Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България

Има за цел да защитава югоизточния фланг на Алианса от Русия
Обновена: 23 юни 2024 17:38 | 23 юни 2024 17:35, Анисия Иванова
268
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Снимка: БГНЕС/EPA

Румънската база „Михаил Когълничану“, която се намира недалеч от България, се превръща в най-голямата военновъздушна база на НАТО в Европа, която има за цел да защитава югоизточния фланг на алианса от Русия, предаде БГНЕС.

Изграждането на базата, която е разположена в окръг Кюстенджа/Констанца и носи името на известен румънски либерален политик от ХІХ век, ще струва 2,5 млрд. долара. Тя ще бъде на площ 2,8 хиляди хектара и нея ще могат да бъдат дислоцирани 10 000 военнослужещи.

„Михаил Когълничану“ ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, а също така модерни казарми и полигони. Това ще бъде истински военен град, защото се предвижда да има училища, болници, детски градини и магазини.

Базата ще бъде по-голяма от „Рамщайн“ в Германия. Затова допринася нейното стратегическо положение. Тя се намира само на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от пристанището Севастопол в окупирания от Русия Крим.

Сигурността в Черно море и нарастващата роля на Румъния

Битката за контрола на Черно море става все по-ожесточена и видима. Бъдещето му изцяло зависи от съдбата на войната в Украйна. Доказателствата за това са многобройни през последните над 2 години, откакто започна руската инвазия.

Черно море е ключово за сигурността на континента. Безпокойството на Брюксел и Вашингтон от голямото руско присъствие най-сериозно си пролича, когато през месец декември 2022 г. Комисията по външна политика на САЩ прие Закона за сигурността в Черно море, който определи региона като „арена на руска агресия“.

Властите в Букурещ осъзнават рисковете от желанието на Москва да бъде изтласкано западното присъствие в Черно море и желанието на Русия да го превърне в „затворено море“. По тази причина още от януари 2023 г. в румънските бази има самолети AWACS, които следят за руските действия в региона и имат за цел да укрепят отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

В близост до „Михаил Когълничану“ се намира най-голямото румънско пристанище Констанца/ Кюстенджа, което е сред десетте най-големи в Европа. Тук също има сериозно военно присъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: БългарияРумънияНАТО
Още от ЕС
Проблем с тока отмени полети на летището в Манчестър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи Русия и китай трябва да изпляскатт най-голямата рускокитайска база в западното полукълбо в Куба или Мексико.
100
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дано не стане най големия кратер в Европа.
99
5
 
6
 
! Отговори
Чудя се преди 2 седмици
И какво ни грее нас това - дето работим за жьлти стотинки на буци и шишак
98
4
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 седмици
Много разбирачи има тук за румънската омраза към Русия. Първо, румънците са "романизирани" българи + *игани от Франция и Италия. Смяна на език и памет за 2 покололения. Но това е друга тема. Договорът за базата е с правителството, не с народа. иИстинският показател кой е ЗА и кой ПРОТИВ е масовата мобилизация, т.е. КОЙ Е ГОТОВ ЗА УМРЕ ЗА НАТО И ДА СИ ДОЙДЕ В ЧУВАЛ!!! И хич не са много нито там, нито в БГ!!!
97
3
 
2
 
! Отговори
Хаха ха преди 2 седмици
Само алкохолици ли мислят да обграждат русия -скрии се в изтрезвителя -***
96
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 седмици
Голям рев на копейките, които нямат буквата Ъ в клавиатурата, защото тролят от Русия. Свиквайте паляци скоро ще сте обградени от всякъде с бодлива тел, бази и ракети, а джуджето ще изгние в бункера
95
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НАТО има ли поне една база в Америка или на Америка не и трябва база на НАТО?
94
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А САЩ на нашия континент ли са и защо има американски войници в Европа?
93
5
 
7
 
! Отговори
До моето лично мнени преди 2 седмици
Абе дано не се стига до такьв сценарии - но и по укрия да нанесе ядрен удар пак ще изпукаме от рака и радияцията в последствиеМай е по добре да е отведньж за да не се мьчим в агония
92
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предписание от НАТО : All Marra fermentation...Всичката Мара втасала...
91
8
 
11
 
! Отговори
Аха преди 2 седмици
И като направят базата какво, от там ли ще се бият добрите американци. Или ще им стигне времето за транспорт до там, ако почне война. Ще се вдигнат няколко изтребителя, ако могат въобще, и не е затворено вече въздушното пространство над Черно море от руснаците. А руснаците ще чакат сигурно да почне войната и тогава да го затворят. А пък ние ще им помогнем сигурно с нашите Ф16, на чертеж. Глупости пълни. Война дистанционна я пиши победена.
90
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Американците удариха севастопол, мирни граждани на плаж, убити са и деца, време е киев да бъде изпепелен в американски и израелски стил
89
6
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 2 седмици
ВЕЧЕ Е ЯСНО : И МАЛКА РУСКА БОМБИЧКА СТИГА ЗА СОФИЯ !!! НАТООООООВЦИТЕ СА ВЪВ ВЪЗТОРГ !!!
88
6
 
7
 
! Отговори
до 79 преди 2 седмици
"""""Румънците били фенове на Рашата?! По-голям виц скоро няма да чуя """" ------ А, ние като сме русофили кво прайм??? Че, и с тях е същото...., обикновения човек никой за нищо не го пита, просто нъ поствят на пред свършен факт!!!
87
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тръмп е в недоумение. Защо тези Европейци не искат да увеличат плащанията си към НАТО, което героично ги защитава от варварските и безцеремонни доставки на евтин руски газ?
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 87. Кои са тоя ?
85
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Копейките яко са се настанили в копейкаджийския сайт днес.ру, хахаха
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 39. Верно ли ще се разшетат ? А защо им е да умиргат ? Мисля че сами знаят че не им е необходимо.
83
2
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 2 седмици
Самата цар бомба я носеше едно самолетче - там някакьв бомбандировач от -50 теУдарната вьлна обиколила два пьти земята - представете си ако укрите разпалят ядренна война с сащНяма да остане нищо
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо президентът на България плака на церемонията по приемането на страната в НАТО?- Защото само той си знаеше, че патроните които има за Калашников вкъщи, не стават за М16.