страни списък с пристанища, в които са заседнали руски торове в размер на 300 000 тона, които е готова да раздаде безплатно.
43
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богат е състояние на мисленето. Не може да отричаш всичко и всички и да искаш пари. Модерния свят не се интересува от разбиранията на 18-19век. Като не ти харесват гейовете, тревата и свободата на личността, ловиш към Русия и там четирите държави които я подкрепят и си седиш беден. Няма как някой който е живял в окръг от 200-300 км и е общувал само със свойте си да има поглед и разбиране за света. Такива хора живеят на принципа на племената от преди 10 века, но иначе с претенциите
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните 30 години в България бяха ужасни. Следващите 30 ще бъдат ад.
41
0
 
2
 
! Отговори
Вярвайте в бъдеще преди 1 година
ведро - ще сте богати, приемем ли Эвро!
40
0
 
5
 
! Отговори
Ивайло преди 1 година
Повече от ясно е защо винаги избирате тази снимка за статиите ...
39
0
 
8
 
! Отговори
червен ДС феодализъм преди 1 година
Обран бостан е днес България, а байганьовците си крадат по начин - стария!
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41 Друго си е портрета на Сталин, Георги Димитров и тато. Водка и доносничество. Да живее комунизма. Където простите искат да са равни с хората които са учили. Ураааа чавдарче.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам разбивка по етнически групи за България.