България е неподготвена за климатичните промени, изненадани?

Все по-често ще виждаме бури като тази в Западна Европа
17 сеп 2024 13:43, Анисия Иванова
29
България е неподготвена за климатичните промени, изненадани?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Бурята "Борис" причини порои от Австрия до Румъния, което предизвика едни от най-тежките наводнения от 30 години. Сред най-засегнатите райони са Чехия и Полша. В България властите свикаха спешна среща за набелязване на превантивни мерки у нас срещу наводненията.

"Бурята се е насочила към Италия и само част от периферията засегна България - валежите във Варненско. Този път нямаше сериозни последствия, но тази буря, както и "Даниел", са следствие от климатичните промени. Ще виждаме все по-често такива бури и все по-непредсказуеми. Предсказването за по-дълъг период е доста трудно, въпреки че тази буря беше предсказана няколко дни преди това, просто не се очакваше такова развитие", каза атмосферният учен д-р Валентин Симеонов за "България сутрин".

Той е на мнение, че подготовката за такива бури е по-сложното нещо.

"Малко е трудно да се каже точно кога ще е и какъв интензитет ще има. В рамките на няколко дни може да имаме представа за това колко интензивно ще бъде, но последните часове са от значение. Човешките фактори са основните, климатичните промени са предизвикани от човека. Една от основните причини е високата температура, която нараства много бързо. Това води до по-интензивни изпарения от океаните", допълни д-р Симеонов за Bulgaria ON AIR.

По думите му океаните са повишили температурите си с почти градус, а това води до по-обилни изпарения.

"От друга страна се променя глобалният кръговрат на въздуха, това е сложен процес. Вследствие на което се появяват и ветрове. Има много разработени хидротехнически мерки - почистване на канали, реки, поддържане на язовири, но дори това не помага всеки път", подчерта събеседникът.

Според него населението ни не е запознато какво точно трябва да прави при такава буря.

"Ние не сме подготвени на най-ниското ниво - да се спасят хората. Има мерки, които трябва да се вземат, за да се избегнат големи наводнения. Трябва да говорим и в по-дълга перспектива. Един от важните рискове, който е свързан както с наводненията, така и със сушата - това са горските пожари. Там има сериозна опасност", коментира д-р Валентин Симеонов.

Той е категоричен, че България е неподготвена за борба с горските пожари.

"Ние нямаме нито един самолет за борба с горските пожари. Гърция има 17. За мен е страшно отношението на Румен Радев, който се обяви против закупуването на такъв самолет. А горите са ни важни за предпазване от наводнения. Климатичните промени не чукат на вратата, те вече я разбиха", добави експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: буряЕвропаBulgaria ON AIR
Още от ЕС
Германия дава на Украйна допълнителни 100 млн. евро за зимата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
? преди 1 ден
Кой е тоя празнодумец , дето го мързи да се подстриже и е замязал в главата на ритана зелка ?! Аха , така се готви за климатичните промени ...
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Що? Къде са готови? В Китай ли? Дето завчера евакуираха 400000 души. Аман от дърдорещи "експерти". Кога вали и духа - криеш се на подходящо място. Тая буря - 17 човека загинали, RIP. При едно сериозно земетресение загиват хиляди.
25
1
 
9
 
! Отговори
Доста подготвен преди 1 ден
Понеже за икономическите и геполитическите сме готови та очакваме за климатичните да сме се подготвили...
24
1
 
13
 
! Отговори
До 23 преди 1 ден
Там е работата е че в миналото е имало много по-тежки наводнения в Европа, нещо което е добре документирано, но екоталибаните не говорят за което, защото не се връзва с социопатската им религия. Само ще спомена, че рамките на ден в днешна Нидерландия, в части от Германия и Белгия през 1530 загиват между 100-200 хил. души след като са ударени от масивна буря. Подобни есенни бури са нещо обичайно за Западна Европа и много са причинявали тежки наводнения.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
щото Западна Европа така е подготвена, че има жертви, толкова срещи, семинари, толкова софри и трапези, но природата не се впечатлява
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Екаталибански истории, този ако не говори за глобалното затопляне какво ще работи? Може и да има покачване на температурите, но няма нищо драматично, в миналото е имало много по-големи наводнения. Климатичните промени са непрекъснат процес, а не както псевдоучени като Валентин Симеонов се опитват да ни внушат, че климата преди 200 години бил константа, виждаш ли днес мръднал с градус и ето защо ни чакал апокалипсис. Стотици милиони години климата е бил много по-топъл от днешния.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Заглавието ви е изписано грешно !Не знам имате ли нещо като редактор, но нещо като грамотен със сигурност липсва...
20
2
 
