Българин стовари пет ковчега в центъра на Париж, прибра 120 евро за акцията

Според разследващите това е руска кампания
4 юни 2024 12:42, Нели Христова
225
Българин стовари пет ковчега в центъра на Париж, прибра 120 евро за акцията
Снимка: Twitter

Френските следователи подозират, че руска кампания стои зад появата до Айфеловата кула на пет ковчега с надпис "Френските войници на Украйна".

Детективите казват, че заподозрените изглежда са свързани с банда, отговорна за вандализма на Мемориала на Холокоста в Париж миналия месец в операция, за която се твърди, че е вдъхновена от Русия.

С ФСБ, службата за държавна сигурност на Русия, за която се твърди, че е организирала появата на звездите на Давид по стените в Париж след атаката на Хамас срещу Израел през октомври, Стефан Сежурне, министър на външните работи, обвини Москва, че се стреми да дестабилизира и раздели Франция .

Последният инцидент стана в събота, когато микробус с българска регистрация беше видян да спира близо до Айфеловата кула. Двама мъже излязоха и поставиха пет ковчега на пътя. Те бяха покрити с френски знамена, носеха думите "френските войници на Украйна" и съдържаха торби с гипс с приблизително същото тегло като човешко тяло.

Шофьорът, който е български гражданин, е задържан. Той казал на детективите, че е пристигнал от България тази сутрин и са му били платени 120 евро за мисията.

Двамата му пътници, германец и украинец, бяха арестувани, след като полицията използва записи от камери за видеонаблюдение и проследяване на телефони, за да ги локализира на автогара Берси в Париж, където се готвеха да хванат автобус на Flixbus за Берлин. Те казаха, че на всеки от тях е било платено по 400 евро, за да участват в операцията с ковчега.

Кремъл е все по-яростен в критиките си към Франция, откакто президентът Макрон отказа да изключи изпращането на западни войски да се бият в Украйна. Говорител на Кремъл описа френската политика като "провокативна и разрушителна".

Според съобщенията заподозрените в случая с ковчега са признали, че са били в контакт с българин, който е един от тримата мъже, заподозрени в рисуването на 35 червени ръце върху Стената на праведните в Мемориала на Холокоста в Париж. В аферата с червените ръце тримата заподозрени също бяха арестувани на автогарата в Берси, докато чакаха друг автобус на Flixbus, но този път за Брюксел.

Длъжностни лица казаха, че атаката срещу Мемориала на Холокоста изглежда е опит за изостряне на напрежението във Франция. Политици от целия спектър първоначално приписаха вандализма на антисемитски групи, преди да отстъпят, когато Сежурне каза, че Русия е отговорна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бай Гуньо немеца, бай Гуньо укрито и бай Гуньо.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много се радвам на ''у-ФЪНЗИВАТъ''!
48
10
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Айде бе, няма ли да започва ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА? Алкохолика гей Медведхуй така каза за тънките червени линии, ако отидат НАТО войници или се разреши да им бомбят Мордор....Кажете бе, смeшници пyтюпитeци :))))))
47
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Е такива про*т*ци най-харесвам - "гласувал" за Путин като му помогнал ама не разбрал, че го използват и каквото отнесе никой няма да го спасява. Любимото ми!
46
3
 
10
 
! Отговори
Жмръц преди 3 месеца
Абе,ако някой се изреже мощно в центъра на Париж,да знаете,че е българин,под доктовката на Вл.П.Изобщо,каквото стане в Европа е под диктовката на руските служби.Вие сте *** ***,честно!А франсетата са най-големите
45
1
 
6
 
! Отговори
Егати медиите ! преди 3 месеца
Веднъж пишат че са 40 евра , сега станаА --120 , последно да не са 5 ковчега , по 40 евра =200 евра !
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Укронацитс и баш нацист намерили български ром и му платили да напраави това, ама те отишли с него. Колко са глупави тези , Боже.
43
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До абе/32 "Ако НАТО е в Украйна отдавна, както казват разни генерали от НАТО" - не само казват. Даже редовна немска войска поставяше немски противотанкови мини във Харковския регион.
42
1
 
20
 
! Отговори
ВЕтЪра на ПОДмяната преди 3 месеца
Ако французи отидат пред руското посолство (ако такова още работи и има ) и направят същата глупост щяха всичкимедии да хвалят и рекламират .Никой нмаше да разследва да пита дали са платени провокации. Тази и много подобни "акции" показват грозната истина за двойният морал -идеологиите се сменят,само желанието за печелене на пари е същото! Доказано е вече и ковид пандемията го потвърди че правителствата се самозабравиха и си мислят че могат без наказание да ни правят каквото си искат с нас
41
2
 
4
 
! Отговори
жорето преди 3 месеца
Днесчето, пратете някой изпикан да отрази събитието
40
14
 
2
 
! Отговори
До абе преди 3 месеца
Ххахах мечтай си. Ако НАТО се включи няма да остане тайна. Не са го направили просто защото никой не печели от една война, а както знаем комплексираният лилипут ще извади ядрените оръжия.
39
3
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Аз лично виждам едни будни и смели мъже със силно развито чувство за справедливост и гражданско обществено съзнание - все неща. които пречат на европейската демокрация.
38
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И като пратите няколко хиляди такива като този на украинския фронт какво мислите ще стане - ще минат на страната на руснаците.
37
1
 
12
 
! Отговори
Кристо преди 3 месеца
Е па нема само аз да опаковам Айфеловата кула я.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак сме в джаза.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българин юнак.
34
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредният платен промит мозък.
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво стана с правото на свободно изразяване? Же сисуйи чарлий суши муши ... или каквото беше там :)
32
3
 
15
 
! Отговори
gogo преди 3 месеца
Да им пикам на ценностите
31
3
 
22
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
Ако НАТО е в Украйна отдавна, както казват разни генерали от НАТО, това означава ли, че руснаците настъпват срещу НАТО и го побийват?