Австрия ни реже, отхвърли призива на шефа на ЕК за разширяване на Шенген

В момента нямало смисъл от разширяването на безвизовата зона
14 сеп 2023 12:30, Елка Василева
472
Австрия ни реже, отхвърли призива на шефа на ЕК за разширяване на Шенген
Снимка: архив, БГНЕС

Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение с твърдението, че в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона, съобщи онлайн изданието "Юрактив".

В речта си "За състоянието на съюза" вчера Фон дер Лайен се обърна към Австрия по повод блокирането на България и Румъния, като призова: "Нека най-накрая да ги пуснем - без да се бавим повече".

Още по темата
Австрия обаче отхвърли бързо този призив, отбелязва "Юрактив".

"В момента броят на мигрантите из цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например на границата между Германия и Полша", заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

"Към този момент за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко", допълни Карнер.

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, опасявайки се от прилив на незаконни мигранти, посочва "Юрактив".

Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в Шенген.

От друга страна Фон дер Лайен подчерта, че двете източноевропейски държави вече са станали модел за "прилагането на добри практики в областта на убежището и репатрирането".

"Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство", каза председателката на ЕК в своята реч "За състоянието на съюза".

В самата Австрия безкомпромисната позиция на правителството по въпроса за ветото на България и Румъния също бе разкритикувана - от либералната партия НЕОС, която сега в опозиция.

"Това е директен призив към федералното правителство на Австрия най-после да вдигне своето неописуемо, антиевропейско вето", заяви евродепутатката от НЕОС Клаудия Гамон, цитирана от австрийската агенция АПА, след произнасянето на речта на Фон дер Лайен.
(БТА, Иво Тасев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
0
 
1
 
! Отговори
Виена преди 7 месеца
Това за дето взехте джипа на княгинята от Сакс-Кубург-Гота ...
386
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
А еврото за какво ни беше? Мазохисти.
385
16
 
0
 
! Отговори
За комунисти4еска преди 7 месеца
България място в ЕС няма. И ще стане ясно, когато Коцето дойде на власт.
384
9
 
13
 
! Отговори
САРМАТ преди 7 месеца
Няма Държава България а територия,БРАВО НА АВСТРИЯ И НЕДЕРЛАНДИЯ,Последни в всички класаций и кражби на пари ,няма закони нищоооо
383
5
 
6
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 7 месеца
Идеално, държава без граници не става за нищо! Иначе едно дърво няма да остане в гората!
382
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как се пуска племе ръководено, обучено и промито от мафията и клекнал за колония на САЩ. Там не са кьорави, а напите с розовите очила и даже социализъм искат в див капитализъм!
381
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разбира се племе начело с лаянр дерибеевски и приятеля му тиква искали да са в шенген ххсха племе лайнювци смрад миризлива
380
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи за образованите и изповядващи европейски ценности хора от България и Румъния е забранено , а за мързеливите , анархични и неграмотни африканци и азиатци може, че и ги канят даже ??? Е за чиф ни е тоз ЕС? Да покажат отчет колко пари получаваме от ЕС всяка година и колко ни е членския внос, защото тука има няква сагрегация ми се струва.
379
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къв Шенген, кви 5 лв. При тази корупция в България , кой ще ни приеме като равноправен партньор? Те гепат фирми, имоти, пари, злато и всичко минава законно в съда , а те чакат Шенген. Шенген освен граници е и място на сигурност, а тука не е такова. На Европа и е по-изгодно да сме и външна граница, да сме голямото сито. Ще подхвърлят на нашите управници по 100 млн. на година и коромпираната политическа клика ще ги прибира и ще си прави пас.
378
1
 
4
 
! Отговори
Падаря преди 7 месеца
Тия австрийски контета да не ни бъркат със някоя друга държава ние и без това сме във безвизов режим от 2004г. даге...
377
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 408щом е пълно лицемерие защо стоиш в тоя съюз?
376
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То па щото като имаме външна граница с ЕС много ги спира бежанците. То даже тези западни мозъци ни принуждават да ги пускаме,за да не сме им нарушавали правата. Пълно лицемерие. Хем не ни пускат,че не ги спираме,хем ни забраняват да ги спираме. Ама Денков мишока няма топки да отиде и да тропне по масата с въпрос,защо не ни дават да ги депортираме. Пък ако граничар стреля с автомат се вдига шум до небесата,че в България стрелят по беззащитни хора и почват разследвания да съдят граничарите
375
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бойкот на холандски и австрийски стоки! Никакви горива от оранжевата мида и трите синьо- зелени букви! Никакъв пазар в Илата! Не сме безсилни! Малко, но от сърце!
374
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отдавна трябваще да сме въвели визи за тия немски селяни, за да си спазват международните договорености и да им напомним, че не са вече Австро-Унгария. А от друга страна, въобще не ни е мястото в тия измислени и потиснически съюзи, които си спазват ангажиментите избирателно и само доколкото могат да извлекат полза от другите. Ако някой мисли, че някога НАТО или ЕС с нещо ще ни защити, дълбоко се лъже. Колкото защити Кипър и Гърция от Турция! Или нас от Македонците.
373
0
 
2
 
! Отговори
Хюго Бос до 388 преди 7 месеца
По същия начин, по който е влязла държава в Шенген, чийто министър заявява, че предпочита да живее в руско село, а не в европейско и танцува с Путин. Жокер: една от тези държави ни спира за Шенген.
372
1
 
3
 
! Отговори
Хюго Бос до 400 преди 7 месеца
Поредният...... Личи си, че не си стъпвал в Австрия или някъде в Западна Европа. там по тъмно рядко можеш да видиш сами жени, за разлика то България.
371
2
 
4
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 7 месеца
Така е защото има значителен брой българи и руснаци там ! НИКОГА ШЕНГЕН ЗА НАС ИЛИ ПЪК ДА БЪДЕМ РАВНОПРАВНИ С ЕВРОПА ИЛИ АВСТРИЯ ! ЗНАЯТ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАМЕ ! ЗНАЯТ И ПОЗНАВАТ НАШАТА ПРАВОВА СИСТЕМА ! ПРИ ТАКОВА ПРАВОСЪДИЕ И ПРАВОРАЗДАВАНЕ ТАКА ! МНОГО ДОБРО РЕШЕНИЕ !
370
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей мигновенно се трият коментари които са верни! Поздрави за модераторката
369
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не че има някаква съществена полза за нас от Шенген. Но начинът, по който Урсула казва: ДА ГИ ПУСНЕМ е интересен. Тази МОЛБА е всъщност отчитане на поет ангажимент, а липсата на категоричност показва, че както България не е готова да влезе, така и другите не са готови и няма да я приемат. аналогично стои въпросът с еврозоната. Колкото драпаме за двете неща, толкова по-скъпо ще ни струва това удоволствие. Няма да се учудя, ако накарат Габриел да свири на Мишел.
368
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Четейки статията оставаш с впечатлението, че Австрия действа заядливо ,без да оценя нашите усилия.Но един *** пример.Остави си колелота пред дома си в България.За съвсем кратко време ще е изчезнало.Остави си колелото пред дома в Австрия.Ще си стои недокоснато дори с години.Е,време ни е да станем честни хора.