Всеки десети у нас е в хронична енергийна бедност

На същото ниво са Гърция и Литва
16 сеп 2024 12:15, Стела Стоянова
22
Всеки десети у нас е в хронична енергийна бедност
Снимка БГНЕС

В края на август Съвместният изследователски център на ЕС (JRC) публикува нов подробен доклад за енергийната бедност – The persistence of energy poverty in the EU: Социално-икономически прозрения за дългосрочната енергийна бедност в ЕС.

Той има амбицията да анализира продължителността и мащаба на енергийната бедност във времето и да идентифицира социално-икономическите и демографските фактори, които допринасят за нейното хронифициране, пише pariteni.

Изследването подчертава значителния дял от населението на ЕС, което изпитва трайна енергийна бедност, и разкрива ясно изразени различия между държавите членки, като в някои държави (вкл. България) се наблюдават по-високи равнища на дълготрайна енергийна бедност, съобщават от Асоциация „Активни потребители“. Ето фактите, както и експертните мнения за борба с нея и ролята на енергийната ефективност.
 
България, Литва и Гърция са изправени пред по-високи нива на трайна енергийна бедност. В България и Гърция повече от 10% от населението е трайно енергийно бедно според трите показателя, разгледани в проучването.

Налице е подчертана необходимост от нюансирани политически интервенции, които могат да адресират както непосредствените, така и дългосрочните аспекти на енергийната бедност.

Въпреки че индивидуалните характеристики и характеристиките на домакинствата, като например възраст и размер на домакинството, както и социално-икономическите ограничения -  тоест равнище на доходите и непропорционални разходи за жилище, са критични фактори, които влияят върху вероятността дадено лице да изпита трайна енергийна бедност, ключова роля играят и променливите на макроравнище, включително цените на енергията, разходите за социална защита и средната енергийна интензивност на жилище. Именно те оформят пейзажа на енергийната бедност в ЕС.

Постоянният характер на енергийната бедност изисква по-ефективни финансови мерки, съобразени с подкрепата на групите в неравностойно положение. Пряката финансова помощ следва да бъде допълнена от инвестиции в енергийна ефективност, за да се намалят дългосрочните разходи за енергия за домакинствата. Данните сочат, че всяка допълнителна година, прекарана в бедност или с голяма тежест на жилищните разходи, значително увеличава риска от трайна енергийна бедност.

Подобряването на енергийната ефективност на сградите е една от най-ефективните стратегии за борба с енергийната бедност, която осигурява както пряка финансова подкрепа за саниране (напр. чрез Социалния климатичен фонд), така и ефективно консултиране, което да насочва домакинствата в процеса. Този многостепенен подход следва да обхваща националното, местното и индивидуалното равнище, за да се гарантира, че интервенциите са демократични, икономически ефективни и отговарят на уникалните нужди.

Постоянният риск от енергийна бедност следва да бъде интегриран в по-широките програми на социалната политика, за да се осигури всеобхватен отговор на проблема, пише още в доклада. Това включва съгласуване на усилията за намаляване на енергийната бедност с други инициативи за социална закрила, за да се преодолеят първопричините за бедността и социалното изключване.

Нужен е и приобщаващ процес на изготвяне на политики с активното участие на засегнатите лица и групи в процеса на вземане на решения.Така се гарантира, че политиките са широко представителни и не водят до неволна дискриминация или погрешно представяне на обществените нужди.

Необходимо е и приемане на адаптирани показатели за енергийна бедност. Разнообразието на методите за оценка на енергийната бедност в държавите членки предполага, че един универсален показател може да не е подходящ. Поради това би могло да се насърчи разработването и приемането на съобразени с нуждите показатели, които отчитат регионалните различия в климата, строителните практики и социално-икономическите условия.