10
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 ден
Да сечем още гори, да палим за фотоволтаици и перки, да изтовме язовири за ВЕцове, да презасторяваме градовете,тези клипатични промени ще ни съсипят
19
1
 
8
 
! Отговори
и кво преди 1 ден
като гледам на запад са готови , нали ?
18
1
 
10
 
! Отговори
А нещо за преди 1 ден
изсичането на горите? Нищо нали? Повечето места, където станаха наводнения има изсичане на горите и/или частници, които са приватизирали водоеми. Стига сте прехвърляли отговорности на държавата. Стига с това *** "климатичните промени". количеството вода на планетата ни винаги е едно и също.
17
1
 
10
 
! Отговори
Като преди 1 ден
Ми видиш пуделска та прическа на този съсел , ти става ясно колко мозък има в пъпеша си
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ДА БЕШЕ МОР, ДА БЕШЕ ЧУМА... А ТО ГРАДУШКА НИ УДАРИ, ПОРОЙ НИ МЪТЕН ВЛЕЧЕ, СЛАНА ПОПАРИ, ЗАСУХ БЕШЕ, В ЗЕМЯТА ЗЪРНО СЕ ОПЕЧЕ - 1910Г. Яворов пише поемата "Градушка" по повод на 3 изключително тежки години, без ДВГ, без фосилни горива, без СО2, даже без електричество. Клим. екстреми винаги е имало и ще има. Печелбари - също.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ами всеки да се подготви. Ще чакам аз България да се сети и да направи нещо. Правете каквото си искате, но трябва да си подсигурявате пари, храна, ток и вода сами. Не чакайте. На никого не му пука за вас!
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Естествено че радев ще е против, като знае нивото на пилотите....
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Къдрев,и ти ли по израелска линия?
12
1
 
20
 
! Отговори
требе да има шаш преди 1 ден
Малиий ,Атмосферен учЕн, и такава длъжност не бях чувал ! Ама , като го чета , атмосферата май се намира между ушите му ! Ама добре си заработва грантовете за "климатичните промени".Бъгария не била подготвена , напротив , подготвена е , само че наобратно - създаде последните 35 години отлични условия за природни катаклизми :изсече горите , унищожи хиляди язовири и микроязовири , които спираха водния отток и повишаваха влажността на въздуха ,напояваха се площи ! После- изненадани! От себе си ...
11
3
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
Полша, Чехия и Румъния са от остта на Злото на НАТО. Знамение е, че ни се дава време да се осъзнаем, преди наказанието да споходи и България. Може би защото след седмици има избори и можем да се върнем в правия път.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Постепенно Постепенно не, ама веднага трябва да се сетим за постиженията в киното, с техните визуални ефекти при избухването на вулкани, земетресения и др. Има много гафове при репортажи "на живо" от места с урагани. От време на време си ги показват. Прави се с пръскалки и силни вентилатори. Останалото е наслагване на стари кадри от течаша вода по улиците след действителен проливен дъжд. Силни вълни край брега е имало стотици години преди обявяването на "климатичните промени"
9
0
 
20
 
! Отговори
отрядник преди 1 ден
доктора, вземи се подстрижи, че и ти не си подготвен да се явяваш пред хора.
8
1
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 1 ден
дпс изсече горите на българия останалите ги довърши пожарът не съм чула някоида сади дървета ставаме пустиня идва безводие никои не мисли по тези въпросизастрояване бетон и фотоволтаици ами защо тока не е 1 лев при този климат