Тестовете на Буревестник: Готви ли Путин "летящия Чернобил" за действие?

В Русия Буревестник се смята за оръжие на "страшния съд" с неограничен обсег
19 сеп 2024 07:20, Анисия Иванова
246
Тестовете на Буревестник: Готви ли Путин "летящия Чернобил" за действие?
Снимка: БГНЕС

Следи от радиоактивен цезий-137 бяха измерени по границата на Норвегия с Русия, стана ясно вчера, но това не беше единствената „ядрена новина“ за деня.

Както беше съобщено по-рано от The Barents Observer, нивата на радиация на границата са „очевидно по-високи от нормалното “, казаха властите, но причината за това мистериозно увеличение е неизвестна.

Едно от подозренията е, че може да е свързано с руския ядрен полигон Панково в архипелага Нова Земля, където се тества Буревестник - ядрена крилата ракета с ядрено задвижване, наречена "Летящият Чернобил". Това експериментално оръжие е проектирано да остане във въздуха дни или дори седмици, докато изследва слабостите на западната защита, пише "Труд".

Норвегия споделя 195-километрова граница с Русия в Арктическия кръг със силно милитаризирания регион Мурманск. Медиите посочват, че през последните седмици на полигона на Нова Земя е имало свръхсекретни дейности.

През лятото The Barents Observer видя няколко товарни и специализирани кораба във водите край Панков, а през последните седмици два големи транспортни самолета Ил-76 от Росатом периодично кацаха на летището в Рогачево на Нова Земля.

„Смята се, че тези самолети участват в операции, свързани с тестването на Буревестник“, се казва в съобщението.

Има и „няколко ядрени ледоразбивача“, закотвени около Мурманск, арктическото пристанище на Русия, както и множество военноморски реактори на подводници в региона, дом на руския Северен флот. Между другото, що се отнася до "Летящия Чернобил", се посочва, че повече от дузина тестове на Буревестник са били неуспешни.

Тестът от 2019 г. доведе до смъртта на седем души, опитващи се да извадят разбилата се свръхсекретна ракета, се казва в съобщението и се добавя, че Путин ги е нарекъл „национални герои“, без да обяснява подробностите за смъртта им. Седемте души, които загинаха през 2019 г., бяха от Саров, затворен ядрен град, където чужденци нямат право да влизат.

В Русия Буревестник се смята за оръжие на "страшния съд" с неограничен обсег. Кремъл смята Буревестник за нисколетяща "стелт" крилата ракета, способна да достави ядрени бойни глави навсякъде по света и да избегне западните отбранителни системи. Путин описа тази ракета като "радикално нов тип оръжие" с "неограничен обсег и неограничена маневреност".

В доклад на Инициативата за ядрена заплаха - организация с нестопанска цел за контрол на оръжията - се казва, че Русия е извършила 13 известни теста между 2017 г. и 2019 г., нито един от които не е бил успешен. Путин публично представи това оръжие през 2018 г. като една от петте оръжейни системи, за които той твърди, че превъзхождат западните.

"Москва Таймс" съобщи, че Буревестник е кръстен "Летящият Чернобил".

„Предишните опити за изстрелването му завършиха с неуспех“, съобщава вестникът. „Според американското разузнаване ракетата никога не е успявала да прелети повече от 35 километра, а най-дългият й полет е продължил само две минути. Предполага се, че ракетата ще бъде изстреляна с помощта на ракетен двигател с твърдо гориво. След това малък ядрен реактор се активира по време на полет, което потенциално й позволява да остане във въздуха за неопределено време, заплашвайки западните страни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от Русия
Руска депутатка иска "Движението без деца" да бъде забранено със закон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
2
 
! Отговори
БУРЕВЕСТНИК преди 13 минути
Е ЗА СОФИЙСКИТЕ ТЪРТЕИ, КОИТО НАРЯЗАХА ПСА
214
0
 
3
 
! Отговори
физик преди 1 час
До таварищ паПутин-хаха - КАКЪВ ПАМПРЕС БЕ ***! ТЪПиТЕ РУСНАЦИ НАИСТИНА МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ... ДА, ТОВА ЩЕ Е КРАЯТ НА ЕВРОПА НО И КРАЯТ НА РУСИЯ!! ЗАВИНАГИ!!
213
3
 
2
 
! Отговори
Каскетя преди 1 час
Ами хайде ве, докога ще чакаме новите мултики с хиперсупергалактическокосмически буредрусници! То май до тогава украинците ще маршируват в Масква а др0гара Пу в Хага!
212
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това са предполагаеми "новини" от т.нар. медии на третополовите сатани. Единственото което вижам е дошло от Путин е че е представил това оръжие през 2018г. Другите брътвежи са на психясалите либерастични шахти.
211
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Продавам лада " Самара " запазена .
210
11
 
8
 
! Отговори
таварищ паПутин-хаха преди 4 часа
НАТО-МАТО-НАСРАТО...май е време да сменяте памперса!
209
7
 
4
 
! Отговори
до 209 преди 4 часа
Ало, путинофила, рубашките са мечки, не лъвове, така че изразът трябва да е "Не дърпайте мечката за опашката". Ха-ха...
208
0
 
