Българин стовари пет ковчега в центъра на Париж, прибра 120 евро за акцията

Според разследващите това е руска кампания
4 юни 2024 12:42, Нели Христова
225
Българин стовари пет ковчега в центъра на Париж, прибра 120 евро за акцията
Снимка: Twitter

Френските следователи подозират, че руска кампания стои зад появата до Айфеловата кула на пет ковчега с надпис "Френските войници на Украйна".

Детективите казват, че заподозрените изглежда са свързани с банда, отговорна за вандализма на Мемориала на Холокоста в Париж миналия месец в операция, за която се твърди, че е вдъхновена от Русия.

С ФСБ, службата за държавна сигурност на Русия, за която се твърди, че е организирала появата на звездите на Давид по стените в Париж след атаката на Хамас срещу Израел през октомври, Стефан Сежурне, министър на външните работи, обвини Москва, че се стреми да дестабилизира и раздели Франция .

Последният инцидент стана в събота, когато микробус с българска регистрация беше видян да спира близо до Айфеловата кула. Двама мъже излязоха и поставиха пет ковчега на пътя. Те бяха покрити с френски знамена, носеха думите "френските войници на Украйна" и съдържаха торби с гипс с приблизително същото тегло като човешко тяло.

Шофьорът, който е български гражданин, е задържан. Той казал на детективите, че е пристигнал от България тази сутрин и са му били платени 120 евро за мисията.

Двамата му пътници, германец и украинец, бяха арестувани, след като полицията използва записи от камери за видеонаблюдение и проследяване на телефони, за да ги локализира на автогара Берси в Париж, където се готвеха да хванат автобус на Flixbus за Берлин. Те казаха, че на всеки от тях е било платено по 400 евро, за да участват в операцията с ковчега.

Кремъл е все по-яростен в критиките си към Франция, откакто президентът Макрон отказа да изключи изпращането на западни войски да се бият в Украйна. Говорител на Кремъл описа френската политика като "провокативна и разрушителна".

Според съобщенията заподозрените в случая с ковчега са признали, че са били в контакт с българин, който е един от тримата мъже, заподозрени в рисуването на 35 червени ръце върху Стената на праведните в Мемориала на Холокоста в Париж. В аферата с червените ръце тримата заподозрени също бяха арестувани на автогарата в Берси, докато чакаха друг автобус на Flixbus, но този път за Брюксел.

Длъжностни лица казаха, че атаката срещу Мемориала на Холокоста изглежда е опит за изостряне на напрежението във Франция. Политици от целия спектър първоначално приписаха вандализма на антисемитски групи, преди да отстъпят, когато Сежурне каза, че Русия е отговорна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Феминистът. - Въпросният шофьор дали знае значението на думата провокация?
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Феминистът.А ти какво очакваш, истински трупове ли да сложат?
88
6
 
1
 
! Отговори
Феминистът. преди 3 месеца
Опитвам се да си представя, че съм шофьор в международни превози. Пристига някакъв и ми казва да оставя няколко ковчега на централна улица или площад в голям град, където въобще не им е мястото. Няма ли да ми светне някаква лампичка? Толкова ли съм беден или посредствен, за да не помисля, че тук има нещо нередно. Но се съмнявам в друго. Дали този шофьор умишлено и напълно осъзнато не е участвал в тази провокация, знаейки, че това е точно провокация.
87
0
 
3
 
! Отговори
А бе серсем, преди 3 месеца
До Анонимен 62 - Национално знаме НЕ СЕ ЗАПЛЮВА! Независимо от това какво вършат в момента управляващите. Щом си възмутен от действията на някого, върви заплювай него.
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименТова се нарича самоотбрана, когато отвръщаш на удара, а насилието е друго нещо, може да извикаш и полиция(зависи от ситуацията), не е задължително да отговориш.
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е изкуство, новият Кристо Явашев. Опакова еврейските нацисти и слугите им.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз нищо не разбрах. Четох материала два пъти. Кой на кого какво казал, ама ми е и все тая.
83
0
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Нашия взел 120 щото не е разтоварвал)))Тарикат!
82
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Излишни, грозно, смешно, гаврят се....- натоварете 20 000 000 руснаци от Европа и ги доставете на бащицата- нека бладенстват в Рашистан а не да се мъчат в обединеният Запад!
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този български гражданин с какъв етнически произход е? Щото, ако е учил поне до 8-и клас, щеше да се пазари за по-висок хонорар.
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Навсякъде има измамници от България. Шпиони в Англия, измамници в Англия за голяма сума от България , сега Българи с ковчези в Франция. И какъв имидж очаквате да имаме Ние? Възраждане ще влезне в парламента с 15% ! Как може някой да ни харесва? Имаше една Македония, която ни симпатизираше, но и с нея приключихме. И защото? Защото сме продажници. Това е в полза на Путин, защото той обича да работи с корумпирани хора. Той лесно ги купува, а те му продават държавата и народа си!!!
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слава на Българина ..
78
1
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 3 месеца
По скоро ще заплюя теб!Не се сили толкова да убиваш фашист мръсен!
77
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тук има Русофили, които си вярват. Русия няма. Има държава с ръководител Путин и мафия около него, пряко подчинена на Тръмп. Русия е управлявана от Републиканците от САЩ, с помощта на Путин.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен " Гражданин на Европа е " , Бабоe_a се напиня войнствено , нашият му е отговорил " солидарно " , не може без солидарност , ели така говорят , с мнението се по въпроса .
75
0
 
9
 
! Отговори
Беллингдог преди 3 месеца
След края на СВО (освобождаването на Украйна е само първият етап) всички тези трима героя ще бъдат наградени с медали за отличие.
74
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко трябва да си ***, че за 120 евра да вършиш такива глупости. Това е трифоновщината по Европа.
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето как и защо никой не харесва Българи и никой няма доверие. Лошото е че заради малко продажници и престъпници впечатлението за нас се разваля. Както виждам това е около 5-9 % от населението , което ще гласува за Възраждане и друга част , която гласува за ДПС. За съжаление ГЕРБ ще прави коалиция с тях. Не , че те са по-малко престъпници, но има светни хора , които гласуват за тях. Жал мине за тях, че са наивни.
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия има толкова мощни атомни бомби че само една такава е достатъчна да унищожи 10% от територията на Франция. Русия има около 1000 такива бомби плюс още поне 3500 стандартни атомни бомби.
71
3
 
1
 
! Отговори
Феминистът. преди 3 месеца
Ама какво нещо е войната? В ковчезите е имало торби с гипс, а не трупове. Това нещо не е войната. Това нещо е провокацията. Видяхме много хубаво какво нещо е провокацията, а не войната. Е, ако имате предвид хибридната война, то тогава наистина видяхме какво нещо е хибридната война