Кой плаща скъпите дрехи на световните лидери?

Във Великобритания се заформи малък спор
16 сеп 2024 17:30, Нели Христова
34
Кой плаща скъпите дрехи на световните лидери?
Снимка: БГНЕС

Сър Кийр Стармър и съпругата му Виктория приеха дарения от дрехи, за да могат да "изглеждат най-добре", за да представляват Обединеното кралство, каза Дейвид Лами. Запитан за даренията, външният министър предположи, че други страни имат щедри бюджети, финансирани от данъкоплатците за облеклото на своине лидери.

Лами коментира информацията, че сър Кийр може да е нарушил парламентарните правила, като не е декларирал дрехи, купени за съпругата му от донора на лейбъристите лорд Уахид Али.

"Президентите и първите дами на САЩ имат огромен бюджет, плащан от данъкоплатеца, така че да изглеждат по най-добрия начин в името на народа на САЩ."

Всъщност първата дама на САЩ няма достъп до конкретен бюджет за облекло, а мнозина споделят разочарованието си от цената на модата за Белия дом.

Надбавка за президента - но не и за първата дама

В някои държави данъкоплатците допринасят за разходите за живот на своите лидери - и това може да включва облеклото.

Американските президенти имат бюджет за разходи от около 50 000 долара, които могат да бъдат използвани за закупуване на дрехи и други артикули, в допълнение към годишна заплата от 400 000 долара.

Но съпругата на президента на САЩ не получава годишна заплата или бюджет за фиксирани разходи, въпреки че имат платен персонал и офис.

Такъв е правилникът, въпреки че модните решения на първата дама на САЩ привличат огромно внимание.

Сред забележителните примери са сакото Zara на Мелания Тръмп, украсено с надпис "НАИСТИНА НЕ МИ ПУКА, НАЛИ?", при посещение в център за задържане на мигранти, и поразителната алена рокля на Alexander McQueen, носена от Мишел Обама по време на среща с бившия китайски президент Ху Джинтао .

Някои първи дами казаха, че като цяло от тях се е очаквало сами да плащат дрехите си.

Лора Буш, съпругата на Джордж Буш-младши, пише в мемоарите си от 2010 г., че е "изумена от големия брой дизайнерски дрехи, които се е очаквало да купи, за да отговоря на модните очаквания за една първа дама".

"След първата ни година в Белия дом нашият счетоводител каза на Джордж: "Да бъдеш президент струва много" и той имаше предвид главно моите дрехи", пише г-жа Буш.

Прессекретарят на Мишел Обама, Джоана Рошолм, каза пред CNBC през 2014 г.: "Г-жа Обама плаща за нейното облекло."

Първите дами на САЩ също могат да приемат дрехи като подаръци, често от името на правителството. Някои дизайнери приветстват публичността, когато дрехите им се носят от първата дама.

Тъй като цените на дизайнерските рокли лесно достигат десетки хиляди, даренията са единственият начин сравнително по-малко богатите обитатели на Белия дом да си позволят да носят звездни дизайнери.

"За официални събития с обществено или историческо значение, като държавно посещение, дрехите на първата дама могат да бъдат подарени от дизайнер и приети от името на правителството на САЩ", каза г-жа Рошълм.

Музеят Смитсониън е собственик на роклята, която настоящата първа дама Джил Байдън носеше на встъпването в длъжност на съпруга си през 2021 г. като дарение от дизайнера Александрия О'Нийл "в чест на първата дама Джил Байдън" – индикация, че дизайнерът й е дал роклята назаем.

За разлика от това изглежда, че нейната предшественичка Мелания Тръмп, чието богатство на съпруга й го направи най-богатия президент в историята, е дарила встъпителната си рокля, проектирана от самия Ерве Пиер. Това може да се дължи на това, че тя си е платила.

В Обединеното кралство Сара Браун, съпруга на бившия премиер Гордън Браун, говори за трудностите около приемането на подаръци - включително дрехи, докато е обитавала Даунинг стрийт.

"Както бързо открих", пише тя в книгата си „"Зад черната врата" от 2011 г., "няма недостиг на дизайнери и търговци на дребно, които ще ви предложат безплатни дрехи. Въпреки това има много правила какво могат да правят управляващите (и съпрузите) с безплатни подаръци – да не говорим за моралния аспект на използването на позицията ви, за да грабнете безплатни подаръци."

Тя обясни решението: "Нямам 10 съветника и аз измислям начин, който работи за всички. Всички дрехи, които искам да запазя, мога да купя."

