След изборите във Франция: В Париж - ентусиазъм, в Москва - разочарование

Реакции в Европа след изборите във Франция
8 юли 2024 08:38, Елка Василева
155
След изборите във Франция: В Париж - ентусиазъм, в Москва - разочарование
Снимка: архив, БГНЕС

Леви политици и центристи в Европа изразиха удовлетворение от победата на изборите във Франция на "Нов народен фронт" - коалиция от леви и крайнолеви партии.

"В Париж - ентусиазъм, в Москва - разочарование, в Киев - облекчение. Достатъчно, за да сме щастливи във Варшава", заяви вчера полският министър-председател Доналд Туск в "Екс".

Още по темата
"Най-лошото беше избегнато", заяви Нилс Шмид, външнополитически говорител на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц в Германия, където крайната десница също увеличи популярността си заради кризата с високите разходите за живот, предаде Ройтерс.

Партията на испанския премиер Педро Санчес поздрави левия алианс за победата, която "спира крайната десница да достигне до управлението".

Никос Андрулакис, ръководител на гръцката социалистическа партия ПАСОК, заяви, че френският народ е "издигнал стена срещу крайната десница, расизма и нетолерантността и е опазил вечните принципи на Френската република: "Свобода, равенство и братство".

Изборите оставиха френския парламент разделен между три големи групи - леви, центристи и крайнодесни - с различни платформи и без традиции в съвместната работа. Никоя от трите няма да разполага с мнозинство в Националното събрание.

Левицата иска да ограничи цените на основни стоки като горива и храни, да повиши минималната работна заплата и заплатите на работещите в публичния сектор в момент, когато бюджетният дефицит на Франция вече е 5,5 процента от БВП, което е повече, отколкото позволяват правилата на ЕС.

В този смисъл някои десни политици направиха мрачни прогнози след победата на левицата.

"Сбогом на европейските ограничения на дефицита! (Правителството) ще се срине за нула време. Бедната Франция! Тя може да се утеши с (Килиан) Мбапе", каза Клаудио Борги, сенатор от италианската дясна партия "Лига".

Андре Вентура, лидер на португалската крайнодясна партия ШЕГА, нарече резултата "катастрофа за икономиката, трагедия за имиграцията и лош за борбата с корупцията".

Лидерът на испанската крайнодясна партия "Вокс" използва френските избори, за да отправи нападка срещу опонентите си от дясната Народна партия. Той публикува в социалните мрежи скрийншот от медийно заглавие "Народната партия приветства победата на крайната левица във Франция" и коментира лаконично: "Нямат оправия".
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Абе като копирате статии, проверявайте! Льо Пен е ЗА УКРАЙНА! Защо манипулирате така хората?
139
0
 
2
 
! Отговори
Sss преди 2 месеца
Тея пичове наместо да изпуснат парата от котела засилиха огъня! Да се звемат пари от богатите и да се дадат на бедните по мирен път досега не е ставало. С кръв и френски революции е пробвано няколоко пъти и пак не е ставало. Да харчиш повече от заработеното дълго време и за всички пак не става. За французите шоуто май едва сега започва!
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това учудва ли те такава е идеята -изгони собствените си граждани щот те имат претенции и вкараи роби да ти работят за без пари ,същото е и в Германия .Само че лошото на тая идея е че *** се множат некотролируемо и чедата им са тия дето палеха и грабеха.Алжирци,мароканци,пакистанци, нашите сръбските и румънските *** ,башка и черните и става мазало
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Миналото лято ходих в Париж и Марсилия по работа,там бели хора почти няма.Тия са изгубена кауза без значение кой спечелил изборите,превзети са така или иначе.
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никои не печели от тая ситуация.Тия не са леви в нашия смисъл на лявото ,а фашизирани *** нали те палиха и разграбваха магазини след 1 ят тур ,сега използваха страховете на имигрантите и резултата е тирилю гювеч.А губещи са всички французи,малко им е тоталното обедняване през управлението на Макарона, загубата на повечето колонии ,загубата на престиж и сега тоя позор
135
0
 
2
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
Тези левите май не са баш евроатлантици. Кой печели и кой губи (Брюксел или Москва) още не е ясно.
134
1
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 месеца
Но "френската политическа култура не благоприятства постигането на компромис", казва Сами Бензина, професор по публично право в университета в Поатие, цитиран от в. "Ню Йорк таймс". А това още повече важи за нашата политическа култура.
133
0
 
5
 
! Отговори
Какво следва преди 2 месеца
На французите им трябва време за да преценят какво спечелиха и какво загубиха. Има такава поговорка "Внимавай какво си пожелаваш защото може и да се сбъдне".
132
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
До Гай Монтег: Интересно как с 2/3 от гласовете се печелят 10% повече депутати?(6.6м срещу 10.1м; 158депутати црещу 142 )
131
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма никакво значение кои и кво приказката за французите умря ,също като мечтите на нашите футболисти 94 година.Пак левите продадоха за сребърници държавата си -нали са интернационалисти ,за тях понятието родина е лишено от смисъл.
130
0
 
5
 
! Отговори
Гай Монтег преди 2 месеца
Резултатите от демократична Фрнция:NPF (социалисти/комунисти): 7млн. гласа, 180 депутата.Макрон: 6.6млн. гласа, 159 депутата.RN ("крайно-десни" :-): 10.1млн. гласа, 142 депутата.
129
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ЧужденецПерфектно казано. Политкоректната ни преса пърха от щастие, като дори не си дава сметка, че тези комунисти ще цакат България повече и от Макрон. Ама нали си мислят, че новоизбраните ще са против Русия ... Тъжна, жалка картинка на българска журналистика.
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами не става при тях по конституция е забранено нови избори в рамките на година.Сега на ход е въобръжението на центчето дето се мисли за оригинален .Аз вече му казах десните са традиционалисти-консерваторското ,либералите са крадци,а левите жална му е фантазитята -това са популистите,тия които запалиха Париж и грабеха магазини=щот те са на богатите,абе в омразата си стигнаха до нашите партизани .Честито на заблудените ,сега влиза в ход популизма пенсиониране на 60,повече привилегии за
127
1
 
2
 
! Отговори
Айде бе преди 2 месеца
Е сега и тези станаха като България , избори до откат !
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знама за Москва, ама в Киев определено са много много разочаровани
125
2
 
14
 
! Отговори
Чужденец преди 2 месеца
В Париж ентусиазмът е сред паразитиращите предимно млади и неработещи, А в Москва ги боли к...а как са се нахендрили глупаците-французи.
124
2
 
8
 
! Отговори
славянин преди 2 месеца
Така е, след победата на комунисти и социалисти Франция е ''вдъхновена'', Русия ''разочарована'', окрайната ''облекчена'', а Полша ''щастлива''! *** Туск вече не знае какво да каже от отчаяние!
123
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Актуален цитат "Си Путина поматросил. Поматросил и бросил".
122
2
 
15
 
! Отговори
От край време преди 2 месеца
Едни батковци създават брадати радикалисти и бръснати националисти. И после се борят срещу тях. Просто бизнес...
121
4
 
7
 
! Отговори
Кой е лев кой е фашо преди 2 месеца
Е нали левите спечелили защо Путин и компания се разочаровали, защо са за тея срещу когото уж се борят-крайнодесните дето им викат фашисти.