Политиките следва да продължат да насърчават прехода към устойчиви енергийни източници, като гарантират, че чистата и възобновяемата енергия е на достъпна цена за всички. Този преход е необходим не само по екологични причини, но и за да се предотврати връщането на уязвимите домакинства към по-евтини, но и по-замърсяващи енергийни източници. Същевременно следва да се насърчава участието на домакинствата с ниски доходи в прехода чрез колективни схеми за инвестиране в зелена енергия (напр. енергийни общности).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ЕСенергийна бедност
Още от ЕС
Парите не миришат: Френската Ривиера все още обича руските олигарси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 17 : Какво, като не можеш да обориш аргумента - веднага се заяждаш за правописа, и то за текст без нито една правописна грешка. Много умно :)
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 14 Много духовит коментар! Направили ли сте извадка в регистрите на "Социално подпомагане" колко "са били в чалготеката и колко в библиотеката"? Не нали? Съдейки по правописа Ви, много малко сте учили граматика в читалнята.
16
0
 
3
 
! Отговори
Теру Протчит преди 2 дни
Внимание, нужни са сериозни политически интервенции в енеркийния ни сектор. Ведна да се закрият поне още 3 централи, козлодуй да се разглоби и и тези чаркове да се подарят на Украина. И без това гори залесени по времето на комунизма има колкото щеш, по цял ден навсякъде се изсичат сега за да не изгарят по време на сушите. Ще се кара на свещи и през най студените месеци отопление на дърва но със ограничения за да се намалят вредните емисии. Ако замръзнат пенсиите ще ни олекне на бюджета...
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Христо Христов/10 Колко премиери, министри и др.високопоставени служители в Европа бяха подсъдни и лежаха "на топло"? В Бг колко са освен една кметица със спорно обвинение? Ние нямаме Лаура Кьовеши за гл.прокурор. Не стана ясно и Вие в България ли живеете, та сте толкова сляп за българските потайности.
14
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
енергийно бедни защото са невежи и мързеливи. Защото докато едни висяха в чалготеката ние висяхме в библиотеката. Забавно ли ви е сега, тарикати?
13
0
 
7
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 дни
Защо като имахме 6 ядрени генератори и нямаше енергийно бедни? И защо затворихме 4 от тях? И защо още 2 други седят на площадките без да се ползват? Чудя се просто.
12
0
 
10
 
! Отговори
Няма страшно, преди 2 дни
ще станат всеки втори веднага щом "либерализирате" пазара на електро енергия.
11
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
До 7 "Тук е най-скъпият ток в Европа а може би и в света, " - *** верно ли?
10
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
До 8 "В Бг действат основно монополи и картели." - а как е в ЕС, как е?
9
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
Е и? Преди да падне Стената, в демократична холандия бедните са били 20%. ПП. И сега пак, както и в целия ЕС, се увеличават.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Законодателството по темата е в ущърб на хората. Изготвят се лобистки закони в интерес на енергийни и водни олигарси. Разслояването на българите по доходи ще продължи. В Бг действат основно монополи и картели. Спекуланти повишават цените до световните, а заплащането - по-лошо и от страни в Третия свят. Докато почти липсва социална политика не всеки десети, а всеки трети ще е енергийно беден.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тук е най-скъпият ток в Европа а може би и в света, аз лично очаквам ва най-студените и топли дни цени над 1 лв. киловата и сметки над 300 лева за ток.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Защо ви е затворена границата, защо правите тапи, а не ви пускат свободно да минавате? Нали сте в ЕС?
5
2
 
6
 
! Отговори
Тапанари преди 2 дни
Правете тапи на границата с Гърция. И се радвайте, че не измръзнахте!
4
0
 
12
 
! Отговори
На ППДБ идейката преди 2 дни
за затварянето на ТЕЦовете плюс Американски АЕЦ и цената на енергията скача няколко пъти.
3
1
 
8
 
! Отговори
Джина преди 2 дни
Но мрънкачите с лопата да ги ринеш
2
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Бедността е резултат от дълга поредица погрешни решения, взимани през живота, породени предимно от мързел и невежество. Не смятам да се чувствам виновен за нещо, което тези хора сами са си причинили. Ако се огледаш - парите буквално се валят по улицата, само трябва да се постараеш да ги вземеш. Тях и това ги мързи, и обвиняват цял свят за недостатъците си.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Но в Гърция зимите са несравнимо по-меки.