"Всички свободно предлагани дрехи или бижута мога ефективно да "наема" за около 10 процента от стойността на дребно, след което да ги върна."

Ами в други страни?

Съпрузите на световните лидери на други места обикновено изглежда разчитат на дарения за избора си на стил.

Французойката Брижит Макрон няма държавен бюджет за дрехи и се смята, че получава тоалети на заем от парижки къщи за висша мода като Louis Vuitton.

Според книгата Madame La Présidente от 2019 г. нейният офис пази запис кои дрехи са й дарени и кои са нейни собствени.

Но нейният съпруг, президентът Еманюел Макрон, беше критикуван за собствените си разточителни разходи. Тази година вестник разкри, че офисът му е запазил място в бизнес класа за полет от Париж до Бразилия единствено за превоз на два от костюмите му на цена от близо 4000 евро (3380 паунда).

В Германия министрите бяха критикувани, че са похарчили 450 000 евро за фризьори, гримьори и фотографи през първите шест месеца на 2023 г., въпреки че изглежда няма конкретен фонд за облекло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от ЕС
Парите не миришат: Френската Ривиера все още обича руските олигарси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Мъжки панталони без цип от пред. Без коментар.
30
0
 
8
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 дни
В бюджета на всяка държава има специална графа наречена "представителни разходи", в нея са включени и облеклото и заплатите на стилистите. Язък ви за дипломите ако не го знаете, др. журналисти!
29
1
 
4
 
! Отговори
Няма преди 2 дни
Къде ги видяхте тези "лидери"?!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Господарите им.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Народът.:)):)):))
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е, не... Премиерът и съпругата му били приели едва ли не сега дарения от дрехи... Всъщност скандалът е, че двамата са приели пари към 70000 паунда от лорд с арабско име, които не са декларирали пред данъчните. При проверката са казали, че са били за дрехи. От там се почва дали му е платен подкуп или си е хванал "sugar daddy" да го облича за любовта, както се шегуват англичаните в туитър масово. Той и съпругата му само от заплати имат 250 000 паунда след данъци. Не е да нямат за дрехи.
25
0
 
13
 
! Отговори
Факт преди 2 дни
Какви лидери са тези,отка.чени воено любци и нацисти,който искат да погубят света..
24
0
 
14
 
! Отговори
@@@ преди 2 дни
На елита всичко му е платено от данъкоплатците, единици са потомствени богаташи,които не ги вълнува авантата, тях пък ги интересува само абсолютната власти и всичко наоколо да е наведено в добре познатата поза.
23
0
 
9
 
! Отговори
Майкъла с чурката преди 2 дни
Съгласен съм. На този от снимката му е написано на челото "Аз съм горд добре облечен ПЕДОФИЛ"
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"финансирани от данъкоплатците", мамицатаВи и сатани, кой от вас е питал данъкоплатеца? Така се представя на хората от тея MSM шахти че все едно за данъкоплатеца е ЧЕСТ да им купи дрехи на тея престъпници и педофили. Реалността е че тези самозабравили се бандити не са избирани от никой а са инсталирани там от една прокобна криминална система. След което по1ват да грабят и харчат все едно това са техните лични пари. И без никаква отчетност, всичко потъва а те тънат в разкош. ТОВА Е ИСТИНАТА!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
раята ака данъкоплатците
20
0
 
8
 
! Отговори
избрали ги наивници преди 2 дни
Кой плаща скъпите дрехи на световните лидери?
19
1
 
4
 
! Отговори
Роската преди 2 дни
Еми народа ще плаща, аз съм бил в миналия живот ирландка, а не съм бил някакъв Андрешко
18
0
 
7
 
! Отговори
Никой преди 2 дни
Те си ги усвояват, същото е и с колите и безкрайните им недвижими имоти. Там не се плаща, там се усвоява.
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Вие плащате. Кой плаща социала на русофилите - пак вие
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кой плаща на ген. Деси, хинт не е Радев!
15
0
 
14
 
! Отговори
Иван Паша Ефенди преди 2 дни
Кой плаща ли ? - Говедата.
14
2
 
9
 
! Отговори
Как Кой - Вие преди 2 дни
Барба Ганиос с Данъците си, най-Големият Донор на Брюксел!
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Данъкоплатецът, разбира се.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нелепа статия - вие какво очаквате - световните лидери като просяци ли да се обличат? То дрехите им да са проблема, ще са бели кахъри