4
 
! Отговори
до Боби преди 4 часа
Всички съвременни танкови оръдия имат максимум 1500 изстрела ресурс, след което трябва замяна с ново /не подлежат на ремонт, пренарязване и т.н./ Включително Абрамс, Чалънджър, Т-90 и прочее, като още след 700-800 изстрела точността започва лека-полека да спада. 2500 изстрела и нагоре са характеристики на оръдие за САУ, а технологията е прекалено сложна и бавна, за да хаби някой САУ оръдия за танк. Няма смисъл оръдието на танка да струва колкото танка.
207
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Зеленски и шайката му ще бъдат обесени с главата надолу, както Мусолини и бандата му!
206
9
 
7
 
! Отговори
Укропитеци, преди 4 часа
Не дърпайте лъва за опашката!
205
9
 
16
 
! Отговори
6 преди 4 часа
Донбас. Константиновско направление.Части на руската армия натикаха Фашизоидните бандеровски мизерници в джоба западно от Клещеевка, където бяха разположени редица сили за тяхна подкрепа. Формированията на Фашизоидните бандеровски мизерници в този район бяха унищожени, а оцелелите избягаха през канала Северски Донец - Донбас.
204
6
 
9
 
! Отговори
5 преди 4 часа
Вярно е, че тук си струва да се отбележи, че ако мизерниците успят да пробият в района на Глушковски, тогава руските бойци може вече да са обкръжени. В района на Суджански контрабитките се водят близо до Погребки, Мала Локня, Мартиновка и някои други н.м.. Въпреки това нито една от двете страни не може да се похвали с напредък.
203
6
 
13
 
! Отговори
4 преди 4 часа
Актуализация: все повече източници потвърждават прочистването на Дарино и Николаево-Дарин от мизерниците. Ожесточени боеве се водят в района на Любимовка и Толстой Луг. Преди няколко дни започна щурмът на тези селища. Фашизоидните бандеровски мизерници оказва яростна съпротива.Въпреки настъплението на ВС на РФ в района на Кореневски и риска от обкръжение, мизерниците продължават да атакуват в района на Олговка.
202
8
 
10
 
! Отговори
3 преди 4 часа
фашизоидните бандеровски мизернци се опитват да организират пробив, за да ударят в тила руската групировка, която води контранастъпление в района на Кореневски. Кореневски и Суджански райони. През нощта на 19 септември се появи информация за настъплението на ВС на РФ в южната част на Кореневския район - селищата Дарино и Николаево-Дарино преминаха под контрола на руската армия. Това е свежа информация, която все още не е потвърдена от повече източници.
201
6
 
13
 
! Отговори
Боби преди 5 часа
До 198 Относно танковете УралВагонЗавод пуска месечно около 100 танка да това са 20+ Т-90М и останалите Модеризирани Т-72Б3 Мод 2022-2024. Но освен това в РФ има 9 бронетанкоремонтни заводи които възстановяват и модернизират всичко до Т-72Б3 Мод 2024, Т-80БМ с газотурбина и Т-80БМД с дизел а Т-90 до Т-90М. Освен това е взето решение да се възстанови производството на Т-80БМ с компоненти на Т-90М но с наличните газотурбинни двигатели на склад
200
5
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 часа
До 198 Само завода Комсомолск на Амур още през 2020 година се разшири с 4 нови цеха и то само заради Су-57. След като се реши че всички самолети класически Су - Су-30/34/35 и възможно Су-33 ще се унифицират към АЛ-41Ф пак се наложи строеж на нови мощности. Последно С обявяване на Су-75 Шахмат и СВО Само този завод реално са заложени за строеж удвоена площ. Сещаш се че специалните огромни халета за авио индустрията не се строят за един месец...
199
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 часа
До Анонимен 194 Учените които са обвинени в Шпионаж не са от проекта БУРЕВЕСНИК а от хиперзвуковите проекти. Освен това всички обвинени са отговаряли за конструктивните материали на корпуса - за сплавите от които се прави корпуса.
198
1
 
4
 
! Отговори
до Боби преди 5 часа
Не говоря за преднулевото производство. Както споменах и по-долу, има 6 приети на въоръжение Су-57. Два са летящи прототипи /нулева серия/ и четири се водят вече от първата серия. Има още четири в производство, но засега не се очертава да ги довършат - война е. Няма суровина, няма мощности, няма електроника. Що се отнася до танковете - в момента, пряко сили успяват да пускат 15-25 броя месечно Т-90 Прорыв, което едва стига да покриват текущите загуби.
197
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 часа
До 184 Оръдието наистина има малък ресурс но само когато стреля с БОПС и това са за 125мм от 1500 за Т-64, 2000 за Т-72 и Т-90 е с 2500 ресурс. Подобни са и бройките за Абрамс и Леопарда за 44 калибри 4000 за 54 калиби 3000 изстрела
196
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 часа
До 177 Бъркаш 4 вида боеприпаси БОПС - Бронебоен Оперен Подкалибрен Снаряд има начална скорост до 1700м/с Всички останали са много по-тежки и не се нуждаят от толкова висока начална сокорост ОФ и Кумулативните имат начална скорост 700м/с а управляемите ракети имат 300м/с